Увеличават с 20% студентските стипендии

Минималната ще е 70 лв., максималната - 150 лв.
2 юни 2016 21:10, Анисия Иванова
15
Увеличават с 20% студентските стипендии
Архив: Булфото

С 20% ще бъдат увеличени средствата за студентски стипендии, които се отпускат от държавата, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след петата работна среща с представители на студентските съвети, на Министерство на финансите, на Съвета на ректорите и на МОН.

Средствата от близо 1 млн. лв. за тази академична година ще се осигурят от резерви на МОН, съобщиха от министерството.

За следващата година ще се заложат близо 3 млн. лв. за стипендии, защото се вдига минималният и максимален праг на размера, който се отпуска. Ако досега минимумът бе 50 лв., ще стане 70 лв. Максимумът сега е 120 лв., но скача на 150 лв.

Студентите подкрепиха политиката на министерството да стимулира качеството в образованието със стипендии за успех. Затова вече критерият за стипендия ще бъде само "среден семестриален успех". Ще продължат да се дават стипендии и по право – на сираци, майки и др.

От 200 лв. на 300 лв. се увеличава и размерът на специалните стипендии – награди за постижение. В постановлението ще бъде записано още, че висшите училища изплащат стипендиите за всеки предходен месец до 5-о число, а не накуп.

Студентите настояват в средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години да се заложи 10% увеличение на средствата за стипендии.

Представителите на студентите се съгласиха, че не е разумно и вече не настояват за промяна в проекта за европейските стипендии, защото това ще доведе до значително забавяне и ще лиши от средства онези, които имат право на такава подкрепа. А политиката за стимулиране на т. нар. приоритетни професионални направления, или по-точно проблемни, като педагогика, инженерни специалности и др., вече е вход.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
БРАВО преди 7 години
УЧАТ В БЪЛГАРИЯ БЕЗ ПАРИ,ПОЛУЧАВАТ СТИПЕНДИИ,ИМАТ БЕЗПЛАТНИ КАРТИ ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И ПОСЛЕ:ПЛЮЙ СИ НА ПЕТИЧКИТЕ И БЕЖ ОТ БЪЛГАРИЯ!НЯКОЙ СИ СЕ ХВАЛИ КАКВА СТИПЕНДИЯ ИМА В ГЕРМАНИЯ-ТИЯ ДА ГИ РАЗПРАВЯ НА ЛАНСКИЯ СНЯГ.НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД.ТАКА Е САМО В БЪЛГАРИЯ.
9
1
 
1
 
! Отговори
Can преди 7 години
😁😁😁😁оле какви стипендии...да им е честито на българските студенти...то тази сума я харчи един просяк в Европа на ден...мале мале каква държава. Дава на студентите се толкова пари на месец колкото един европеец на едно сядане ги харчи.
8
0
 
0
 
! Отговори
Амчъксуратлия преди 7 години
Треба трева не *** как тенкю......
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стипендията трябва да бъде поне половината от минималната заплата, за да има реален стимул. И още преди завършването студентите трябва да имат възможността за стаж на поне минималната заплата. Иначе всеки иска от някъде наготово да дойдат специалисти с всякакви познания, да работят за 500лв и да са "по-***" от началника си. Ще има да чакате. Ето ви мигранти и роми бол.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Студентите ще карат с от 2,33 до 5 лева на ден. Ех, живот!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някога , много отдавна битуваше една сентенция . Скъпи Родители , протегнете си ръка - та за да не си протегна краката . Какво означава 50-70 лв. Разходът за един ден е 10 лв.Някъде на някакво прашясало бюро седи някакъв мустакат ИКОНОМИСТ и след като провали социализма , сега се опитва да провали и капитализма . Нему все нещо не му е по кефа , но началниците го слушат . Студенти , намерете този канцеларски плъх .
4
3
 
9
 
! Отговори
:| преди 7 години
Получавам 588 евро от държавата Bafoeg и 190 евро детски. Колко се радвам, че следвам в Германия, а не в България..
3
0
 
3
 
! Отговори
Герб преди 7 години
Ло *** начин да харчим пари не съм виждал ! За тия пари наш колко вили можех да вдигна на мои съратници , а на тоя лош матрял тряя ги давам ! Аз ще ги изкарам от другаде не бойте се само гласувайте за мене !
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименстудентите са с карти :)
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо с 20%, а билета за градския с 60%? Демокрация?