За 9 май: Шествие с портрети на антифашисти

"Безсмъртният полк" ще премине през 11 български града
4 май 2016 17:14,
92
За 9 май: Шествие с портрети на антифашисти
Снимка: архив Reuters

11 български града се включват в световната инициатива "Безсмъртният полк". На 9-ти май за първи път и у нас ще се проведат шествия, в които хората ще носят портрети на свои роднини, участвали в антифашистката борба.

"Безсмъртният полк" ще отбележи Деня на победата в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Русе, Сандански, Карнобат, Лом и Монтана. В Русе представители на трите религии - християнство, ислям и юдеизъм, ще отслужат молебен според своите специфични ритуали, информират организаторите.

Във Варна се присъединяват 50 мотоциклетисти от клубовете "Хептагон груп" и "Нощни вълци". В Лом към шествието ще се включи военен оркестър.

"Безсмъртният полк" обхваща 36 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци.

Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 "Безсмъртният полк" шества в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света.

През 2015 марширува вече в 36 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

В момента инициативата се провежда във Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия.

В България движението започва тази година, през април. Само за един месец координаторите в страната успяват да създадат български сайт (https://bezsmartniatpolk.com/), в който до този момент са събрали над 100 семейни и лични истории за българи, участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гейпарад
53
2
 
8
 
! Отговори
малко история преди 7 години
Партизански отряд бил обграден от 6000 войници,жандармеристи и полицаи.След 24 часа боеве били убити 17 и оцелели 10 партизани.Митът оцеля докато отидох в казармата и се убедих,че мишена на 500 метра се уцелва средно от вторият изстрел.Така открих,че всъщност са оцелели предателите на отряда.След 9-ти септември те бяха"герои".Народът обаче ги кръсти коматисти,а не комунисти..Яко,а?
52
5
 
1
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Фашизма за пръв път в цялата си история идва на власт в Италия. През ЮЛИ 1923 г. чрез промяна на изборния кодекс партията на Мусолини най после си осигуява парламентарно мнозинство.Това са факти, елементарни за проверка. На този фон дрънканиците за фашистка власт в България през 1923г след деветоюнския фашистки преврат и антифашистко септемврийско въстание са меко казано нелепи.
51
5
 
5
 
! Отговори
до 66-ти преди 7 години
Горският стражар отрязал главата на Вела Пеева заради награда от 100 000 лева.Направил го е заради парите-бил е алчен и безразсъден.И затова е бил убит от комунистите.Но като чета,че били давани награди от 50 000 лева и били раздадени 93 милиона като направя сметка трябва да са били убити 1860 партизани, а толкова не е имало в България.А и *** като дойдоха на власт след 9 септември колко избиха,ограбиха и се гавриха с народа ни като еничари!Не заслужават уважението ни!
50
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да точно победата над България от престъпниците комунисти.
49
5
 
16
 
! Отговори
3-ти Май преди 7 години
На 3-ти Май 1944 горският стражар Иван Божков отрязва главата на Вела Пеева, която доставя за опознаване на командира на жандармеристите. След опознаването поставя главата на всеобщ показ. За тези действия той получава премия 100 000 лева. Втората си награда той получава от партизаните. Застрелват го в края на август 1944.
48
6
 
15
 
! Отговори
50 000 лева преди 7 години
През 1942-44 г. са раздадени 93 милиона за убити партизани. Включително и за отрязани партизански глави. За един убит или една отрязана глава, фашистките палачи са получавали по 50 000 лв. Толкова е струвала хубава двуетажна къща с двор в центъра на София.
47
7
 
17
 
! Отговори
1923 преди 7 години
През 1923 от фашистката власт са убити, удушени или изклани в казармите, изгорени в пещите на полицията, без съд и присъда, 7850 българки и българина.
46
6
 
18
 
! Отговори
без ценности преди 7 години
Западни ценности няма! И не е имало! Ценности е имало по време на Великата френска революция, по времето на Великата Октомврийска революция, на 9-ти Септември 1944, при на победата над фашизма в България. Тогава много хора са си дали живота за тези ценности. При капитализма ценности няма! Ако някой от вас иска да даде живота си за капитализма, за НАТО, за турците и за Сащ, моля да се обади!
45
8
 
12
 
! Отговори
към 60 преди 7 години
Ако се съгласим, че не е имало фашисти в България, то тогава трябва да подчертаем, че България е първата държава в Европа, в която нацистите идват на власт чрез 9-то юнския преврат 1923 година.Спомнете си Гео Милев и поемата му "Септември".
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пектека вълканов ориравни ацтивбите борци към антифашисти. Пълен цирк май оше излизат от горите АБПФК и веднага стават капиталисти!
43
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да има антифашисти първо трябва да има фашисти в България такива не е имало нито са оправлява ли такива в страната нито е имали фашистка партия нито фашистки водачи
42
3
 
1
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 51,Да четем: САЩ, Катар, САЩ, Коста Рика, САЩ, Ливан, САЩ, Монголия, САЩ, Корея. Поне цитирай правилно.
41
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 54,Точно по тази тема чета мемоарите на Чърчил. Много интересно четиво. Ти чел ли си ги?
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У нас антифашистите са просто нагаждачи
39
12
 
9
 
! Отговори
подмяната преди 7 години
руската горбачова МИРНА перестройка НАПРАВИ КОМУНИСТИТЕ И АГЕНТИТЕ НА МОСКВА -КАПИТАЛИСТИ. Сега руския фашизъм начело с Путин се опитва да привлече антифашистите.
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сталин окупатора на половин Европа ли се е борил срещу фашизма."Би трябвало да ти е ясно, че Европа беше поделена при срещата Чърчил-Сталин-Рузвелт със тяхното съгласие и знание, или ти четеш розовата пропаганда, че тримата са се събрали да пият едно кафе и да си направят снимка за спомен?
37
8
 
3
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До zeus,Точно през тези години САЩ (евреите) са наливали невъзвръщаеми кредити в хитлеровата партия. В същото време Сталин е накарал Германската компартия да подкрепи хитлеристката партия за сметка на социалдемократите. И да, прав си за памета на жертвите от ВСВ. Но като чуя за антифашизъм ми се гади.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В момента инициативата се провежда във Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия."Четете ли? Или сте против инициативата само защото е започнала в Русия?
35
1
 
5
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До ГеоргиРазбирам ти мисълта, и аз казах, че трябва да се абстрахираме от всичко и просто да си спомним жертвите. Иначе за ВСВ можем да си пишем цял ден, много от фактите са премълчани или скрити, но все пак историята се пише от победителите. Факт обаче е, че Хитлep е можело да бъде смазан още в началото, при първото погазване на Версайския договор през 1935 година с възраждането на Вермахта.