До три години 55% от учителите ще се пенсионират

Нови педагози биха се влели в системата със заплата от 1500 лв.
16 юни 2016 12:31,
45
До три години 55% от учителите ще се пенсионират
Снимка: Reuters, архив

Безспорен и общоизвестен факт е, че от системата на българското образование в следващите три години ще излязат в пенсия около 55 процента от учителите. Това ще постави системата под огромна опасност поради липса на кадри и ще доведе до сериозна криза в учебните звена. Това се посочва в позиция от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" за новия колективен трудов договор /КТД/ в средното образование.

"За да стане привлекателна и желана учителската професия, статутът на българския учител трябва да отговаря на висотата на изискванията и на вменените му отговорности от днешния ден. Много важна част за повишаване на авторитета и мотивацията за работа в българското училище има и трудовото възнаграждение. То е признание за ролята и значимостта, която отдава обществото ни на този труд", се посочва в позицията.

В нея се казва, че "в новия КТД е договорена препоръка за символично увеличение на работните заплати в средното образование с 10 процента и така началната заплата ще стане 660 лева".

Според изследване на синдиката "Образование" нови педагози биха се влели в системата с работна заплата за учител от 1500 лева и 2000 лева за директор.

Разчетите на синдиката показват, че още 850 милиона лева ще трябват за следващата бюджетна година. Тези средства ще са необходими за строежа на 30 нови училищни сгради - за преминаването в едносменен режим на обучение; за капиталови ремонти в сегашните училища; за привеждане на професионалните гимназии към изискванията на пазара на труда; за увеличение на заплатите в образованието и за прекратяване на порочната зависимост на директорските и учителските заплати от делегирания училищен бюджет.

"В новия КТД сме дали заявка за несимволично увеличение на възнаграждението за професионално-квалификационните степени с 40 процента и за изплащане на 11 заплати при пенсиониране на директор или учител", се посочва в позицията.

В нея се казва, че "Синдикатът "Образование" е партньор на Националния учителски събор и се надява премиерът Бойко Борисов да обяви на събора пред 15 000 учители, че образованието наистина е приоритет и да поеме ангажимента, че правителството ще стори необходимото за образователната система - за строителството на 55 нови учебни сгради и за отделяне на 6 процента от БВП за образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кога ще държите директорите несменяеми?Има млади такива ,които са просто ужасни и като интелект и като възпитание,но пък има и такива ,които са от 20 години на тази длъжност, абонирани са за този пост.Те са негодни вече и за учители.Просто системата е толкова примитивна,че е малък ужас!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив,няма места за учители,не само в големите,а и в малките населени места!Причината е че няма ученици.Много ог училищата в провинцията са или с нулев клас или със слети паралелки.Заплатите им не са лоши,но пък имат страшно много излишна бумащина,която им пречи да си изпълняват спокойно задълженията.
40
0
 
2
 
! Отговори
Геноцида е в ход! преди 7 години
Ееее ми то и деца вече няма. Според статистиката, за целия 25 годишен "преход" в България са закрити 1620 училища, а в момента още поне 50 са пред закриване. Народа ни се топи с бясна скорост ако не сте забелязали.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е проблемът само в заплатите, просто с намаляването на броя ученици и вдигането възрастта за пенсиониране няма работни места за учители в голяма част от селищата. Пловдивският университет и филиалите му в Смолян и Кърджали бълват кадри, които няма как да се реализират, може би само като продавач-консултанти.А реформата е "прекрасна" - от 1 август всички училища ще си сменят имената, защото явно това е причинат за двойките на матурата! Освен това оставиха директорите несменяеми!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 2009 все едни и същи прогнози. Поне се синхронизирайте с промените в пенсионирането!
37
1
 
