Борисов vs. Кунева: Повече за учителите? Сега чувам...

Премиерът обясни, че не знае да има пари за по-високи заплати
Обновена: 20 юни 2016 21:14 | 20 юни 2016 11:54,
132
Борисов vs. Кунева: Повече за учителите? Сега чувам...
Снимка: архив Reuters

Премиерът Бойко Борисов се разграничи от обещанието на Меглена Кунева за увеличение на учителските заплати с 10%.

Просветният министър го обяви пред 12 000 преподаватели вчера. От трибуната на националния учителски събор Кунева обеща, че от 1 януари 2017 г.  всички учители ще получат 10-проценто увеличение на заплатите си. Тя обяви и че предстои увеличение на парите за квалификация на учителите, както и бонус "класен ръководител".

Още по темата
"От вас научавам", коментира пред журналисти днес новината Борисов. Той обясни, че подобни обещания са правили министрите от тройната коалиция и даде за пример вътрешния министър при Орешарски Цветлин Йовчев, който обявил увеличение на заплатите на полицаите, но кабинетът на ГЕРБ трябвало да ги изплаща.

"Кунева може би има резерви в министерството и ще го направи от тях", коментира още Борисов обещанието на министъра на образованието за вдигане на учителските заплати.

"С мен и с финансовия министър не е говорено на тази тема", отсече още той.

На припомнянето на репортерите, че Кунева е уверила, че е разговаряла с Владислав Горанов, премиерът отвърна: "Ако е говорила с него, значи всичко е наред".

Борисов изчисли, че за увеличението ще са нужни 250 милиона лева на година. "Аз не знам да ги имаме", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 88 : " магистар " се пише с "ъ "
83
3
 
7
 
! Отговори
сб преди 7 години
До Анонимен 88: В кои градове и в кои училища? С колко ученици трябва да е това училище , За да вземеш 1 000 лева БРУТНА ЗАПЛАТА ? Знаеш ли какво е брутна заплата? С какво трудът на учителя в малките населени места е по - лек от този на учителя в големите населени места ? Хора , мислете с главите , а не със заглавията в медиите!
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образование ли !? Това да не е кебапче за електората, гласоподавателите че да му обърнат внимание. !!
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен''Смях като в турски филм с бюджет 1000 лв.''************************************Пич не намесвай Турция, аз съм учител в Турция взимам 1000 евро заплата и 500 евро лекторски.
80
3
 
9
 
! Отговори
Anton преди 7 години
За да е на власт днешната крадлива политическа класа, тя има нужда от *** и безпросветен народ. Последното което ще направят е да вдигнат парите за образование. Виж са всякакви други като удобни магистрати, МВР чиновници, дансаджии, държавни чиновници пари бол и растат всяка година. Политиците ни искат да крадат европейските пари но да са безнаказани като Путин. Затова всички му се кланят и му лижат подметките. А България е на абонамент за всички последни места а всички европейски класации.
79
3
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
на мен друго мие интересно един в момента го няма под чия диктовка ли го няма нека да позная каква ли са я свършили с третия човек дали нее било наклонено за удолняване ми се види и някои друг е парафирал по луд от него щото тоя маи ***
78
3
 
12
 
! Отговори
БИРАТА-МИШООО преди 7 години
Алоо,Бацееенали имаше едни милиарди в повече от някакви контрабандисти преди няколко дена ...да те подсетя...или да ти подскажа ...например ако пратиш "да налазят" приятелчето ти от Правец да направят една обстойна проверка само на Лукойл - какъв магйосник е за последнити 7-8 години работи само "НА ЗАГУБА" ( но май само за пред НАП ,МИТНИЦИ де) - и то като продава на най високи цени в EUЕй тъй ако се огледаш само около теб само.... на първа ръка само А колко такива приятелчета като него
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много сме гадни, по света няма нищо по- нормално от това, да си поискаш голяма заплата. Тук един като настоява и почти успява, останалите го дърпат надолу в казана и го анатемосват, вместо да е обратно и всички да сме добре. Е, заради тази ни психология сме с по 400 лева доход! Пада ни се!
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баси резервите на Кунева от 250 милиона!
75
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майка ми е учителка с 30г стаж, преподава по 2 предмета , работи в училище в София от известно време и е класен ръководител при това. Дава и допълнителни часове и има допълнителни ангажименти, кръжоци и пр. Взима чисто около 700лв. Младите учители взимат под или около 500лв. За тези, които твърдят, че учителите взимат много пари да попитам 500-600лв средна заплата за учител много ли им се струва за днешния стандарт на живот?
74
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 85.Не е вярно че взимате тази заплата.Просто явно имате заеми.Минималната заплата на бакалавър е 600 лв.,магистар 625.Имате и лекторски и час на класа така че по-малко от 650-670 няма как да взимате.Не пишете небивалици моля.Но това ще е в случай че работите в затънтено село с малко ученици.В градовете ,в зависимост от училището,колегите взимат дори и над 1000лв.
73
2
 
