МОН държи мозъците с матурите. Кому е нужно?

Експерт: Срокът за кандидатстване в Германия е до 15 юли!
Обновена: 21 юли 2016 15:36 | 21 юли 2016 13:37, Анисия Иванова
42
МОН държи мозъците с матурите. Кому е нужно?
Снимка: Reuters, архив

Държавните зрелостни изпити след 12-и клас и Националното външно оценяване догодина ще се проведат в края на май, съобщи преди дни министърът на образованието и науката Меглена Кунева, позовавайки се на графика за учебната 2016/2017, качен за обсъждане на сайта на министерството.

Идеята е датата да е 26 май. Вчера от МОН съобщиха, че през следващата учебна година, е заложено обявяването на резултатите от ДЗИ да е до 15 юни 2017 г. В случай че догодина резултатите от ДЗИ се обявят на 15 юни, учениците ще имат един месец – до 15 юли (срокът за подаване на документи за кандидатстване във ВУЗ в Германия).

През това време трябва да се издадат дипломите (при добра организация на училищно равнище това може да стане за 1 седмица); да се легализират в МОН (в рамките на 5 работни дни – до 27 юни); да се подадат документите в съответните университети в Германия (в рамките на 2 седмици), според изчисленията на министерството.

По този повод Dnes.bg потърси за коментар Ели Тончева, управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина "Едланта".

Според нея така обявената дата за провеждане на матурите за 12 кл. - към края на май, е късно. Сегашното положение – матурите да се провеждат около 16 май, е един удачен вариант и в никакъв случай не трябва да са след 20 май, смята тя.

Това, което ще се появи като затруднение, е за тези, които искат да кандидатстват в Германия. Срокът за получаване на документите там - целият пакет за легализация, трябва физически да пристигне до 15 юли. Това е срокът за повечето университети в Германия и за повечето специалности, обясни експертът.

Досега, когато матурите бяха около 18 май, също беше доста трудно за много от кандидатите, особено тези, които са от провинцията. След провеждането на матурите има технологично време за проверка и обявяването на резултатите от тях, следва написване на дипломите, после има технологично време за това те да бъдат легализирани и изпратени по куриер до Германия, изброява тя.

"И към момента много от кандидатите успяваха в последния момент с голямо притеснение да си подадат документите навреме. Като се изместят с две седмици зрелостните изпити, времето става изключително малко и много повече ще са учениците, които няма да успеят да си подадат в срок документите", смята Тончева.

България е на второ място по брой студенти от ЕС в Германия, това означава, че там отиват да учат много от младите ни хора, а тенденцията е те да се увеличават. Причината е, че има директива от страна на германското правителство - страната да стане топ дестинация за висше образование в света.

Според директивата не е нужно езикът да се знае на високо ниво, за да се учи в страната. В някои германски университет се предлага езикова година, а все повече техни ВУЗ-ове предлагат специалности на английски език, както за магистри, така и за бакалаври – т.е. целта е увеличаване на броя на кандидатите.

Според Тончева много от младите хора няма да успеят навреме да си подадат документите за зимния семестър и ще трябва да отложат заминаването си за летния семестър. Това означава, че 8 месеца те ще чакат – нито могат да започнат работа, нито обучение.

"Не разбирам какви са мотивите за това изместване на матурите. Обществена тайна е, че след великденската ваканция 12-класниците почти не ходят на училище и не разчитат на това време за подготовката за матурите.
Сегашното положение – матурите да се провеждат около 16-18 май, е един удачен вариант за бъдещите кандидат-студенти и в никакъв случай не трябва да са след 20 май", убедена е тя.

Промяната на датите за други страни няма да е фатално. Към момента в другите предпочитани от студентите ни Великобритания, Дания, Холандия, се кандидатства с прогнозни оценки или академична справка.
Възможно е да има отражение върху тези, които започват учебната година в Дания в края на август, предположи Тончева.

От МОН допълват, че датите за провеждане на матурите са в процес на обществено обсъждане и министерството ще разгледа всички становища, за да не се създават пречки пред желанието на зрелостниците да продължат обучението си в чужбина.

