СМГ пак е №1, балът за влизането там е най-висок

След нея са Немската, училището на Фандъкова, Испанската
Обновена: 27 юни 2016 13:09 | 27 юни 2016 13:09, Камелия Цветанова
13
СМГ пак е №1, балът за влизането там е най-висок
Снимка: Булфото, архив

За втора година Софийската математическа гимназия /СМГ/ е училището в София с най-висок минимален бал за прием при първото класиране в гимназиите след седми клас - 34,392, като това е последният приет ученик в СМГ.

По този начин СМГ и през тази година изпреварва 91-ва Немска езикова гимназия, която само през тази и през миналата година не е на първо място с най-висок минимален бал на приетите седмокласници. Това стана ясно при представянето на резултатите от първото класиране след седми клас в София от началника на Регионалния инспекторат в столицата Ваня Кастрева.

Още по темата

Минималният бал показва с какъв резултат е приет последният ученик в дадено училище. През миналата година последният приет ученик в СМГ е бил с бал 33,843.

На второ място, за втора година, в класацията за минимален приемен бал е 91-ва Немска езикова гимназия с 33,572, а през миналата година този бал е бил 32,854. През тази година на трето място, от шесто място през 2015 г., е 73-то СОУ "Владислав Граматик", чийто дългогодишен директор беше столичният кмет Йорданка Фандъкова, с минимален бал 32,858.

Сега на четвърто място от миналогодишна седма позиция "се качва" 164-та Испанска езикова гимназия с минимален приемен бал 32,036. На пета позиция сега, а през миналата година на трета, е Първа английска езикова гимназия с минимален бал 31,856.

След нея е Втора английска езикова гимназия с минимален бал 31,714, а на седма позиция е 9-та Френска езикова гимназия - с 31 минимален приемен бал. На осмо място е 22-ро СОУ "Георги Раковски", в което последният ученик е с минимален бал 30,180. След него е 133-то СОУ "Александър Пушкин" с минимален бал 29,750, а на десето място е 35-то СОУ "Добри Войников" с бал 29,572.

След това се нареждат 32-ро СОУ "Св. Климент Охридски" с минимален приемен бал 28,858 и 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов" - с 28,178 бал.

На 13 позиция е Националната търговско-банкова гимназия /НТБГ/, но тя е на първо място от професионалните училища в София - с минимален бал 27,169, обяви Кастрева.

Тя отбеляза, че балът в различните профили и професии е различен, тъй като се формира по различен начин.

И през тази година най-желаната паралелка от учениците е паралелката В 164-та Испанска езикова гимназия с чуждоезиков профил - испански и английски език. Тази паралелка е пожелана в заявленията на седмокласниците 1906 пъти, съобщи Ваня Кастрева.

Тя отбеляза, че след нея е същата езикова комбинация, но паралелката е в 22-ро СОУ, пожелана 1729 пъти от учениците.

На трето място е паралелката на Втора английска гимназия с чуждоезиков профил - английски и немски език.

От професионалните гимназии най-желани са паралелките за банково дело и английски език в НТБГ, за икономика и мениджмънт с английски език в Националната финансово-стопанска гимназия и паралелката за системно програмиране с английски език в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов".

През тази година най-високият бал в София-град е 35,876, като кандидатът е класиран по първото си желание в 91-ва Немска езикова гимназия, каза началникът на РИО-София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Майка на ученик НПМГ преди 6 години
До АнонименУчилището съществува и е много добро, не отстъпва по нищо на първите 5 в класацията. Балът се формира по различен начин за много от паралелките. Максималния бал е 400 за определени паралелки, а не 500 и при минимален бал за приемерно 360 от 400 го сравняват с бал 360 от 500. Спецификата, която журналистите на отразяват при формиране на класациите.
11
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Същност Мин.бал за СМГ с немски език е по-висок от този във Варна-35.216
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До JokoЕх, пък и ти! Хайде сега - подробности! Важното е, че няма тоталитаризъм, питай спеца по тия въп роси. Ама може и да не си правиш труда - като се върне от Франция пърмата му дума ще е колко акъл е дал на Франция и Европа, втората ще е за тоталитаризма, а третата - за най-голямата заплаха за България - Русия.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
т'ва, НПМГ закриха ли я, или я затриха гоуемите университетски преподаватели от СЕУТО!?
8
16
 
7
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Тези от селата с коментарите да не се пънат много с тяхните балове - знаем там как се дават оценки и как се преписва...Не случайно почти всички които завършихме ФМИ в СУ бяхме от СМГ. Имаше няколко кифли от Бургас и Варна, ама те бяха аут още след първата година. Селските кифли се скъсаха от зубрене, а ние цял семестър цъкахме карти в кафето в бялата къща зад факултета...
7
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Когато ученици от Варненската МГ започнат всяка година да носят стойностни медали от състезания тогава ми говорете дали СМГ е "прехвалена" или е заслужено номер 1! А обяснението защо там мин. бал е по-висок отколкото в СМГ, ако наистина е така, е елементарно и няма нищо общо с качеството на образованието в училището.
6
3
 
2
 
! Отговори
Столичан преди 7 години
Няма какво да се стягате в София живее 1/5 от населението и формира 50% от БВП. Младши ИТ специалист във Варна средно взема 700 лв, докато във София е двойно. Това е!
5
5
 
6
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 7 години
Статията е за София. Не се комплексирайте излишно. Просто прочетете първото изречение!
4
10
 
10
 
! Отговори
! преди 7 години
Вярно ли е това за Варна?Браво! Браво на МГ в провинцията! Изпреварва прехвалената СМГ!
3
0
 
10
 
! Отговори
Joko преди 7 години
"..... училището на Фандъкова..." Поправете си заглавието ! Училището не е на Фхвърдъкова ! То е собственост на столична община....
2
9
 
15
 
! Отговори
Az преди 7 години
До АнонименНяма Варна, брат. Няма Пловдив, Бургас, Стара Загора. В тая държава училища има само в София. Не си ли от София, значи живееш в пещера!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Варна - математика с немски мин. бал 35,018