За 9 май: Шествие с портрети на антифашисти

"Безсмъртният полк" ще премине през 11 български града
4 май 2016 17:14,
92
За 9 май: Шествие с портрети на антифашисти
Снимка: архив Reuters

11 български града се включват в световната инициатива "Безсмъртният полк". На 9-ти май за първи път и у нас ще се проведат шествия, в които хората ще носят портрети на свои роднини, участвали в антифашистката борба.

"Безсмъртният полк" ще отбележи Деня на победата в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Русе, Сандански, Карнобат, Лом и Монтана. В Русе представители на трите религии - християнство, ислям и юдеизъм, ще отслужат молебен според своите специфични ритуали, информират организаторите.

Във Варна се присъединяват 50 мотоциклетисти от клубовете "Хептагон груп" и "Нощни вълци". В Лом към шествието ще се включи военен оркестър.

"Безсмъртният полк" обхваща 36 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци.

Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 "Безсмъртният полк" шества в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света.

През 2015 марширува вече в 36 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

В момента инициативата се провежда във Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия.

В България движението започва тази година, през април. Само за един месец координаторите в страната успяват да създадат български сайт (https://bezsmartniatpolk.com/), в който до този момент са събрали над 100 семейни и лични истории за българи, участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
14
 
17
 
! Отговори
wanted преди 7 години
Антифашисти,това не бяха ли вид измамници ,които години след 09.09.1944г продължаваха да прииждат от Балкана с претенции към държавата за повече привилегии
13
11
 
8
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 17,Германия е страдала от фашизма. България не е.
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
9 май се води и ден на Европа, та след парада на Безсмъртния полк какво да очакваме - гей парад?
11
12
 
11
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Да де, само че като се сетя за нашите "антифашисти" и ми се повръща. Например Георги Димитров, Вълко Червенков. Освен това при нас антифашистите бяха 2 вида : поддържани от Москва и принудени от Москва. Кога ще направим шествие с портрети на антикомунисти?
10
6
 
12
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Ние от НАЦИСТИТЕ и НАЦИЗМА не сме видяли нищо лошо дори напротив щяхме да имаме доста бивши наши територии пак в наше владение и не само това ! Баба ми е разказвала как тъй наречените нацисти като са били по София са били дружелюбни , черпели са децата шоколад и т.н. . Обаче за терористите които идват след тях от СЕВЕРОИЗТОК и от ЗАПАД немога да кажа същото ! То не са били грабежи , изнасилвания , бомби над България и т.н. само негативи от "ПОБЕДИТЕЛИТЕ" и до ден днешен те а не НАЦИЗМА ни убива!
9
13
 
12
 
! Отговори
wanted преди 7 години
От "Най издирваните хора на планетата" предоставяме снимки на известни червени функционери заподозрени за престъпления срещу човечеството.
8
7
 
2
 
! Отговори
ZABOBOL преди 7 години
Tuk nqma "sreshtu"-ima ravenstvo-KOM=FASH
7
18
 
27
 
! Отговори
Че преди 7 години
Вечна слава на Русия - освободителката на България!
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупав български народ, така и не разбра , че няма червени, няма сини. Има само изгода и далавери в парламента, всички са заедно с куфарчетата...
5
1
 
15
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
само незнам защо от изброените държави САЩ я има 2 пъти явно да се подчертае колко присърце го честват....
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ъъъъъ... ама май през повечето време на войната ние сме на страната на Германия. Така, че какво толкова празнуват? Това, че последните няколко месеца, след съветската окупация сме сменили страната?
3
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, тия хора кога ще проумеят, че от Позитано само ги лъжат, ли лъжат...,но освен, че лъжат партийната маса, лъжат и целия народ! Никога повече власт за БСП!
2
6
 
18
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Харесвам инициативата, но не мога да разбера защо ние продължаваме да честваме "победата" след като сме от загубилата страна.
1
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, Боже! Тия хора кога най-накрая ще проумеят, че живеем в 21 век и войната свърши преди 71 години?!