2 години без промяна в кредитите за висше на Острова

Създава се психоза сред студентите, смятат специалисти
25 юни 2016 09:13, Александър Попов
3
2 години без промяна в кредитите за висше на Острова
Снимка: Reuters

Родители и студенти затрупаха със запитвания фирми, които подготвят студенти за следване зад граница, какви ще са промените след резултатите от референдума във Великобритания.

Специалистите коментираха, че няма да окажат влияние на приема и финансирането на обучението на български студенти.

"Създава психоза. Процесът на прием на нашите ученици в Обединеното кралство няма да се промени в следващите години, като всички студенти от България, приети в бакалавърска или магистърска степен за обучение на Острова, ще запазят статута си и начина на финансиране, които са получили или ще получат в близките поне две години", обясниха от консултантската компания "Интеграл" пред "Монитор".

Референдумът на Острова не се отразява по никакъв начин на схемата на финансиране на образованието, тъй като Великобритания е член на Европейската икономическа зона (ЕЕА) - членство, което не е обвързано с членство в Европейския съюз. Британската компания за студентско кредитиране /Students Loan Company/ и към момента отпуска студентски кредити на студенти, както от страни-членки и на ЕС, така и на ЕЕА.

Съгласно клаузите в подписаните договори всички студенти, които вече са записани и тези, които и тази година ще отпътуват за обучение на Острова ще получат пълно кредитиране за целия срок от обучението.

Очакванията на консултантите са независимо дали UK ще напусне Европейския съюз да бъде подписано бъдещо споразумение за достъп до образование и финансиране, което ще регулира статута на студенти от ЕС във Великобритания.

От Министерството на образованието и науката пък обявиха, че ще се защитават правата на българските студенти във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА СЕ НАПРАВИ СПРАВКА КОЛКО БЪЛГАРИ ПОЛЗВАТ ПОМОЩА ОТ 9500 ПАУНДА ТАКСА И СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕТО ИЗЧЕЗВАТ И ТЪРСЯТ РАБОТА ПОД МИНИМУМА ЗА ДА НЕ ВРЪЩАТ ТАЗИ ПОМОЩ НА АНГЛИЧАНИТЕ
1
2
 
14
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
"От Министерството на образованието и науката обявиха ,че ще защитават правата на българските студенти във Великобритания"Хм,като помним каква защита осигури българската държава на медиците в Либия(едва не бяха обесени),то можем да си представим и сега какво ще последва.....