Ели Тончева коментира и промяната в образователните програми и учебниците, замислена от МОН.

Добре е, когато министерството обмисля промяна в хораруима по отделните предмети да се вземат предвид и стандартите в другите европейски страни и дали, намалявайки часовете в българската програма, отново няма да се ощетят българските кандидат-студенти от гледна точка на възможността да бъдат приети в университети в Европа, каза още експертът.

Например в Дания и сега се явява проблем хорариума в общообразователните гимназии, там в университета има дисциплини, където шанс да бъдат приети имат само деца от математически гимназии, където часовете по предмета са почти два пъти повече от тези в стандартната гимназия.

Намаляването на часовете по чужд език също ще е е с негативни последици особено за по-малките градове, където децата разчитат предимно на подготовката в училище, за да научат езика, смята Тончева.

"Акцентът в програмите не трябва да бъде върху съдържанието, обема на учебните програми със спорове кой автор да отпадне или остане. Трябва да се наблегне върху развитие на умения върху боравене с информация – критично и селективно боравене с данни. Учебниците трябва така са написани, че да развиват аналитични умения и такива за самостоятелно учене. В съвременните университет се практикува работа в екип и се работа по проблем. И ако човек няма умения за аналитично учене, нищо не може да направи", обясни Тончева, която е преподавател с над 28 години стаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди години матури имаше през януари, през юни и през септември. Не разбирам защо матурите не се провеждат веднага след завършването на учебната година. И въобще какво пречи да им съкратят учебната година с 2 седмици и да е до края на април?
24
1
 
1
 
! Отговори
Кръстев преди 7 години
Ако не учат там хора няма ли да станат?Гледат да си набарат кадри,а ний тука да умираме.Ще кандидатства догодина,то 12-ят клас излишен,ама нейсе.
23
2
 
4
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Как кому е нужно!?!?! Без матури и външно оценяване видяхме какво става? Зрелостници след 12 клас които не знаеха да пишат на Български !
22
0
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Не работя като програмист по простата причина, че живея в провинцията и си изкарвам прехраната по съвсем друг начин. Въпреки, че завърших СУ преди доста годинки, все още пиша курсовите работи по програмиране на приятели и познати, но на база знанията ми от математическата. Във ФМИ учихме твърде много математика и то предимно теория и нищо ново по информатика. А с програмирането се справяхме само завършилите математически гимназии. Тези, които си мислеха, че в СУ ще научат програмиране, _|_
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става дума дори само за един семестър. В повечето специалности в Германия прием за първи семестър има само веднъж годишно в зимен, с кандидатстудентска кампания пролетта и лятото. Изпускането на срока води до загуба на цяла учебна година.
20
0
 
7
 
! Отговори
Himena ot Valensia преди 7 години
В България мишките останаха с връзките и по роднинска линия в държавни позиции съдийчета комисийки умните хора отрано се усетиха и продължhimenaават да напускат клоаката на мутрокрацията 240 *** колят и бесят в полза на Мафията превръщайки живота на всеки човек в робски кошмар.Бягайте деца оттук взели невзели матури бягайте от България
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а тая министърка може да се получи добро образование за садене на КОМПИРИ в полите на южна витоша
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички пишат какви пари взимат програмистите в България. Да, ама не.Взимат ги в София. В провинцията главен програмист е на 600 лв заплата, в София начинаещи и без опит стартират поне на 800-1000 лв. Ако един младеж не е от София и изборът е да учи и живее на общежитие/квартира в София или в Германия, нормално е умните да изберат Германия. За медиците да не споменавам. А който ми хвали ФМИ на СУ е зле. Аз го завърших и в програмирането нищо ново след математическата не научих там.
17
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
24 май-абитуриентски бал, 26 май-матура? Дори да не са употребили алкохол, след безсънна нощ ще се чустват в "топ" форма за най- важния си изпит - е, не мога да не се възхитя на "специалистите" от МОН!
16
13
 
