Меракът голям, знанията – кът! Всеки пети отпада от ВУЗ-а

Най-много напуснали има в икономика и администрация и управление
Обновена: 25 май 2016 07:03 | 25 май 2016 07:00,
38
Меракът голям, знанията – кът! Всеки пети отпада от ВУЗ-а
Стопанската академия в Свищов. Снимка: архив, Булфото

Въпреки че входът към родното висше образование е широко отворен и почти 80% от кандидатите влизат в университет, не всички от тях успяват да завършат докрай следването си. Приблизително всеки пети студент напуска висшето училище, преди да вземе диплома.

Най-много прекъснали младежи има в направленията икономика, администрация и управление и филология, а най-малко - в изкуствата, спорта и военното дело. Това показват данните на просветното министерство за броя на отпадналите студенти по университети и по професионални направления, цитирани от "Сега".

Справката обхваща три категории студенти - напуснали по собствено желание, отстранени за определен срок и отстранени завинаги и непосещаващи (но не и прекъснали по семейни причини или поради болест). От нея става ясно, че броят на отпадналите от университет младежи през учебната 2015/2016 г. е 11 хил. души, което спрямо всички приети през миналата година младежи (58 868 души) прави 19% напуснали преждевременно системата на висшето образование.

Процентът е най-високият от последните четири години, въпреки че като брой отпадналите студенти намаляват от 12 641 през 2012 г. до 11 004 през 2015 г. Причината е в демографската картина, показваща драстичен спад в общия брой на записаните в университет студенти - от 78 хил. преди 4 години на 58 хил. души през м.г.

Стопанската академия в Свищов е сред университетите, в които делът на отпадащите е най-висок. Ако през 2014 г. висшето си образование са прекъснали 256 човека, то през 2015 г. броят им скача четворно - до 1069 души (предимно кандидат-икономисти).

С голям дял отпаднали "блести" и висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" - въпреки че намалява през последните години, броят им остава висок спрямо приема - 323 прекъснали студенти (най-много по машинно инженерство), което е около 40% от броя на приетите за последната година (784 души).

Техническият университет - София, също не може да се похвали в това отношение - 946 от студентите му са отпаднали през м.г., което е около 36% от първокурсниците.

Тук най-много отпаднали има в направленията електротехника, общо и машинно инженерство.

Лесотехническият университет е загубил 195 свои студенти (най-много следващи горско стопанство) при 595 приети в първи курс през м.г.

Софийският университет е с най-много прекъснали висшето си образование студенти - 1425 души, което вероятно произтича от факта, че това е най-голямото ни висше училище. Процентно обаче (спрямо приетите през последната година студенти - 5023 души) той стои по-добре от изброените висши училища.

Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" се е разделил с 1039 свои възпитаници, предимно следвали филология и "педагогика на обучението по..." при малко под 4000 души първокурсници за м.г.

Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" през м.г. са напуснали 250 студенти при 1159 приети първокурсници.

Университетът по архитектура, строителство и геодезия е изгубил 142 свои кандидат-архитекти при 639 записани в първи курс студенти.

Има и драстични примери, при които някои висши училища са загубили през м.г. повече студенти (от първи до четвърти курс), отколкото са приели в първи курс. От Химикотехнологичния и металургичен университет са отпаднали 552 студенти през м.г., половината от които следващи химични технологии, а са приети 429.

Бургаският свободен университет пък са напуснали 485 човека (предимно следващи икономика), а са приети 363-ма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Как няма да отпадат. Те не знаят какво да кандидатстват. Всички като овце отиват на едно и също място или мама и тате решават. Другото което ги спъва в първи курс и отпадате, че болшинството са завършили с връзки в села и паланки и нямат никакво образование.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези отпадат. Но тези които някак са останали - повечето излизат по-прости от преди влизането си.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе статията е тенденциозно написана. Има два вида системи, едната -източната е-сериозни изпити на входа, отпадат 60-70% от кандидатите, не се губи времето на никого, професорите работят с по-качествен материал. Другата-западната е- всички влизат, стига да отговарят на формални критерии-диплома за средно образование и т.н, всички си плащат, първите години не отпадат, а ОСТАВАТ 1/4 от започналите. Втората система е много груба, много се губи време и се харчат пари. Въпрос на избор на система.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На входа цедката трябва да е рехава, а на изхода много гъста. Селекция в действие. От всеки мераклия *** не става. А университетите да получават пари на база реализация на възпитаниците си, а не на прием. В западна Европа университетските цедки стигат до едно от десет на изхода.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЯсенВ Габрово има един блок, дето му викат Интеграла. Построен е от бригади прекъснали студенти. Ше се сетите по кой предмет са прекъснали ;)
27
1
 
