За 24 май: ВТУ се готви за 25-процентови съкращения

Университетът има милиони левове задължения
14
За 24 май: ВТУ се готви за 25-процентови съкращения
Снимка: Булфото, архив

В навечерието на 24 май, мрачни облаци надвиснаха над едно най-големите висши учебни заведения у нас - Великотърновския университет "Свети свети Кирил и Методий". Заради натрупаните дългове от близо 6 милиона лева, в университета предстоят сериозни съкращения.

Около два милиона са задълженията само към преподаватели - за допълнителен труд по бакалавърски и магистърски програми. Новината за предстоящо 25-процентно съкращение разбуни духовете.

"Не знам защо го правят, честно да ви кажа и то в навечерието на един от най-светлите празници...  25% съкращение първо е заложено така - 5% в едната година, 10% в следващата, 10% в следващата година. За три години.", коментира ректорът проф. Христо Бонджолов пред bTV.

Фонд "Работна заплата”, който е нараствал с близо милион лева годишно трябва да поеме обратен ход, с орязване на заплати.

Сред другите мерки са спирането на всички строителни дейности и намаляване на разходите за консумативи. Ще спре и приемът на студенти по непопулярни специалности. Деница е студентка по балканистика първи курс.

Миналата година нейната специалност са избрали само четирима студенти:.

"Аз, честно казано, съм разочарована, защото чух, че има вероятност нашата специалност от догодина да я няма, понеже сме малка група", коментира тя.

Програмата за оптимизация на Великотърновския университет е с тригодишен срок. С изпълнението на мерките й се очаква погасяване на задълженията и нормално функциониране на всички звена в системата.
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички професори в удължение, гост преподаватели и на хонорар - вън! Наднормени да не се плащат и ще се съвземат за три години.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
балканистика е много престижна специалност
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така е,бълват се "специалисти" от които няма нужда,най-малкото като бройка.
7
6
 
8
 
! Отговори
Аман от глупци преди 5 години
До 5Това е един от най-елитните университети в страната. За търновска книжовна школа не си ли учил?
6
1
 
2
 
! Отговори
кандидат за марс преди 5 години
Комунизъм ,комунизъм що е то
5
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално, в България има твърде много вузове, даващи дипломи на кило.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Вероятно си пропуснал времето га долара беше 3000лв.! А може би да възтановим и корекомите?
3
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Падане на валутния борд и нови печатници за лев иначе с евро се трупат само заеми и после трудно се връщат. ЕС не разрешават на ГЕРБ да печати евра и да вдигне заплатите а за заплати като в Германия е абсурдна илюзия и населението напуска България.
2
14
 
13
 
! Отговори
Варна преди 5 години
Не спирайте приема в университета .Но же да вдигнете таксите за обучение за да се увеличат приходите и ако не може то тогава режете всички излишни и не нужни разходи .Увеличете таксите и ще се оправите финансово .
1
2
 
6
 
! Отговори
Sabitie + преди 5 години
Sluchva se...kupete vosachni svestichki...za uspokoenie na vatreshnia glas......