Матурата: "Биг Брадър" и билетче за всеки...

МОН може да даде различен изпитен вариант на всеки
16 май 2016 13:52,
26
Матурата: "Биг Брадър" и билетче за всеки...
Снимка: архив Булфото

От Министерство на образованието обявиха новите правила, по които ще се проведат матурите тази година. Те ще съчетават похватите на известни телевизионни риалитита – тотално видеонаблюдение и лотария, в която всеки ще получава различен въпрос.

"Изпитните въпроси са 41. Те биха могли да бъдат така подредени в една изпитна зала, че да има толкова варианти за всеки един ученик, колкото са самите изпитвани в изпитната зала", обяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, цитиран от "Фокус". Дали ще се стигне до този вариант ще реши просветният министър Меглена Кунева.

Още по темата

Стаматов съобщи и че е осъществено обединение на видеонаблюдението в централно наблюдение в няколко места – регионалните инспекторати и сградата на министерството.

"В деня на двата зрелостни изпита, от три места ще бъде наблюдавана всяка една изпитна зала – от самото  училище, от инспектората и от министерството", каза зам.-министърът.

Той обясни и че са поставени различни датчици и индикатори, които лесно могат да установят преписване.

Просветното министерство обяви и че по време на изпита всеки ученик ще стои на точно определено място в изпитната зала, за да се улесни видеонаблюдението. Стаматов каза, че преди началото на изпита всички мобилни телефона на учениците ще бъдат събрани. Същото ще бъде направено и с апаратите на квесторите.

"Засекретяването ще се извърши предишната вечер от комисия, която е в доста разширен състав – директор, учител, представител на родителите и представител на инспектората. На следващия ден Изпитната комисия ще разпечата изпитните зали, санитарните връзки и цялото училище", обясни още той.

Диян Стаматов бе категоричен, че всички мерки са насочени върху онази малка група ученици, които имат предварителна нагласа и стремеж да преписват, а не върху всички ученици, които са се подготвяли за изпита.

Зам.-министърът напомни, че е изпратено писмо до главния прокурор, в което е поискана подкрепа за проверка на всички сигнали, свързани с изтичането на информация за изпита. 

На 18 май ще се проведе първият задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература за 12-и клас и външното оценяване по предмета в седми клас.

На 20 май е втората задължителна матура в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас.

На първата матура 4000 ще са изпитните зали в 624 училища в цялата страна, обяви Стаматов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Лелка преди 7 години
до Валя"Учител или преподавател е професия, упражнявана от хора, които преподават своите теоретични знания и практически умения на учениците."За труда на всяка професия се заплаща, а може би Вие работите безплатно?Редно е и родителите да участват в развитието на своите деца, защото на настоящият етап това е ПРЕХВЪРЛЕНО изцяло на училището. Родители масово не знаят до колко часа учат децата. А що се отнася за "лелките"-те са единствените, които успокояват децата! А :) и за квестор НЕ СЕ ЗАПЛАЩА
23
2
 
5
 
! Отговори
до 18, Валя преди 7 години
какво го интересува един учител, че детето ще ходи на уроци по БЕЛ при друга госпожа. днешните програми така са направени, че в училище нищо не можете да научите. Когато отивате при частен учител, за да ви подготви за матура например, той си работи по своя програма и за това научавате нещо. Освен това в училище основната цел на учителя е да опази учениците живи и здрави и да завърши часа без инциденти.
22
0
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
ДО 18 ВаляПреподавам в гимназия и от 15 години не съм дал дори един частен "урок"...но не това е пробема- от 15 години обявявам консултации- два пъти седмично, и приемам въпроси онлайн....е,и????? 15 години НИКОЙ не ме е потърсил!
21
0
 
8
 
! Отговори
boy преди 7 години
Пффф, смешници, държавата е за *** вече, те с преписвания се занимават. Жалки клоуни, защо не слагат камери там където наистина трябва да има, а?
20
2
 
1
 
! Отговори
дк преди 7 години
дано да се промени нещо ,че досега беше фарспревърнахме се в нация от преписвачи,без логика,навици,умения,спорт и т нима случаи ,в които дете ,което по причини не е изкарало теста,въпреки че е учило редовно през годзината и в повечето случаи тарикати изкарват с преписване и университетпосле се чудим защо владите са неграмотниами ние им създаваме тези условия и тези приказки от рода да не се стресират и т н са пълни глупостикато не си учил ,стресирай се и дано следващия път поумн
19
0
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
МОН че има ли такова министерство, има ли такъв министър? Не се прави НИЩО за ПРОСВЕТА в България, ама за медийна реклама са първи! ГОЛЯМО ИЗЛАГАНЕ Е ТОВА...............ГОРКИТЕ ДЕЦА!!!
18
0
 
