Зрелостниците пишат върху "Гераците" на Елин Пелин

Избират между есе и интерпретативно съчинение по темата
Обновена: 18 май 2016 09:53 | 18 май 2016 09:16,
31
Зрелостниците пишат върху "Гераците" на Елин Пелин
Снимка: архив, Bulphoto

Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение или есе върху повестта "Гераците" от Елин Пелин, съобщи Милена Иванова, главен експерт в МОН.

Днес на матурата по български език и литература се явяват 52 089 зрелостници. Тя започна в 8 ч. и ще продължи 4 астрономически часа.

Още по темата

Зрелостниците ще трябва да попълнят тест и да развият тема по дадено литературно произведение.

Тази година за първи път всеки ученик има точно определено място в залата, а в самите изпитни стаи има видеонаблюдение, които могат да бъдат наблюдаванани от училището, инспекторатите по образованието и МОН.

Във всяка стая има по двама квестори, наблюдатели ще има и в коридорите. Още едно нововъведение тази година е, че самите квестори също ще трябва да предават мобилните си телефони.

Оценките от матурите по БЕЛ ще бъдат обявени до 10 юни. Всеки текст може да бъде оценяван с максимум 100 точки.

В 10:00 днес ще започне и външното оценяване по български език и литература за седми клас. Учениците ще трябва да отговарят на 25 въпроса и да правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
LethianDream преди 7 години
Друг е въпроса, че Елин Пелин е класически автор и им идва нанагорно- те село на картинка не са виждали, ама обиждат родителите си що не са им купили новия айфон. Трите произведения в главите им са "50 нюанса сиво", "Игрите на глада" и "Хари Потър". Сори, ама няма как да пишете тема за тях, просто са малки и незначителни произведенийца. Виж, текстовете на чалга песните се знаят наизуст, но като ги питаш за Вапцаров и Далчев, ти казват, че не гледат БГ футбол. Без коментар! :)
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Милите затворници, просълзих се как ги мъчат 4 часа без часовник в стаята. Само като видиш как пишат на шльокавица и вече ти е ясно, че няма как да излязат нормални хора. Искрено съжалявам учителите- те трябва да се мъчат да наливат ум в празни кратуни. Елементарен пример давам с комерсиалната анимационна "Българ" - има филм и сериал и няколко книги-игри -мнозинството коментари са от сорта" Никой не чете книги, бе, пусни по-добре епизод"..
22
1
 
1
 
! Отговори
Танаси преди 7 години
Самото допускане, че учениците ще преписват е равно на престъпление! Организаторите на това грандиозно зрелище са престъпници! По добре е няколко деца да препишат, отколкото хиляди да са поставени под съмнение, че са подли измамници! Няма ли психолози в тази държава? Достатъчно е учителя да стои в стаята и никой няма да преписва, или вече не вярват на тези които учат децата ни? А може би тези похвални мерки са за учителите?! Автора на статията явно е преписвал на изпита по литература. Грешки.
21
1
 
3
 
! Отговори
zrelostnik преди 7 години
ne stiga che se chuvstvash kato zatvornik, ami i na vsichkoto otgore nqmashe i chasovnik v staqta, kakto beshe kazano
20
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Как не сте го извадили Елин Пелин от програмата,другари евро-не знам какви си?
19
0
 
4
 
! Отговори
Антоанета преди 7 години
До ЗА бихте ли застанал зад името си? Моля, посочете три ллитературни произведения, които смятате, че трябва да се изучават и защо.
18
1
 
4
 
! Отговори
i'm преди 7 години
До алоХа-ха-ха-ха...В десятката! Мейк май дей :)))
17
4
 
9
 
! Отговори
родител преди 7 години
нашите деца не са престъпници,какво е това отношение,ето още една от многото причини младите да напускат страната,господ си знае работата падна им се супер тема
16
0
 
16
 
! Отговори
ало преди 7 години
ако се падне 'Кукувица' да знаете, че е на Багряна, не Цеца!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗСкъпо триклетъчно, идеята, че трябва да се изучава само онова, което допада на някакво анонимно мнозинство от "млади", е типична за определен тип ограничени хора, които си въобразяват, че животът започва от тях...
14
17
 
1
 
! Отговори
Червен Кадиев преди 7 години
Станала е грешка. "Гераците " е от Ио. Йовков. Сбогом неграмотници.
13
1
 
17
 
! Отговори
Слънчеви градини преди 7 години
Гераците, едно разкошно произведение толкова актуално и днес.
12
1
 
15
 
! Отговори
таня преди 7 години
И днес имотните разпри стигат до същия край - убийство! Който не знае,нека прочете криминалните новини. Баща убива син, син убива майка. Всички се млатят за едно единствено нещо - пари. Кой казва, че "Гераците" не са актуални? Явно някой, който не може да чете и е извън час!
11
12
 
3
 
! Отговори
З преди 7 години
До АнонименВ грешка сте, изказвам съображенията си от гледна точка на човек, завършил неотдавна. И като градски човек, ако се поинтересувате от мненията на вашите млади съграждани ще достигнете до едно единствено заключение - моето. И не ми слагайте думи в устата. Никаква литература не задрасквам. Да си я има, който иска да си я чете. Но не и да се налага нещо крайно безинтересно на днешната аудитория. И пак ви казвам. Направете съпоставка с младите си съграждани.
10
2
 
16
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Не само Гераците. Прочетете Бай *** депутат. По-актуално към днешна дата няма. Същото се отнася и за фейлетоните на Алеко "По изборите в Свищов", "Разни хора, разни идеали". Върху какво да разсъждават? Гей парадът дето се проведе преди няколко дни ли?
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗСмелостта, с която задрасквате литературата, създадена преди 2000г. говори за несъмнения Ви работническо-селски произход. Да позная ли - баба и баща партийни секретари, майка - профпредседател?
8
19
 
12
 
! Отговори
З преди 7 години
Gosh, остроумнико, да ми кажеш, че някакво произведение от 1911 е актуално за 2016 е меко казано тъпо. Стига сте защитавали тези простотии с които вие сте израстнали. Вместо тези произведения, които докарват ЕДИНСТВЕНО главоболия на учениците трябва да се въведат практически и стимулуращи предмети. Ето, давам ти пример - отделен час изцяло посветен на критични анализи и есета. За сметка на такива глупости от преди Балканската война. Хайде осъзнайте се и вие бе хора, не вървете против поколенията
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гераците е разкошно произведение. Много може да се напише, дори и от обща култура. Актуално и до днес. Успех на всички.
6
2
 
22
 
! Отговори
Gosh преди 7 години
******ко прочети Гераците и го съпостави с българския народ в момента, за да видиш колко е актуално. А кое съвременно българско произведение предпочиташ да анализират горките ученици?
5
40
 
9
 
! Отговори
З преди 7 години
Още ли се учат такива простотии? Осъвременяване на литературата е нужна, иначе образованието ще бълва само хора за бюрото по труда и форумни нинджи. Е*ахти гераците и мераците. В кой век живеят тия хора бе.