Доколко ще са ефективни тестовете за дрога в училище?

Всеки ученик може да разбере от нета как да манипулира теста
1 юли 2016 19:10,
11
Доколко ще са ефективни тестовете за дрога в училище?
Снимка: Reuters, архив

Профилактични тестове за наркотици за децата. Тази идея, определяна като спорна, беше лансирана вчера от ГЕРБ на заседание в Народното събрание с цел превенция на наркозависимостта сред подрастващите. Подробности не бяха обявени. Тепърва предстоят разговори със съответните институции, от които ще зависи реализацията на тази идея, към профилактичните прегледи на учениците да има и такъв тест за наркотици.

"Добре е нещо, когато още е в сферата на идеите да не се хвърля в публичното пространство, а първо добре да се обмисли и да се обсъди от специалистите", препоръча пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Според него когато се говори за такива тестове трябва да се имат предвид няколко нещата – вида на теста, цената и времето, за което те се извършват.

По думите му тези тестове отнемат време, което не достига. Те са показателни, но не на 100 процента.

"Всеки един ученик като отвори интернет ще види как могат да бъдат манипулирани тези тестове по един много лесен начин. Има препоръка – да бъде следен този, който е тестуван, къде уринира и как. Сега си представете лекарят или сестрата да ходи и да наблюдава как ученикът уринира", коментира доц. Киров.

Той препоръча по-добре да се помисли за профилактика на престъпността, както и да се засили ролята на родителите.

"За да бъде ефективна една такава мярка, тестовете трябва да бъдат провеждани в училищата и то изненадващо, на случаен принцип, в различно време на годината, на различни групи ученици. Тестовете обикновено засичат някакви следи от употреба, максимум до три месеца назад", смята доц. Любомир Киров.

Желяз Турлаков е основател на терапевтичен център за наркозависими "Ново начало" и вчера е присъствал на дискусията в Народното събрание. По думите му още преди 6-7 години са предложили да има анти дрога тестове в училищата.

"Съществува такава практика по света и това е форма, която няма наказателен или разобличаващ характер, а по-скоро образователен, а в нашата реалност бих казал и спасителен. Това, за да се случи обаче, трябва да бъдат извървени няколко стъпки. Първата е промяна в Закона за наркотичните вещества и прекурсори, защото в момента няма законово основание директор на училище или учител да инициира такова нещо", каза Турлаков.

Според него в днешно време има достатъчно методи и тестове, които в рамките на минути могат да установят дали има употреба на психоактивно вещество.

"Това трябва да бъде част от сериозна превантивна концепция какво следва след това. Защото има родители, които като разберат за това нещо, биха се притеснили за изключването на децата си от училище. Има начини как да се запази анонимността и с въпросния младеж да се работи. Това е нашата идея", каза Желяз Турлаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те от ГЕРБ вярват, че с репресии ще накарат децата да си затворят очите и да се правят, че сегашната българска действителност мн им харесва :D
9
0
 
2
 
! Отговори
Училищен медик преди 7 години
Съгласно закона за закрила на детето това може да се случи само в присъствието на родителя , с негово съгласие, но ако ученикът откаже , няма сила, която да го накара да направи теста. Ще си зарежа текущата работа, за да наблюдавам в тоалетната.....Когато предлагат разни наредби касаещи деца, да си четат Закона за закрила на детето ,иначе стават смешни. Добре би било, ако този тест се прави едновременно с профилактичния преглед от личния лекар съвместно с родител, но само ако ученикът е съгласен
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нарко далаверата ще пострада, само когато наркотиците се декриминализират поне, сега просто им правят услуга и цените отиват нагоре. Ест. че не е редно децата да друсат, да пушат, да пият алкохол, да взимат всякакви химии под формата на лекарства, и какви ли не отрови в храните, наистина ли вярвате, че тази превенция с/у наркотиците ще направи депутатите по-морални и те ще спрат да крадат, и населението ще стане по-богато, по-умно, а живота и стандарта на живот в бг като на запад :D
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои сенчести ги хвана шубето от предложения нарко тест, та поръчали такава публикация. Зер, ще лъсне истината и нарко далаверата ще вземе да пострада! Подкрепям въвеждането на такъв тест!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е предложено от цецо 6-те апартамента, ако си спомняте същия физкултуник предложи регистриране на предплатените карти. И какво? и сега има шведи с 5-6 хиляди карти и телефонните измами не спират. Всяко нещо предложено от гепаджия е тъпо и след време се отменя - както стана с график за отпуски!
5
5
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Защо манипулирате общественото мнение?!? Уринен тест няма как да бъде излъган. Открива наличие на тетрахидроканабинол до две седмици след изпушена цигара! За хероина времето е доста повече. Спрете с манипулациите!
4
2
 
1
 
! Отговори
baihui преди 7 години
nema zna4enia da li sa efektivni - vajnoto e 4e se kupuvar ot Amerikanski monopoli i se troshi narodna para za tiiah eto taka se grabi kolonia !!!
3
0
 
15
 
! Отговори
PD преди 7 години
Е стига бизнес де! Учителя не забелязва промяна в поведението, родителя е изпуснал нещата, охраната не знае къде е мястото на сделките, кварталния не знае кои са пласьорите, районното отчита дейност по задържане на лице с 6 г., съда съди баба с няколко стръка коноп в двора. Тази бизнес ориентация, ще ни излезе доста скъпо ми се струва.
2
2
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Пак далаверка с фирмите, които ще доставят тестове, а за вашите деца пет пари не дава никой.. Как точно става превенцията, при условие, че установява следствие, а не причината!?
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родителите щели да се притеснят ако се разбере, че детето им взема наркотици. Разбирай родителите ще се притеснят, защото ще стане ясно, че не са си свършили работата като родители. Инч и не им е до детето. Важно е тяхното лично самочуствие. Друго си е да се кефят как детето им слуша чалга на 8 години, облича се като евтина уличница на 15г. и изкарва тройка на зрелостния.