2
 
! Отговори
Неа до 17 преди 7 години
И аз
17
1
 
10
 
! Отговори
калоян преди 7 години
Чета за взетите мерки срещу преписването...ами да сложат и по двама въоръжени в стаите,че да се стресират децата още повече и съвсем да се шашардисат.В университета щеше да е добре всеки да може да се запише,там се пресяват вече,който може да учи остава,който не може,отпада.
16
9
 
14
 
! Отговори
Валя преди 7 години
Няма ли кой да спре тези самозабравили се в министерството на образованието.Децата ни масово са неграмотни защото учителите вече са "преподаватели", които реват само за пари,умишлено не учат децата за да може родителите да им пълнят джобовете с частни уроци.Какви са тези мерки за сигурност, децата да не са престъпници та даже и в тоалетните слагат камери.Родители защитете децата си те не са престъпници да ги преследват някакви лелки включени като квестори на матурите заради пари
15
0
 
21
 
! Отговори
шщд преди 7 години
Пълна простотия са тези матури. А и мерките,които се взимат са сякаш някой е тръгнал да съсипва държавата. У нас престъпници са пациентите, учителите, учениците,но не и истинските престъпници. Очаквам невероятен гаф след толкова престараване.
14
0
 
23
 
! Отговори
Жалка работа преди 7 години
Ако така пазеха границата и контролираха харченето на обществените пари, цена нямаше да имат. Цяла банка ограбиха, държавата разкостиха - виновни няма, но сега от учителите и децата ни по-големи престъпници няма. Що пари се пилеят за техника за следене! Ако бяха ги вложили в техника за обучение, всички щяхме да спечелим.
13
0
 
17
 
! Отговори
мария преди 7 години
Обзалагам се, че няма да го направят. Първо защото ще се вдигне врява, че учениците не са поставени при равни условия, второ мислите ли, че министерството на образованието не е наясно, че така ще има над 50% двойки особено при седмокласниците. Но от друга страна трябва да стане и да махнат матурите, не да се отчита една нереална успеваемост. В селата и малките градове класовете са само от роми, които едва четат и пишат, а на матурите успяват. Вятър и мъгла !
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се научиха първо да мислят, после да приказват.Иначе идеята за всеки ученик - индивидуален тест е добра. Но за следващата година!Защото е лесно да генерираш тестове, но с проверката как ще се справят проверяващите?
11
0
 
18
 
! Отговори
no name преди 7 години
Матурите в този вид са абсолютно безсмислени. Не доказват комплексни знания. Трябва да се направи тест с по 10-15 въпроса от всички предмети изучавани в гимназиите, не само български и литература. И с елементарен софтуер могат да се генерират хиляди варианти на индивидуален тест, няма как да се препише и да изтече инфо кой вариант ще се падне. Прости и ефикасно. И тогава ще трябва са си седнат на дупето и да учат и то по всички предмети и то целия материал. И ще успеят кадърните, а не тарикатите
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Матурите трябва да се премахнат. Целта на матурите е издателствата да продават учебни помагала и от това да печелят.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8Нека имат двойки. Поне тази статистика ще излезе наяве вместо да се прикрива и увърта.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами дано се случи това и то във всяка класна стая, в която се провеждат матури.Тъй като провежданите до момента по места са истинска порнография. На тях пълни двойкари докарват от 5.00 и нагоре само с преписване и подсказване. На това трябва да се сложи край. Или самото провеждане на матурите да се отмени, като безсмислено, ако нещата останат по същия начин.Надявам се обаче да ситуацията да се промени и матурите да станат обективен критерий за измерване на знания.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако го направят това, от седмокласниците над 50% ще имат двойки, а в малките населени маста този процент може да е над 90%.
6
0
 
18
 
! Отговори
бр преди 7 години
Събирането на телефоните няма да помогне. Трябва да се поставят заглушители в стаите
5
1
 
27
 
! Отговори
az tam преди 7 години
Какъв е смисълът от матурите? ... при 54000 абитуриенти, местата във ВУЗ за първокурсници са 73000. Направо без матури и всеки да си се записва където си иска.