8
 
! Отговори
Маринела преди 7 години
В провинцията съм учител с 11г.стаж и взимам 520 лв.чисто. И да ,има учители,да не кажа ,че преобладават над 55-60 годишни преподаватели. Но никой не желае да се пенсионира по-рано,а и мат такова право... На фона на жалките пенсии са решени да стоят и търпят унижения от у-ците и все по-капризните родители.Пенсиите трябва да се увеличат,за да освободят рабонтни места.Тук кадри има -за 1място се борят 25 кандидати....места няма ...:(
36
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да Ви вземат с нулев опит, особено ако е имало кандидати със стаж по специалността.Второ- Вашето място не е там, само от изказването Ви проличава това. Вие отивате с нагласата,че е криза и искате да работите нещо, само защото имате дипломата /по-добре 500 от нула лева в джоба/. Вие не отивате с идеята,че децата там са приоритет и че Вие ще ги вдъхновявате,за да търсят, анализират, обощават и научават по съответната дисциплина.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички знаем как се влиза в университет, с никакъв бал или с матура, която дава оценка 3.00 на 23 точки/няма и четвърт знания/. И се очаква, че тези хора ще научат децата, на които ще преподават ли? Не виждам как ще стане?.Погледнете в Студ.град какво е, в университетското градче гъмжи от кръчми,дискотеки и заведения.Има ли там библиотека? Едва ли. Дали има останали читални в общежитията? Не вярвам.Дали тези хора имат познание и на 25% по материала, за да придобият диплома за вишист?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 31Точно за това трябват повече учители, ама ти си продукт иенно на тази дефицитна система.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добра новина. Тогава ще има работни места и за млади учители
32
0
 
9
 
! Отговори
ШутЗаШуробаджанаците преди 7 години
За да не хрантутим търтеи в БАН, това е решение.Онези, които могат и искат да се занимават с наука, ще идат към университетите, където и без това преподават и сега.Всички останали дремльовци, които ходят на работа по веднъж седмично и трупат стаж за пенсия със заплати 450-600 лв без да вършат нищо, да бъдат така добри да станат учители, за да са полезни с нещо и да си заслужат заплатите, които при всяко положение ще са по-високи, отколкото са сега в БАН.
31
2
 
16
 
! Отговори
Wtf преди 7 години
Хахаха ако направите 1500лв заплатата ставам даскал и аз добре звучи ЦЕЛИ 1500лв баща ми се пенсионира цял живот беше даскал и сега получаваСамо 180лв пенсия и като Чух 1500лв лелелеле
30
4
 
4
 
! Отговори
Leg преди 7 години
Pod 5 000 evro zaplata nema da se mradnat daje novite daskali...:-):-):-)
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1500 лева може, но само за първите няколко месеца. После би трябвало за под 3000-4000 лева да не работят.
28
2
 
16
 
! Отговори
??? преди 7 години
На България нови учители не са необходими и даже сегашните са много. Причината е повече от ясна - изменения етнически състав и демографската катастрофа сред българите. На тези от гетата, които имат деца още пред 14 годишна възраст, децата им не учат и учители не им трябват, а това са огромното мнозинство деца и все повече ще стават. Обратното - децата, които ще учат са много малко и стават все по-малко. За какво са ни нови учители? Да наливат вода в каца без дъно ли, в напразни опити да обучат д
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете ли колко припечелва един добър учител,особено по предмети по които се държат задължителни изпити или с такива,с които се кандидатства?За 9 м.при 10 ученика,окол 7500 лв. чисто,без данъци! Толкова изкарва и когато си троши нервите с децата в училище,но за цяла година!Еми и аз да съм въобще зор няма да си давам!Лично аз ги оправдавам,след като системата не се грижи за тях,защо е необходимо,те да мислят за нея!
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Системата научи учениците да се гаврят с учители те си! За това няма и желаещи. И 2000 лв да дадете все тая, докато средата е дивашка.
25
3
 
2
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
До ПалермоКакто и други такива, явно не си схванал намека. Другият път.Иначе просто споделям мнение, като човек, който е бил в системата, каква е реалната ситуация и възможността за излизането от нея.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** те квадратоглавите малоумничета всичко си знаят.Защо са им учители?
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се пенсионират и ще продължат да работят. За хубавите места се назначават хора с протекции, места има за забутаните села, където се пътува с часове, или трябва да се живее там през седмицата. И да, заплатите чисто са около 500 лева, а учителят не е уважаван нито от ушеници, нито от родители, отделно търпи тормоз от директорите, които се изживяват като дерибеи.