0
 
! Отговори
Ясен преди 7 години
Трябва да се напави статистика за времето преди 1989 год.Информацията за прекъсналите студенти се криеше, а за Химикотехнолагичния например може цифрата да е същата.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"България имаше стабилна образователна система до 89г. Господа демократите сринаха всичко."Господа "демократите" както ги наричаш, са си пак същите ***, каквито са били и преди 89г. Само са си сменили цвета.И доказателство за това е дори и сегашния Министър на образованието! Цялата рода комунисти, а тя смени 6 цвята, само и само за да остане в политиката и да капят парички в касичката. По-склонен съм да вярвам, че вкоренените чужди връзки в държавата я дръпнаха надолу, както стана и с тях.
25
0
 
8
 
! Отговори
Всъщност преди 7 години
В Стопанската академия хората не са отпаднали, защото там завършва ВСЕКИ. Става дума за записали се "студенти", чиято цел е да добият право да ходят на бригади в Англия. А веднъж като отидат там, или повече не се връщат, или протакат "ученето" си, за да ходят поне 10 години.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма да напускат....че те не са свикнали да четат и учат изобщо. На ДЗИ тази година се падна Елин Пелин и един ученик е писал така....."Как можаха да ни дадат да пишем за толкова малък град, за който нищо не зная"....Коментарът е излишен. България имаше стабилна образователна система до 89г. Господа демократите сринаха всичко....дадоха права на учениците, които ги доведоха до това състояние. Учителите отдавна сме на колене. И още по зле ще става. Не могат да си напишат CV за работа.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Например в ТУ не са виновни само студентите, че напускат. Да, вярно е, че има много *** от тях. Вярно е също, че университета е добър. Но има и много "учители", които са адските комплексари, обиждат, крещят, подскачат... а така не става. Не може щото някой те е погледнал криво или носил тениска, която не ти харесва, да го късаш 3 пъти, докато той е написал всичко за 6-ца.Съвсем други са като ги извикат в НБУ, нали?! Ама там ако студент се оплаче и си тръгваш. Въпреки студентите *** там.
22
0
 
9
 
! Отговори
Инж. преди 7 години
До Анонимен 6Зависи по какво е изпита. Учила съм Висша математика от по-стари учебници от 1976 и бяха много по-добри от съвременните.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До rokobokoЗависи по коя дисциплина са ти учебниците ;)))
20
0
 
17
 
! Отговори
ВРЪЗКАРЯ преди 7 години
Ако нямате "връзки" или както е модерно сега "контакти" изощо не се заимавайте за учите висше образование.И да завършите като не сте човек на някой голям човек ще сте безработни или ще ако си намерите работа ще бачкотите за без пари.Ако имате "вуйчо" си струва да завършите и да се уредите на нещо по така,но гледайте по бързичко ,че като се смени власта много "големи хора" ги сменят и може да не стане работата с уреждането на тънка работа!
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Висшето образование не става за нищо и не си струва усилията (и времето). Аз след като завърших стоях 7 месеца без работа и накрая се принудих да почна на позиция, която нямаше нищо общо с образованието ми."Висшето образование не е за да те научи да работиш с Офис пакета на Майкрософт! За това сам трябва да се подготвиш или да отидеш на глyпави курсове. Нормално е да си без работа, като ни е наредашка държавата, всичко е само с връзки и за разлика от Германия, няма значение какво си завършил.
18
0
 
15
 
! Отговори
23 преди 7 години
А какво по- нормално има от това, не всеки влязъл през големия портал, да не завърши? Дори цедката на завършващите следва да е още по- ситна, след като у нас на един кандидат-студент се пада по една специалност. Малко са 1/5 отпаднали дори! И нищо ненормално няма, че са основно от икономическите специалности- най- многото баласт влиза и учи из тях, понеже и лесно се влиза, и леко се изкласява.
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Висшето образование не става за нищо и не си струва усилията (и времето). Аз след като завърших стоях 7 месеца без работа и накрая се принудих да почна на позиция, която нямаше нищо общо с образованието ми.
16
2
 
17
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Каквото уравлението на държавата такова е и образованието...Вижте само какъв човек е начело да държавата....Наглъл ,пожарникар,бодигард....Човек които две думи незнае на английски, компютъра го изключва от контакта, седнал да говори за милиарди а незнае табищата за умножение,човек без грам култура и възпитание 100% -ва мутра...Ако не беше ббай Тошо сега щеше да е пожарникар някъде из Тополовградско и щеше да лъска пожарната с четката!
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са много отпадналите. Според мен половината учещи във ВУЗ не са за там!
14
5
 
3
 
! Отговори
rokoboko преди 7 години
До Анонимен 6Най - добрите учебници са от 76та. Това да не ти е телефон да го сменяш на 6 месеца
13
4
 
8
 
! Отговори
21 преди 7 години
Върви народе оглупени от сарайските *** .Върви ,а мафията е цвете,което пред народа е ...Върви на мачове и на концерти и бизнеса на мутрите да пазиш .Върви ,глобализацията те превърна в тракийски робове.