Ще продължи ли закриванете на професионални училища?

Освен реформа трябва и по-целенасочена икономическа политика
4 юли 2016 14:44, Екип на Bloomberg
1
Ще продължи ли закриванете на професионални училища?
Снимка: Reuters

Голямата тенденция на закриване на професионални училища тепърва предстои. Много от професиите не намират място на пазара на труда. Друг е въпросът и, че той не е достатъчно атрактивен за тях. Над 80% от професиите в професионалните гимназии са с неадекватно финансиране по стандарт, който не е свързан с изучаваната професия. Това коментира Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"България имаше добре изградено професионално образование с т.нар. техникуми, които бяха ликвидирани в хода на поредната реформа. Сега се опитваме да върнем нещо, което съществуваше. Централният проблем не са общините, а бизнесът. Той ще получи по-квалифицирани кадри, ако самият той се ангажира в целия този процес", каза проф. Ганчо Ганчев от Института за икономика и международни отношения във връзка с гледаните на първо четене промени в Закона за професионалното образование.

Според него освен реформа във висшето образование трябва и по-целенасочена икономическа политика.

"Ако искаме подобна стратегия да заработи, държавата трябва да има стратегия за отрасловото развитие на икономиката, което да създаде перспективи пред бизнеса и той да задели ресурси."

Чуйте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A 4asnite u4ilischta skapi i nabogstaschite dezats u4at v tah minavat netar i savarschvat otli4nizi. Ivan kostov ima v bojana s dr bogataschi 4asno u4ilischte. Dezata na komunjsgite vinagi sa ok drugarkata elena kostova na ivan kostov jena mu snae tova vinagi kostovi sa na vlast bkp sds