Търсят се директори за 153 училища в страната

Досегашните се пенсионират, МОН пуска конкурс на 2 юни
18
Търсят се директори за 153 училища в страната
Снимка: Булфото, архив

Министерството на образованието и науката ще обяви на 2 юни конкурси за директори на 153 държавни и общински училища в страната, съобщи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от БТА.

Той обясни, че организирането на конкурсите се налага заради пенсиониране на досегашните директори на образователните институции.

Конкурси ще има за десет държавни училища в София-град, за четири в Плевен, за три в Пазарджик, за по две училища във Варна, Добрич, Ловеч, Разград и Шумен, по едно училище в Бургас, Велико Търново, Враца, Кърджали, София-област, Търговище и Хасково. В останалите области няма свободни места за директори на държавни училища.

Регионалните инспекторати по образованието ще обявят конкурси за директори на 114 общински училища. Най-много свободни места за директори има в София-град - в 24 училища. В областите Ловеч, Стара Загора и Търговище няма свободни места за ръководители на образователни институции.

Очаква се новоназначените директори да встъпят в длъжност преди 1 август, когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование. Целта е те да имат възможност да организират нормалното откриване на новата учебна година, обясни заместник-министър Стаматов. Директорите, които сега ще се пенсионират, са хора, свързали личната си съдба с българското училище и заслужават благодарността и уважението на обществото, каза той.

Специфичните им знания и умения занапред могат да бъдат насочени към участия в проекти, в различни съвети и комисии по образование в полза на децата и учениците, посочи Стаматов.

Конкурсът за държавни училища ще се организира в София при максимална прозрачност както на теста, така и при събеседването с кандидатите, увериха от МОН. До окончателните резултати от конкурсите досегашните директори ще изпълняват задълженията си, а там, където няма класиран кандидат старите директори също ще запазят длъжността си като временно-изпълняващи до нов конкурс.

През юли 2015 г. са организирани конкурси за директори на 105 общински и 42 държавни училища. През 2014 г. на два пъти са правени директорски конкурси - през януари за 183 и през юли за още 87 общински училища. През 2013 г. в две сесии са назначавани директори на 211 общински и 36 държавни училища, припомниха от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ 1 ЮНИ ПАДНАХА ОГРАНИЧЕНИЯТА В АВСТРИЯ ЗА БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ, НАЧИНАЕЩ УЧИТЕЛ 2005 ЕВРО- СПРAВКА- "KINDERGARTEN- VIENA" С ГУГЪЛ ПРЕВОДАЧ ЩЕ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ, НАПРАВИТЕ СПРАВКА И НЯМА ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ НЕОЦЕНЕНИ.
13
5
 
3
 
! Отговори
иван преди 7 години
вън на пенсионерите от училище
12
0
 
10
 
! Отговори
88 преди 7 години
Минал съм през такъв "прозрачен конкурс"!Всичко е предрешено-100% ще са от ГЕРБ!Новият закон е изцяло сбъркан-ще обезлюди селата и малките градчета,а конкурсите са мижи да те лажим!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "кажете че и деца търсите за училище под дърво и камък защото Бойко обезлюди държавата"Баце може всичко! Дава пари, строи лично зали и магистрали, папи са го галиле по главата, и деца ще направи, колкото трябва!
10
0
 
5
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
До към 1 Ха, Ха, Ха!Има и по-тежки случаи- 8 водени срещу директора дела, 3 години разследване, на 5 дела изтича давностния срок за стопански престъпления(5 години), а другите-символични глоби по едното и две условни присъди , след като изтече първата, ново дело, и втората.Ха познайте, от коя управляваща партия е?Важното е, да си винаги с управляващите, и да смазваш правилно и добре веригата на висшестоящите, и нямаш грижи. Случая е действителен и доказуем с документи.
9
2
 
4
 
! Отговори
нико преди 7 години
млади хора седят без работа , а училищата пълни с пенсионери учители и директори , крайно време беше това да се случи , само пак де не стане ,както винаги , който има връзки -остава
8
2
 
2
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
До Хах Приятелю, като знам, тия даскали, завършили преди 40 години, как са изкарали дипломите си, и тия, дето сега завършват, как ги "изкарват", нещо май не си прав.Особено тия, преподаващи в професионалното направление. Не може, току що завършил инженер, да не знае как да си определи големината на допусковото поле и да намери средата на допуска, използувайки елементарен чертеж и таблици, а не до всеки струг има компютър, или пък инженера по ДВГ да не знае ъглите на предния мост....
7
0
 
3
 
! Отговори
към 1 преди 7 години
Точно така е, много си прав, и нашия директор си присвоява средстваи всички го виждат, но никой не смее да гъкне, защото си пазят местата. Освен аз да се разприказвам, защото след 15 юни съм аут, пароди намаляване на броя на децата за следващата учебна година. Но аз пък не искам да си навличам лоша карма,
6
0
 
4
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
До Бъдещ учител. Дерзай, колега! Ето, имаш шанс да се реализираш! Едно време имаше изискване да си бил 3 или 5 години учител, и можеш да се явиш на конкурс за директор.Предполагам, сега са го махнали-управляващите трябва да уредят някъде своите кадри.Необходимото и достатъчно условие до сега, за да те назначат за директор, беше, да си от управляващата към момента партия,няма значение какъв учител си, ще "спечелиш конкурса".Тук-там изключения, потвърждават правилото, но са изключително рядко.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кажете че и деца търсите за училище под дърво и камък защото Бойко обезлюди държавата
4
6
 
7
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Aлоооо , тук не става дума кой е кадърен , некадърен , можещ и неможещ. Става дума , че млади хора са без работа , защото 68 годишната леля Цецка още "знае и в час времето "... И това няма как да стане обаче , при положение ,че е завършила преди 40 години ! Повечето даскали гледат обикновен таблет като извъземно
3
4
 
11
 
! Отговори
Бъдещ учител преди 7 години
Моите уважения към възрастните преподаватели , но щом навършат пенсионна възраст , трябва да се пенсионират. Все повече млади хора има , които завършват педагогика и трябва да заемат тяхното място ! Трябва да се процедира така не само с директорите !
2
0
 
12
 
! Отговори
верту преди 7 години
Наемете ги от Сирия бе, те там на трима двама са инжинери а третия е доктор или директор. Тъкмо ще шашнете за пореден път европа колко сте толерантни, защото в България няма достойни за това. Сега е модерно да предаваш собствения си народ, думата "национализъм" я няма в момента, подменена е с "расизъм". Швабите да си покриват главата, жените им да си разтварят краката.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време беше да се пенсионират веднага щом навършат възраст за пенсиониране. Стига са стояли необезпокоявани от никого. Те и без друго се държат като феодали, надменно, над тях е господ. Крадат от бюджета на училището и няма кой да ги спре. Документално всичко е наред, но комисионните в джоба, и не само, представят фалшиви фактури и т. н.Задължително трябва да има мандатност, най-много 2 мандато, иначе си самозабравят.