Реформата във висшето образование – правилна

Досега финансирахме бройка, а не качество, призна ректорът на СУ
31 май 2016 13:07, Анисия Иванова
3
Реформата във висшето образование – правилна
Архив: Булфото

За първи път от 15 години насам реформата във висшето образование е правилна, смята ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR той обясни, че чрез повишаването на качеството ще се оздрави системата на висшето образование.

Реформата във висшето образование може да се случи, както много бързо, така и много бавно, а може и да не се извърши изобщо. Това, което провокира реформата, беше демографската криза. Когато студентите намаляха двойно се видя, че няма как да продължаваме по стария модел, коментира той.

Истината е, че още преди много години се разбра, че трябва да се откажем от този модел заради качеството, а не да чакаме пазарът да ни принуди, призна професорът.

"Качеството през последните години намаля, защото не го стимулирахме. Чрез финансови механизми стимулирахме повишаване на броя на студентите, а не повишаване на качеството. Това беше погрешно. Няма нищо лошо да се плаща според броя на студентите, но трябва да се отчита и качеството, както си говорим през последните 10 години. И когато това започна да се прави се видя, че трябва да се прави много по-смело, за да стимулираме всички университети да го повишават, а не да увеличават броя на специалностите, в които не са добри; да увеличават и броя на студентите до безкрайност, а то не е и възможно вече", посочи ректорът.

Той е сигурен, че държавата няма да остави никой университет да фалира, "но спасяването на ВУЗ-овете след една грешна политика ще бъде много по-скъпо отколкото, ако сега инвестираме в правилната финансова политика".

Проф. Герджиков е против идеята да се закриват университети и смята, че трябва да се върнем в положението от преди 15-20 години, в което всеки университет знаеше в какво е добър. Сега ВУЗ-овете се опитват да правят всичко - това е финансово неефективно, лошо е за качеството на образованието и ще доведе до проблеми, смята той.

Финансовото състояние на Софийския университет "Св. Климент Охридски" не е добро. Неправилно е да се финансира броя на студентите, а не качеството, каза професор Герджиков.

"Очевидно е, че тези, които са финансирали най-много в качество са и най-зле финансово. Софийският университет се справя с парите според броя на студентите", посочи проф. Герджиков и допълни, че СУ не получава допълнителни пари от държавата.

Софийски университет продължава да задлъжнява, добави той. По негови сметки около 5 млн. лева е дефицитът от 2010 г. насам.

Моделът, който финансира университетите, бута системата, коментира ректорът на Софийския университет. По думите му втората причина е съвсем техническа - с рязкото повишаване преди няколко години на бюджета за норматива за медицинските специалности - всеки 100 нови студента по медицина струват 1 млн. лева. "Това означава, че всяка допълнителна сума от бюджета на висшето образование отива за медицина вече от години. Това означава, че или трябва да помислим още по този въпрос, или да увеличим парите за образование", смята Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази година завършиха средно образование 54 000 зрелостници. 9 000 от тях ще заминат да учат в чужбина. Тука ще останат 45 000 ! За тях има подготвени 72 000 места във ВУЗ-овете ни за първокурсници.