Езикови курсове на промоция за безработни

Школите дават 10% отстъпка срещу бележка от бюрото по труда
25 юли 2016 08:05, Василия Пейчева
4
Езикови курсове на промоция за безработни
Снимка: Архив Reuters

10% по-евтин езиков курс за безработни предлагат редица школи у нас. Оказа се, че лошият късмет на търсещите препитание им осигурява между 20 лв. и 35 лв. отстъпка, пише "Монитор".

За да получат намаление курсистите трябва да представят бележка, че са регистрирани в бюрото по труда.

"От тази отстъпка се възползва предимно младежи, които нито учат, нито работят. Обикновено родителите им са инициатори при записването в курса с надежда, че след това децата им ще намерят по-лесно работа.", обясни управителят на столична езикова школа Християна Станимирова пред изданието.

Курсистите избират да усъвършенстват познанията си по английски език, но все повече нарастват желаещите да учат испански.

"Имахме една курсистка, която всеки месец записваше различен език с аргумента, че ще учи, докато родители й плащат", разказва Станимирова.

Тройно по-малък е интересът към подготвителните курсове за интервю за работа. В тези обучения се включват предимно хора, които имат добри познания по езика, но държат да се представят на ниво, обясняват преподаватели.

Подготовка за работа предприемат и редица кандидат-емигранти, решили да търсят препитание зад граница.

"Едно момче записа интензивен курс по испански език, защото след месец заминаваше за Барселона, където щеше да работи като заварчик.", спомня си управителката на езиковата школа. Младо момиче пък завършило курс по немски език, преди да замине на гурбет в Германия.

Няколко немски и австрийски фирми, изнесли производството си у нас, от своя страна решили да инвестират в езиковото обучение на служителите

"Тъй като представители на фирмата-майка идват на кратки посещения всеки месец, български мениджъри решили, че е добре и служители на изпълнителски позиции да владеят малко немски", заяви Станимирова.

Родните работодатели обаче рядко се възползвали от корпоративно обучение. Малцината началници, които поемали разходите за обучение на персонала си, залагали на специализирани езикови курсове предназначени за счетоводители, рекламни и маркетинг експерти.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагледал съм се на безработни с "курсове"! Готвачи,бармани,сервитьори,водопроводчици,всякакви"техници",комп.грамотни и каквото се сетите още! На практика се оказва,че нямат нито теоретична,ни практическа подготовка,трайни умения и навици също.Образование-неподходящо,ниско или формално придобито такова,също като курсовете.на практика,тези курсове служат единствено за куха статистика,оправдавене заплатите на Бюрата по труда и са си живо източване на ресурси!
2
0
 
5
 
! Отговори
Има и друг вариант преди 2 години
До Социален Мислител

Много от нашенските безработни не знаят български език или пък го говорят много лошо.
Те нямат никакво намерение да започнат работа, защото са без квалификация, а минималната заплата е по-ниска от доходите, които си осигуряват чрез 22-та вида помощи, давани им от държавата за наша сметка.

Ако им се плаща обаче, биха посещавали езиков курс.
Затова може да се направи курс по български език, та да има някаква полза, когато започнат да ги прибират в Строителни войски.
1
0
 
4
 
! Отговори
Социален Мислител преди 2 години
Държавата плаща безработните да учат езици!!!?? И после...... всички безработни напускат България!!! А..... Б.Борисов отчита нулева безработица!!!