За година: 10 000 ученици се сбогуваха с България

В елитните гимназии има незаети места и след четвърто класиране
Обновена: 26 юли 2016 07:59 | 26 юли 2016 07:00,
196
За година: 10 000 ученици се сбогуваха с България
Снимка: Монитор

Почти 10 000 ученици са напуснали България през изминала учебна година.

Точният им брой е 9784 - 5591 през първия срок и 4293-ма през втория. Това съобщиха за ”Монитор“ от Министерството на образованието и науката.

Заминалите деца могат да се сравнят с приблизителния общ брой на учениците в около 10 големи училища с по около 1000 ученици.

Още по темата
Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обяснява високия брой напуснали системата с общата миграционна вълна.

253 са българските неделни училища по света. За да не скъсат връзката с родното, там учениците изучават български език, география и история на България, обясни Стаматов.

Междувременно стана ясна и друга стряскаща статистика. Дори и в някои от най-елитните гимназии в София са останали незаети места за четвърто класиране. Така например Първа английска езикова гимназия търси още четирима ученици – трима младежи и една девойка.

Във Френската гимназия има две свободни места, а дори и в СМГ, която е номер едно по висок бал, също се търси още един бъдещ осмокласник за паралелки с профил природоматематически с английски език.

Това показва списъкът със свободните места за четвърто класиране в София, публикуван на сайта на регионалния образователен инспекторат. Според изчисленията незаетите места в столичните гимназии и училища с профилиран прием след 7-и клас са общо 415.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: училищегимназия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ще пише след десет години:,,Не само не ни останаха учители, ами и ученици!'',,70 000 се изнесоха за тази година!''Не се чудете защо.
129
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Това не е реалният брой на учениците напуснали България. Много деца от малцинствата по точно *** не посещават училище. Но тъй като не може да има отпаднали ученици родителите за да не бъдат глобени попълват декларация, че детето е в чужбина, а то си е у тях и по цял ден се излежава и после ще чака на социални помощи.
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нечии деца има много пари, а други - ходят с гуменки през зимата, защото родителите им нямат пари да им купят обувки. На някой политик, или съдия, или прокурор и т.н. детето му носи тениски за 200 лв, моето дете има компютър, защото семейни приятели ни подариха стария компютър от своето дете. В България са добре безскруполните, мошениците, нахалните. Който е скромен и честен, не се справя и обикновено такива хора заминават в чужбина.
127
2
 
8
 
! Отговори
Богдана преди 7 години
Когато децата ви седят гладни, и няма с какво да ги нахраните, защото в България е беднотия до шия, просто хващаш терминал 2 и това е. Хубаво, лошо, нямаш друг избор!Аз съм от Враца и тук няма работа, даже за 300 лева.Вие патриотите имате ли представа как се храни 4 членно семейство с 300 лева.Имате ли представа какво е да нямаш пари да купиш на децата си зимни обущета, и се налага да ходят със стари, оръфани и подгизнали обуща.Вие какво си мислите, че от хубаво напускаме България ли!
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да на мястото *** тия млади хора кой ще дойде.....? кой ще ги замести ....?според ?$ ще си подобрим генофонда с внос на тарамбуки от близкия и далечния изток
125
2
 
4
 
! Отговори
Народни предатели преди 7 години
До АнонименЗаради такива като теб България е на това ниво. Защото ако имаше възпитание към родното, религията и дома в семейството, биха се възпитали истински достойни хора. Същите тези, когато пораснат, изградят общественото си мнение, биха били двигателя на прогреса на държавата във всяко отношение. Ето ги родителите като теб, които тласкат децата си да бягат и да изоставят всичко родно, както каза един от коментиращите разликата с еничарите, които са ставали османлии е само хронологична.
124
2
 
1
 
! Отговори
Прочел,видял,разбрал преди 7 години
До ДедоЕхооо, кон с капак, много си заблуден, връзките ги има из цял свят. Навсякъде. Относно "евакуацията на децата ти", от моята гимназия, която е ЕГ, около 50% отидоха до учат в чужбина, от тях още толкова да останаха, е не виждам някаква промяна в знания, умения, единствено по-голям престиж на учебното заведение, което са завършили. Една идея по-лесно им е ако търсят работа в чужбина, но не и тук почти не си струва особено ако е Англия... там ви пият паричките, връщате инвестицията 20 г..
123
1
 
8
 
! Отговори
Бла бла преди 7 години
За да заминават цели семейства в чужбина, очевидно нещо в цялостното управление на България куца. Не говоря за нито една политическа партия. Остаряла образователна система, никаква благоприятна икономическа среда и социална политика, която е в ущърб на всички работещи и коректни данъкоплатци.
122
1
 
