Предлаганите отговори за матурите в нета – измама

МОН: Въпросите ще се формулират днес и утре!
Обновена: 16 май 2016 11:58 | 16 май 2016 11:55, Анисия Иванова
4
Предлаганите отговори за матурите в нета – измама
Снимка: Bulgaria On Air

Във Facebook вече се предлагат отговори за предстоящите матури. Всеки може да ги получи срещу цена от 180 лв., а в офертата са включени и слушалки за преписване. Зам.-просветният министър Диян Стаматов обясни, че "това е чиста измама". "Самата подготовка на изпитните въпроси все още не е започнала. Днес и утре това ще бъде факт", каза той пред БНТ.

Темата с преписването на матурите става актуална всяка година по това време. Тази година на зрелостния изпит по български и литература на 18 май ще се явят 52 089 ученици. На втория задължителен изпит – на 20 май ще се явят 52 990 зрелостници.

"Честната игра е необходима тогава, когато човек е подготвен, за което аз много апелирам абсолютно всички, които се явяват на изпитите след два дни, е да представят онова, което са научили през последните години и да не разчитат по никакъв начин на допълнителни средства, от каквото и да е естество", допълни Стаматов.

В изпитния процес ще бъдат ангажирани 14 000 души. Камерите в училищата са свързани с МОН и регионалните инспекторати. Освен това има допълнителни индикатори, които ще улавят съмнителни движения по време на изпитите, съобщи Стаматов. Той допълни, че по време на изпитния ден освен учениците, учителите също няма да имат телефони при себе си.

"Камерите са разположени в горен ъгъл и обхващат цялата стая, те могат да се местят, приближават и отдалечават кадър", обясни в жива връзка в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR директорът на 119-о СОУ Симеон Ангелов. Той посочи, че има и тази опция камерите да са свързани с образователното министерство. "Свързват се на общ сървър, още се чакат кодовете за достъп, за да може тази система да заработи", допълни той.

Ангелов посочи, че ролята на квестора е с най-висока отговорност. "Другият вариант е да се закупят черни химикалки и да се раздадат на всички", посочи директорът като мярка срещу преписването.

На въпрос какви са най-разпространените методи за преписване, Ангелов каза: "Химикалките също могат да бъдат електронни устройства, да има качени данни на тях, да се свързват безжично. По-опростеният вариант е да се пъхне вътре в химикалката листче с формули."

"Вечерта преди ДЗИ-то се запечатват всички стаи, включително и санитарните възли. Те са проверени преди това за поставени материали. Квесторът, който е по коридор, съпровожда ученика до санитарния възел. Това намалява вероятността там да се разменят материали", допълни той.

За разпределението на учениците по време на матурите, Ангелов обясни, че централно се спуска всеки един ученик в кое училище отива. "Ние вече ги разпределяме по зали, малко е трудно цял един клас да се окаже в една стая", категоричен е той.

"Видеонаблюдението и инструктажа на квесторите винаги е водело до добър резултат", допълни още директорът. "Квесторът е на първо място, той е живата връзка. Те са двама в стая - единият седи централно, другият може да минава между чиновете и да следи. Видеонаблюдението е по-скоро за неща, които са постфактум. Записите се съхраняват 3 месеца след провеждането на изпита", поясни Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
глупости преди 7 години
Що ли въобще се занимаваме с тия матури, като свободните места в университетите са повече от завършващите!То пък и едни университети...
3
0
 
9
 
! Отговори
Даскала преди 7 години
Ако напише в теста У4еникА изиаде баницата, то със сигурност е преписал отговора от нета!
2
1
 
6
 
! Отговори
ученик преди 7 години
В България няма нищо сигурно,тъй че без много хвалби,а и предишните Матури го доказват.
1
1
 
7
 
! Отговори
Най- преди 7 години
...лесният начин да избиеш тестовете на матурата е като на всички въпроси зачеркнеш отговор "Б".Терцата ти е сигурна.