Отговорите разпространени от ученик? Не е престъпление!

Прокуратурата дири първоизточника на изтеклите отговори за матурата
20 май 2016 09:30,
9
Отговорите разпространени от ученик? Не е престъпление!
Снимка: БТА, архив

Ако се установи, че отговорите на матурата са изнесени от лице, заемащо образователна длъжност, наказание ще има. Ако е просто предаване на информация между ученици, не можем да говорим за тежко престъпление, настоя говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

По думите й в момента се водят две разследвания, свързани с матурите. Засега установената връзка между разпитваните лица била единствено приятелството.

"Прокуратурата води разговор с всяко лице, което е ползвало отговорите", допълни Арнаудова.

Още по темата

В Пловдив са претърсени пет адреса и са разпитани 15 души, които имат съпричастност към случая, обясни Арнаудова. Сред обискираните жилища е и това на "Мис Тийн", чийто профил във Facebook е служел за връзка с клиентите.

"Основната ни цел е да установим първоизточника. Всички, разпитани до момента са без телефони, иззети им са, за да се установи откъде тръгва информацията", допълни тя пред БНТ.

Отговорите на матурата по български език се появиха малко след 10 ч. или два часа след нейния старт. Въпреки това обаче и министърът на образованието Меглена Кунева, и нейният заместник Диян Стаматов бяха категорични, че министерството няма нищо общо с това. По думите им вероятно ученик е изнесъл информацията. Доказателство за това бил късният час, в който се появиха отговорите.

Междувременно в момента се провежда втората матура за зрелостниците. Тя е на предмет по избор, като изтегленият вариант за всички беше 1. Изпитът започна в 8 ч. Тази година най-предпочитана за втора матура се оказа биологията. Най-малко записани има на изпита по италиански език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Мис тийн сложи прокуратурата в джоба си :) Уникална държава!
7
3
 
13
 
! Отговори
Смешници преди 7 години
Този зам.-министър е най-жалкото падение в образованието от много години насам, въпреки че то винаги е било зле. Вместо да се занимава да съди ученички да се замисли, че често такива схеми се организират от най-високо ниво и обичайно хора с по-високи постове поемат отговорността. Нали осъдиха всички престъпници в държавата, та сега стигнаха дотук.
6
3
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Едно време бай Тодор беше забранил да се влиза с фуражка в училище и университет. Сега неговия ученик Бойко Методиев Борисов гази с милиционерски, ааа пардон - пожарникарски ботуш култура и образование. Факт !
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на 90 % съм сигурен че кунева е сама е пуснала отговорите ако се провали и неината глава ще фръкне
4
3
 
24
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Не е истина с какви глупости се занимават!
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То осъдиха другите пресътпници и останаха само дребни риби.Герб се бори с престъпността
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самия факт че толкова се шуми и следи значир че в министерство на образованието и в самото образование нещата силно куцатр оставка некадърници.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оная кривоустата е за оставка прократурата не може да се занимава с някакви малолетни.