9
 
! Отговори
МИРО преди 7 години
Защо позволихте така да ни тъпчат и предават?!ГЕРБ са най-големите предатели на държавата и народа!Те промениха нашето съзнание,мислене и добро човешко отношение!Намериха различни пътища за това!
121
7
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Ми - горд съм, че съм си евакуирал децата от таз държава! Вярно кредите ми са като да си купя апартамент в столицата! Мага да кажа само че там те питат какво умееш, а не кой е вуйчо ти!?
120
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В чужбина е само цветя и рози-повечето мизерстват,но не си признават.Нямаш друг избор,освен да разчиташ единствено и само на себе си и впрягаш целия си ресурс,за да оцелееш.За Испания специално в град на морето заплащането е 3-4евро на час,работиш 12-16h/ ден,вкл.и събота,сезонната по полето масово грубо е 2 0евро на ден ,от които 5-10 плащаш за транспорт и за човека на групата,която води,наем стая 150 ,жилище от 250-350,яслата за деца до 3г-220евро плюс 130обяда на месец/толкова е и в уч-ще/и
119
0
 
13
 
! Отговори
Тайсън преди 7 години
Да стимулират млади работещи родители с давъчни облекчения.По този начин се прескачат неработещите малцинства,превърнали децата си в хранилка. Пари в държавата има,но те са предвидени за крадене,а не за развитие и за гражданите. Нали сега пак се хвалят с излишък и намаляли разходи!? Къде ще отидат парите за пореден път? Проекти,корупция,батко-братко и айде.
118
0
 
16
 
! Отговори
Тайсън преди 7 години
Толкова години *** не се сетиха да направят нещо полезно за хората и децата! Само слушаме за магистрали,централи и куп други корупционни проекти. Как няма един достоен българин сред тези ***,който да застане срещу вятъра и да направи едно добро и благородно дело! Няма! Такива хора в тази пасмина не могат да виреят! Защо толкова време не се сетиха да учередят една взаимодспомагателна държавна каса,която да отпуска нисколихвени жилищни заеми на млади семейства!?До 120000, на 3% лихва!?
117
0
 
23
 
! Отговори
защо ли не ме учудва преди 7 години
хора, някои много искат земята ни. И планът действа, и то много добре действа. Бог да пази българския народ от него самия...
116
0
 
14
 
! Отговори
Съобщават ни колко преди 7 години
хлапета в училищна възраст са напуснали родината ни в рамките на последната учебна година.За да бъде картината пълна, защо не съобщят:1. Колко от българите, живеещи в момента в България, са в тази възраст?2. Колко от тези (на възраст 7-18 г.) НЕ ходят на училище?3. Колко от тях вече са станали родители и какъв е общият брой на децата, които са създали, преди да навършат 19 г.?4. Колко е струвало на данъкоплатците по 18 години да дават помощи и надбавки за всяко едно от тези неучещи деца?
115
0
 
4
 
! Отговори
Noname преди 7 години
До АнонименТака ще е, по-добре живот в "ада" от колкото живуркане в "рая" :)
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа бяга от мила родино ти си земен рай като изоглавен, само латвийците се евакуират по-бързо
113
1
 
8
 
! Отговори
Варна преди 7 години
И тогава ситуацията в държавата ще се промени , всички НИЕ ,запомнете го добре . Докато съм аз ,той ,тя и т.н. няма да се получи ,всички НИЕ трябва дя работим за подобряването качестовото на живот тук в БЪЛГАРИЯ.
112
2
 
18
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Да , така е ,но никои от нас не си задава въпроса ,защо е така?!?!?! Всички обвиняваме другите(политиците).Кой им позволява да бъдат такива? Ние . Кой ги търпи? Ние. Къде сме НИЕ, няма ни, защото сме дребни души . Ежедневно нарушаваме всевъзможни плавила ,но това не е проблем ,защото го правим НИЕ , но когато го направи някой друг ,край,престъпник. Винаги гледаме другите , кога ще обърнем внимание на самите себе си , кога ще се променим ? Когато това стане факт ,няма да има такава миграция ....
111
0
 
10
 
! Отговори
BG преди 7 години
КООЛКО Е ХУБАВО У БГ? ПИТАМЕ ФАНДУКЯ ИЛИ БАЦКЕ! НЕКА СЕ СВЕТИ ИМЕТО ВИ ТЩВАШТО И НА МАИКЯВИ ! БАЦЕ НИ ИЗЛЪГА КООЛКО Е УБАВО У БГ? ВИКА ЧЕ БИЛО ДЪРЖАВНА ТАЙНА !