19
 
! Отговори
Начален учител преди 7 години
Господине, аз съм начален учител и заплатата ми е 430 лева. Имам висше образование. Една чистачка в "Метро" със средно взима 500 лева. Кой Ви лъже, че взимаме толкова пари? И за 24 май никой не ни е дал 300 лева, както казаха по телевизията и пишеше по вестниците. Не знам защо настройват срещу нас. Този учителски събор беше пълна глупост вчера. На нас ни беше казано, че ще се отговори на въпросите ни. То си беше една предизборна кампанийка за пред медиите. Срамота!
72
17
 
8
 
! Отговори
Объркана държава преди 7 години
Какви заплати вземат даскалите? Ако взимат над средната 800 лв, то 10% е 80 лв. и по 12 прави около 1000 лв. За 85 000 учители (са не са и по малко) това прави 85 милиона. Къде отиват 165 милиона тогава? Аз се чудя как може в БАН да взимат 300 лв., а неграмотния даскал да взима 2000 както излиза????? Пак се слага каруцата пред коня!!
71
1
 
11
 
! Отговори
ПотрЪбител преди 7 години
Даниел Вълчев беше там, за да каже кога да се закрие седянката.
70
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига вече, бе!Само учителите, учителите...На какво отгоре?4 месеца ваканции, половин работен ден, учениците неграмотни.Останалите служители ги атестират всяка година и не всеки получава увеличение.При даскалите няма такова нещо-всички зяят накуп!Кадърни или не, всеки иска повече!
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същественото в този фарс е това, че такива хубави новини и обещания не трябва да прави никой друг освен Пачон Пачон! Важно е за рейтинга и налагането за великия добър юнак и лошите министри, депутати, опозиции, националисти, че и президенти. Гръцките трактори затварят Кулата, положението е оцапано и там пращат Московски да бере срам.Фермерите започват да се изтеглят от пункта, там долетява Пачон и телевизии и подлизурки в разсипан строй шумно приветстват храбрия му ход на юг.
68
2
 
17
 
! Отговори
123 преди 7 години
Нещо не става ясно май - за новата пленарна зала на управляващите има пари, а и тенепрекъснато нарастват като сума - за учителите - НЯМА! Неги е срам, но така ще е, като всички ние търпим. Я да се съберем и да ги изметем - нещо като "лятно почистване". Има ли желаещи?
67
2
 
16
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
66
1
 
37
 
! Отговори
Запомнете преди 7 години
За охраната на гей парадчето имаше пари. Цели 700 полицая. За операции на Митьо Очите - пак имаше пари. За талибаните, които проникват в България - и за тях има пари. 1000+ лева на месецЗа некадърните Калинки - има пари за огромни заплати, комисионни и държавни поръчки. За помощи на "ромите" - пари има. За кой няма пари? За българските деца и учителите им! Това е Бойко Борисов !
65
3
 
25
 
! Отговори
НАГЛОСТ преди 7 години
Вълчев,който съсипа образованието днес седи на първия ред.Наистна в качеството си на какъв към днешна дата-дясната ръка на Кунева,която много обича учителите.Толкова куртоазия,та се чудя как издържаха учителите.Всичко е опропастено,съсипано,унищожено,навъдиха се толкова НПО-та,та не знам дали има изход от ситуацията.Трябват много смели и умни хора,но те никога няма да бъдат допуснати до властта.Историята за 5 кл.още не е удобрена,но Просвета обикаля и налага волята си.Къде е МОН?