10
 
! Отговори
Хамурапи преди 7 години
Висшето образование не е задължително, къде ще учиш също никой не може да ти определи. Не виждам какъв е този рев и ужас у тази експертка-бизнесменка - който иска да учи в Германия няма да му се провали живота, защото е започнал през зимния семестър, освен това за 8 месеца могат да си намерят работа младежите. В случай че им се работи, разбира се. И за протокола - тези срокове са заради новия закон на госпойца Дамянова, гарантирана от герб. И Пръмова не става за министър, но това е друга тема.
15
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В България също има переспективни специалности,само че се иска здраво учене"Започнах в България (СУ). Четяха се лекции от жълти листове, в които явно само цитатите от Маркс и Енгелс бяха задраскани. Изисквааше се не учене, а зубренето им наизуст. Като разказвам това тук в чужбина, където самостоятелните писмени работи започват от първи семестър, се смеят и мислят, че ги лъжа."специализации да се направят,научна дейност да се развива"Каква научна дейност без актуална научна литература?
14
4
 
16
 
! Отговори
Не сте прав преди 7 години
До АнонименНашата икономика не се признава на Запад. Тези които учат икономика в елитни университети стават директно мениджъри на средни позиции. И знаят как се прави истински бизнес!За съжаление нашето образование е на много ниско ниво :(И още нещо ако аз завърша инжинер в Германия и тук дойда за да работя занякой който не е стъпвал в университета а има диплома 6.00 не мисля, че това ще проработи!
13
0
 
18
 
! Отговори
Още нещо преди 7 години
И още нещо избора на университет е личен, т.е. кандидат-студента решава къде ще учи. Ако всичко ни е наред и има кинти в държавата, тези които завършват на Запад ще се връщат, което е хубаво. Ако не няма - да не забравяме, че животът в чужбина е труден.Коментари от сорта на тези са предатели са смешни.
12
2
 
11
 
! Отговори
От там преди 7 години
До Завършил студентОт къде на къде ще местят сроковете. Със същият успех може да си направят и 1 Юни - за нашите университети не се изисква легализация! С какво новият срок е ПО-ДОБЪР от старият?Хайде да се помъчим да внушим на министарствата, че е хубаво да се правят СМИСЛЕНИ промени, а не само промени, за да се отчита дейност!Да не говорим, че новият срок е смъртоносен за кандидатсващите в Англия (UK).
11
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера,защо е това юркане по чуждестранните университети? В България също има переспективни специалности,само че се иска здраво учене,могат езици да се научат,специализации да се направят,научна дейност да се развива . Дали ще завършиш икономика,говедовъдство,екология у нас или в чужбина е все тая!Ходенето в чужди университети е по-скоро мода,отколкото обоснована необходимост.Виж,ако някой завърши в България и след това отиде да специализира в чужбина,това е друга работа!
10
12
 
17
 
! Отговори
Завършил студент преди 7 години
Мен някой да не ме е мислил, като съм кандидатствал за студент, да не е съобразявал графици с мен, защото съм искал да кандидатствам в дадена страна, в даден университет? Откъде накъде ще се съобразяват графици, защото искали да учат в Германия? Като искат, намират си начини - техен си проблем, не на държавата.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4Ей програмиста с 8-ми клас, какво програмират? Селскостопански сеялки за редово сеене от вакумен тип ли?
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доколкото си познаваме управляващите най-вероятно става въпрос за глупост и недоглеждане, а не за саботиране на амбициозните млади хора. Защото при тази ситуация, дори да трябва да чакат една година, за да влязат в желания чужд университет, пак няма да е така загубена като да пропилеят 4 в някой български ВУЗ, това за УНСС ме уби, наистина ли си вярвате, ха-ха-ха!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...." липсата на държава"... Какво е това клише? Кой взима решенията? Кой налага правилата? Кой? Държавата!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Обществена тайна е, че след великденската ваканция 12-класниците почти не ходят на училище и не разчитат на това време за подготовката за матурите."Обществена тайна е, че и през останалото време толкова се ходи на училище, най-добрият случай е да седнат да наваксат пропуските през годините, за да си вземат матурите или приемните изпити, ако ще се явяват. Да не би тези, които едно време са учили до 11 клас са по-***? 12 клас е откровена кражба от времето на младите хора.