Защо не поисках 1000 лв. заплата, след като завърших?

Как армията от завършили има много претенции и малко добавена стойност
Обновена: 13 май 2016 15:31 | 13 май 2016 15:30,
299
Защо не поисках 1000 лв. заплата, след като завърших?
Снимка: Ройтерс

Младежите не желаят да започнат работа за заплата под 1000 лв, а на работодателите вече се налага да въвеждат бонуси "редовно явяване на работа", за да накарат младите хора да идват на работното си място всеки ден.

С тези встъпителни думи започва една от поредните дописки във връзка с може би най-тъжната тенденция сред младите хора у нас. Тъжна, не защото перспективите пред поколението, родило се и отраснало след 1989 г., са малко. Напротив, в настоящата дигитална ера възможностите са навсякъде. Всеки може да е едновременно на няколко места по света. Тъжна, защото мотивацията и адекватната преценка на реалностите напълно отсъстват.

Още по темата

Неслучайно споменах 1989 г. – повратен момент в историята ни не само заради политическите промени у нас, а и поради патовата ситуация, в която се оказва едно цяло поколение – тогавашните млади. В този период родителите ми са приближавали 30-те. Като продукт на тогавашната образователна система, те са били едни от многото, които са градили схващанията си върху една проста максима от онова време: "Ти завърши нещо, без работа няма да останеш". Промяната на режима в почти цяла Източна Европа води до неизбежната дилема сред младите – преквалификация или безработица. И голяма част от тях не избират правилния път.

Едно от основополагащите качества при рационалните хора е, че се учат от грешките си. Тези, които се адаптират още по-умело към реалностите, са достигнали по-висшата форма – учене от грешките на останалите.

Годината е 2016-а. Въпреки че животът няма нищо общо с този от 1989 г., една тенденция е запазила своята устойчивост – висшето образование продължава да произвежда на конвейр ненужни за пазара на труда кадри.

Хиляди млади излизат всяка година обличат тоги, хвърлят шапки, снимат се за спомен, излизайки доволни от ВУЗ-овете. Има обаче една скритата цена на този "успех" - да придобиеш по-висока образователна степен. Това е "инфлацията" на дипломи. Дипломата вече не струва нищо сама по себе си. Не за родителите – те са изключително доволни, че техните деца са успели, тъй като в по-голямата част от случаите са продукти на онова образование и имах схващанията отпреди 1989 г., за което не носят вина.

Не струва нищо за работодателите, които се сблъскват с хиляди хора с току-що постигнат отличен успех, които нямат представа какво са учили. Армия от хиляди, която обаче разполага с нещо в изобилие – претенции.

Да се върнем на заглавието. Защо аз не поисках 1000 лева заплата, след като завърших? Просто е. Имах късмета да срещна хора, които промениха мисленето ми и ми помогнаха да разбера едно просто правило – знанията "на хартия" в огромната част от случаите нямат общо със знанията "на практика".

Затова станах работещ първокурсник. Първоначално почти за без пари, но с цел - да се науча. Имах и още един късмет – да ми бъде даден шанс, въпреки че бях един от хилядите, насочил се към, или вече имащ "заветната" диплома.

Изводът е простичък, но поучителен. При хората без силен старт в живота по наследствена линия изграждането на личното бъдеще започва винаги от нулата. След това идват претенциите за заплатата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
1
 
10
 
! Отговори
ЖороПърви преди 7 години
"Защо не поисках 1000 лв. заплата, след като завърших?"Попитай специалист по психиатрия-той ще ти обясни!
227
0
 
11
 
! Отговори
Митко преди 7 години
До Един дядоТова е идеята. Започвам от най-ниско заплащане 1000лв и след време претендирам за по-високо.Трябва най-ниското заплащане, от което се започва, да бъде 1000лв.В противен случай, всички ще имигрираме в страни, където е нормално да получаваме такава или над тази сума.
226
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приемаме, че са млади и нямат опит, но вече са сем. нормално е да имат деца, да градят жилиеще..е как стане с доход на сем. 2000 лв. и се почва помощ от родата, проблеми.....така че 1000 лв. трябва да е мин. работна заплата и това е малко дори.
225
10
 
6
 
! Отговори
Един дядо, преди 7 години
пенсионер от близо 15 години.Направих си труда да изчета всички коментари.И за мене си стигнах до извода,че повечето млади хора искат първо да получат по-голяма заплата,а после да покажат какво могат!Мили деца,не се заблуждавайте,в реалният живот винаги е било така-първо трябва да дадеш-знания,труд,и после да получиш по-добро заплащане!Първо трябва да покажеш,докажеш себе си,и тогава да искаш или претендираш!Пазарът на труда е както всеки един друг пазар-има както търсене,така и предлагане!
224
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....
223
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До hunter - , колко да искам аз??ми, претендирай за колкото си искаш! Яви се на интервю. Имаме пазар на труда
222
1
 
