От държавата: 55 стотинки на ден за храна на ученик

Меденка, кроасан, сандвич, бисквити и нито един плод
21
От държавата: 55 стотинки на ден за храна на ученик
Снимка: Булфото, архив

С какво хранят децата в училище? 72 лева на дете на година - или по 55 стотинки на ден - толкова отделя държавата, за да осигури закуска на всички деца в предучилищните групи и на учениците от първи до четвърти клас. Сигнали от родители обаче показват, че това, което се дава на децата, често е далеч от здравословно.
 
Всяка сутрин в дома на Лора и дъщеричката й Мира е време за закуска. Храната, която Лора приготвя, е в два варианта – една за начало на деня и една – за училище.
 
"Искам да съм сигурна, че се храни здравословно, а закуските, които получава в училище, са изключително вредни и се страхувам, че ще навредят на здравето й", споделя Лора пред Нова тв.
 
Възмутена, в продължение на седмица майката събира закуските, които дъщеря й получава в училище – меденка, кроасан, меденка, сандвич, бисквити, кроасан. И нито един плод.
 
"Това всичко е рисково за здравето", коментира диетологът проф. Донка Байкова.
 
Тези закуски са пребогати на трансмазнини, както и на естери на мастни киселини, с които организмът на един възрастен може лесно да се справи, но не и този на едно дете.
 
Човекът, който доставя закуските обясни, че за 55 стотинки на дете на ден не може да си позволи постоянно да купува плодове, но за 55 стотинки може да се купят 150 грама ягоди, две ябълки или един портокал.
 
От общината обявиха, че ще проверят случая. Но това далеч не е първият такъв сигнал, който получават. Уточняват, че директорът е този, който може да подаде сигнал и проверката да бъде извършена, за да може родителите на децата да бъдат спокойни за храната, която  се предлага в училищата и детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: хранадецабисквити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Ema преди 7 години
Всичко зависи от директора и зареждащата фирма. В училището на сина ми постоянно дават плодове, цяла зима носи банани, ябълки, портокали. Парите са същите, но ако има желание - има начин.
17
0
 
6
 
! Отговори
we преди 7 години
А за 55 стотинки какво очаквате да закусват дечицата-черен хайвер ли?! За депутатските кафета и минерални води бяха отделени милиони но з децата за закуска няма пари само 55 стотинки! За какво са им здрави деца?! *** и болен народ после по-лесно се мачка и управлява!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата има цел децата освен да са прости да са и дебели, за да няма на къде да бягат като почнат да падат ракетите или Турция като влезе да ни завзема да не могат да се защитават.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Он Баце Бойко ял филия с мас и каков маж е станал.Що сакате бе ляли?
14
0
 
6
 
! Отговори
НЕГАРАТ с ОЛД СПАЙС преди 7 години
ОТИ У НАШЕТО ДАСКАЛО ДАВАТ ФИУИИКА С МАРГАРИН И РЕЗАНЧЕ МАГДАНОЗ траа да бия помалките да им земам закуската та да са наям
13
2
 
23
 
! Отговори
Чакай малко преди 7 години
Значи сложиха данък "вредни храни", а със същите тези вредни храни хранят децата на България, така ли да го разбираме ? ХАхахахахахахахаа !!! Пак да си изберете тиквата ;)
12
1
 
9
 
! Отговори
разказватор преди 7 години
Така подобава на "най-стабилната икономика в ЕС" за лимузини и полети стотици хиляди и милиони за децата , старите и болните 55 ст. , за справка във фалирсла ни южна съседка има безплатна мснджа и то хубава чак докато не завършат унито ... Искам да фалираме и да спрем да бъдем стабилна икономика , че тя се обяснява с две думи - глади мизерия , мечтая за фалит !
11
1
 
19
 
! Отговори
Тъжно и смешно преди 7 години
Като вземат да изпадата в истерия някои майки. Много ми е интересно как само здравословно се хранят в къщи. Тя жената трябва да не работи за да се грижи за здравословна храна у дома, а мъжът да печели по 3000 лв при четиричленно семейство. Вчера пак се уплаших от цени на охладена сьомга, ципура съобразно бълг.стандарт. А човек не живее само за едната храна.
10
1
 
12
 
! Отговори
M преди 7 години
Sram i Pozor
9
0
 
27
 
! Отговори
Еххх преди 7 години
Не е само до пари! Във Германия например всички деца си носят храна от къщи. Нямат и столове с готвена храна в училищата. А във Франция обратното, "столовете" в училищата са на нивото на 4-5 звезден ресторант в Бг. Има меню със предястия, основни, и десерти, всичко се готви, прясно. Допълнително, плодове, пресни сокове.....и богат избор на сирена, поне 10 вида. Това е стандартно за всички училища, и най важното - 100% безплатно за децата!!!
8
1
 
13
 
! Отговори
Свидетел преди 7 години
До 7:То по това време заплатите по 150 лева на месец, та 5 стотинки си бяха пари.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми нормално, нали трябва да дадът повече за ромите за техните отрочета. Сбъркана държава и най лошото че няма оправия.
6
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на ТаТо от държавата безплатна рана получаваха само военни и милиционери. В училище нищо!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Porednata maika koqto e zabravila kakvo e bila kato dete.ne che ne e prava ama si4ki se qli sladkishi kato deca a nishto ni nqma vse oshte..no za 55 st. Chesno kazano po dobre hrana ot vkyshti nai sigorno
4
1
 
25
 
! Отговори
Професор преди 7 години
А за депутатите милиони само за тоалетна хартия.
3
8
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
верно че бехме умни от тези захари ,но и много боледувахме от приапизъм.
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали един ГМО плод е по-полезен от закуска, която е чиста захарна енергийна храна за мозъка ? Те сегашните затова са безмозъчни. Ние едно време се хранехме със "захарни бомби" и бяхме и по-умни и по-слаби и не страдахме от диабет. След откриването на тръстиковата захар и шоколада човечеството е поумняло. От кафето със сигурност се затъпява и напълнява - доказано е. Добивът на какао в Кот Дивоар умишлено се намалява.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на "бежанец" - петарка.Ура!