Нововъведения на МОН: Пет ваканции за догодина

Миниматурите пък ще бъдат оценявани с точки
12 юли 2016 08:26,
9
Нововъведения на МОН: Пет ваканции за догодина
Снимка: архив Булфото

През следващата учебна години учениците ще имат цели пет ваканции. Нововъведението е, че за първи път почивката между първия и втория срок ще бъде по-голяма от 3-4 дни и ще продължи поне седмица.

Първата ваканция ще е за 1 ноември - Деня на народните будители. Втората ще обедини коледните и новогодишните празници и ще свърши чак след първата седмица на януари.

Третата пауза в уроците ще бъде 7-8 дни между сроковете и ще се нарича зимна. Както и досега, ще има пролетна и лятна ваканция.

За първи път образователното министерство ще даде възможност на шефовете на училища да разпускат децата по свое решение. Директорските ваканции ще бъдат до три дни. Това ще се прави при епидемии, голям студ или друго бедствие. Сега дървените и грипните ваканции се обявяват само след министерска заповед, припомня "Стандарт".

Нововъведения: Вместо оцени – точки на миниматурите

С точки вместо с оценките от шестобалната система ще се оценяват учениците на миниматурите в 4-и и 7-и клас. Това съобщи за Дарик зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. По думите му това ще стане факт чрез Държавния образователен стандарт за оценяването, който ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на министерството до края на седмицата. Стаматов обясни, че шестобалната система за оценяване не е достатъчно прецизна при изпити чрез тест, докато оценяването посредством точки е по-точно, съобщи Дарик.

По думите на Диян Стаматов новата скала за оценяване чрез точки, а не оценки, ще бъде по-справедлива за учениците. "При поставянето на много въпроси в един тест по български език или при решаването на много задачи по математика трябва да се отчитат показаните резултати на учениците при всеки положителен верен отговор. Точковата система е много по-справедлива и по-съвременна, защото тя позволява много по-голяма гъвкавост, яснота и точност при оценяването, докато при шестобалната система все пак резултатите на един ученик могат да бъдат отразени само в 2, 3, 4, 5 или 6", каза зам.-министърът на образованието.

Очаква се от следващата година националното външно оценяване да се провежда на по-късни дати, а не в началото на май, както е сега. За седми клас изпитите може да бъдат преместени и през юни.

Първият час за малките - от 8,30

Училищата ще получат възможност да изместят началото на учебния ден в 8,30. От промяната обаче ще могат да се възползват само децата от началния курс. Сега първият час за първи клас започва най-късно в 8. Училищата, в които децата учат на две смени, обаче няма да могат да се възползват от промяната. При тях децата в първа смяна ще трябва да влизат в час в 7,30 часа.

"Новият стандарт за организацията на учебния процес, който ще бъде качен за обществено обсъждане тази седмица, предвижда много по-гъвкави условия за училищата - сами да решават кога и какви да са междучасията, да има ли грипна ваканция и т.н.", обясни зам.-министър Деян Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като пишете статии поне си направете труда да проучите фактите, за които пишете. Зимната ваканция/ таза между 1и 2 срок/ и тази година беше цяла седмица. След като прочетох написаното за ваканциите , не открих нищо ново. Относно НВО 4 и 7 класове ,вероятно за последна година ще бъде както досега. 4 клас учат до 31 май. 7 клас за последно до 15 юни.Много новости няма да има. Само променени имена на някои неща. На това му казват реформа. Резултатът в крайна сметка няма да е по-добър. Напротив зле
6
0
 
9
 
! Отговори
Ало ББ !!! ??? преди 7 години
Пет ваканции?! Малко са, трябва поне да са 10 или още по-добре 12, колкото са месеците в годината! Смешници, ето това са реформите в образованието, също като в здравеопазването на Пепи Белото! Преливане от пусто в празно и яко биене на барабана, че уж нещо се прави - ето това са реформите в образованието и здравеопазването ни! Бойкооо, кога ще изхвърлиш тия некадърни министри!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От МОН трябва да разберат веднъж завинаги, че децата не разбират материала. Трудно се усвоява. Съдържанието на учебниците е безобразно. Реформите трябва да са в тази насока. Заменят оценките с точки. Как ще повишат знанията? Последните ще си останат същите, но точката ще вдигне оценката, за да няма двойки. В случая се работи за статистика, а не за качество.
4
5
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Мишо *** се скрий някъде и не ръси много акъл, че и без това го нямаш! Аз съм учил в оная предишната система и знам какво значи училище и какво значи учениците да са в час! Тишина и само се чува гласа на учителя или изпитвания, сега е лудница, едни тичат между редовете, други се замерят с учебници, а учителя си цъка по телефона игрички докато мине часа! не стига че работят само 4 месеца в годината, а отгоре на всичко искат увеличение на заплатите, а на матурите тази година 90 % са двойки!
3
2
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Анонимен4, май само си ,,ваканцувал"по време на образованието си.За 300 евро калинки ли искаш.Тия ,,умници"от МОН искат с трици да ловят маймуни.След някоя година в училищата ще останат само пенсионирани даскалици,които ще си допълват мизерната пенсия с преподаване.А промените са ,,в другия крачол".
2
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и без това нищо не учат поне да ваканцуват с учителите си, а догодина пак увеличение на заплатите!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пф... и точките с какво ще повишат грамотността при децата? Не се занимавайте с глупости, а измислете как да ги мотивирате да си учат уроците и по-лесно да усвояват материала!