Учениците ще кандидатстват само с точки след 7 кл.

Новото балообразуване влиза в сила през учебната 2018/2019-а
15 юли 2016 19:06, Анисия Иванова
6
Учениците ще кандидатстват само с точки след 7 кл.
Архив: Булфото

Балът за приема след седми клас ще се образува на базата на положените изпити от външното оценяване по български език и по математика, и от две оценки от свидетелството за седми клас, обясни заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той уточни, че това е записано в оповестения днес стандарт за организацията на дейностите в училищното образование.

И оценките от външното оценяване, и от дипломата ще се преобразуват от шестобалната система в точки, като външното оценяване ще има по-висока тежест. Всяко училище само ще решава дали да удвои точките от изпитите и по двата предмета, или да утрои само българския език или само математиката, пише БТА.

Така, например, една математическа гимназия може да приема ученици на базата на утроен резултат по математика, единичен от изпита по български език и точките от оценката по математика и физика за седми клас.

Една гимназия с хуманитарна насоченост може да заложи на утрояване на резултатите от изпита по български език, а пък някоя езикова - да балансира с удвояване на резултатите и на българския, и на математиката, обясниха от МОН.

Преобразуването на оценки в точки започва да се прилага от тази учебна година, но новото балообразуване ще влезе в сила през учебната 2018/2019-а, когато петокласниците от започващата през септември учебна година станат седми клас. Реформите в образованието влизат в сила първо за първокласниците и петокласниците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Елена преди 7 години
До Анонимен:Е,защо тогава да има НВО- 4 и 7 клас?
4
0
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Точки, запетайки, зор и накрая по азбучен ред..
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния експеримент в образованието! Най-лошото е,че се налага от от М.Кунева,която си има понятие от педагогика и образование толкова,колкото си имаше понятие от атомна енергия!Но в България е така,всеки се занимава с неща,от които нищо не разбира!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как ще става кандидатстването в елитните гимназии? С платено удостоверение от министерството ли? Поредна простотия. Данните за матурите изтичат преди да могат да си напишат имената на листа, а от министерството налагат тия изпити като някакво мерило за знания.
1
1
 
8
 
! Отговори
PD преди 7 години
А що не по красота, или по по дебелината на портфейла на родителите?