11
 
! Отговори
ГЛУП преди 7 години
ЩОТ ОТ ТАКИВА МОТИВИРАЩИ СТАТИИ ОТ КОИТО ЛЪХА ВЕЛИЧИЕ НА РАБОТЕЩ ПЪРВОКУРСНИК, ОСТАНАЛ СИ ТАКЪВ....НАЙ-МНОГО ДА СЕ ОЦАПАШ.
221
1
 
10
 
! Отговори
ГЛУП преди 7 години
АЗ КАТ ПОЧНАХ НЕ ЗНАЕХ НИЩО, СЯ ЗИМАМ 2600 И ПАК НЕ ЗНАМ НИЩО, АВТОРА НА СТАТИЯТА ДА СИ ИЗКАРА ПОУКА И ДА НАМАЛИ САМОЗАДОВОЛЯВАНЕТО
220
0
 
16
 
! Отговори
тати преди 7 години
А защо не се споменава колко е минималния праг за живеене във Б-я ! Май беше около 553лв ! Май някои Бизнесмени не са в час със истинския живот ! Икат да си продават продукцията скъпо ~ но произведена със евтин труд !Е кой ще им купува продукцията със 300-400лв месечен доход ! То на това му се вика Затворен кръг ! Демек Вътрешен Национален Оборот ! Май Бизнесмените не са завършили правилното Училище !
219
1
 
13
 
! Отговори
gtf преди 7 години
Подкрепям, в Словения минималната заплата е над 500 евро, може да е станала и 600 вече... да работиш в България и да получаваш по-малко от помощите за безработни - е не, благодаря ! Ако бизнеса не може да плаща, да затваря от сега, само увеличава агонията си
218
0
 
2
 
! Отговори
C-i-gani-n преди 7 години
1000 paunda na mesec ili po 10 deca vseki mesec!?:-):-):-):-) tova e seriozna rabota! :-):-):-)
217
0
 
11
 
! Отговори
до КРИБ преди 7 години
Затова се нарича пазар на труда. Единия предлага труд срещу определена цена,другия търси на определена цена. След като не може да намери търсената от него цена за труда си,търсещият се насочва към международния пазар където неговия труд струва примерно 1500 евро. Трудът е стока,която се търси в цял свят и струва пари.....това трябва да научат Криб и други назначени през прехода бизнесмени изкупили заводи на цена на 2стаен апартамент във Виена.
216
7
 
3
 
! Отговори
hunter преди 7 години
Един коментар от другата страна на барикадата. Ако един току що започнал работа, без опит, а само с книжни знания студент иска 1000лв. в България, колко да искам аз?? С два езика, CorelDraw, AutoCAD, програмиране с бази данни, счетоводство, финанси, работя по 12-14 часа на ден, нощно време се будя и мисля как да реша проблемите във фирмата, как да намеря финансиране, дали клиентите ще ни платят и т.н. Е, очаквам предложения. Дали да не получавам 10000 Евро като шеф на нормална западна фирма?
215
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИЕЗавършил е журналистика най вероятно , няма си ни най малка представа за висша математика камоли за механика , затова и е работил за без пари в началото на кариерата си и неможе да си направи сметката , като нашите работодатели крадци и наркомани
214
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идват бежанцитете ще ви работят евтинонаемайте ги
213
0
 
5
 
! Отговори
ИЕ преди 7 години
До Автора: Можеш ли да ми кажеш кой университет си завършил, че мога да се обзаложа, че не е инженерен !
212
2
 
25
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
Търсенето е голямо на служители в момента а Българите все повече и повече заминават на запад.Не мога да ги виня .Трябва бизнеса да се преструктурира .Да се намали печалбата ако ще помогне.Да се работи по бързо и по качествено ,да научат служителите си да са по продуктивни и тогава ще можем да си позволим да плащаме повече пари.Грешката е в нас не в хората.И стига с глупавите статии!!!Хората не са виновни че искат добра заплата.Виновни сме ние че не знаем как да им я осигурим!
211
0
 
19
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Симеоне, абсолютно съм съгласна - както виждаш, реват работодателите. Явно търсенето на работна ръка е голямо. А търсенето определя цената, не претенциите!
210
7
 
8
 
! Отговори
Симеон преди 7 години
Претенциите в къщи пред мама, навън има търсене и предлагане.
209
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига глупости .Минималната работна заплата трябва да е 1000 лв за 160 работни часа на месец и то не след година 2 или 5 а от утре.1000 лв трябва да взима този без образование и ограничени умствени и физически способности .Кадърните и образовани хора въобще не трябва да работят за под 2000 лв.