За година: 10 000 ученици се сбогуваха с България

В елитните гимназии има незаети места и след четвърто класиране
Обновена: 26 юли 2016 07:59 | 26 юли 2016 07:00,
196
За година: 10 000 ученици се сбогуваха с България
Снимка: Монитор

Почти 10 000 ученици са напуснали България през изминала учебна година.

Точният им брой е 9784 - 5591 през първия срок и 4293-ма през втория. Това съобщиха за ”Монитор“ от Министерството на образованието и науката.

Заминалите деца могат да се сравнят с приблизителния общ брой на учениците в около 10 големи училища с по около 1000 ученици.

Още по темата
Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обяснява високия брой напуснали системата с общата миграционна вълна.

253 са българските неделни училища по света. За да не скъсат връзката с родното, там учениците изучават български език, география и история на България, обясни Стаматов.

Междувременно стана ясна и друга стряскаща статистика. Дори и в някои от най-елитните гимназии в София са останали незаети места за четвърто класиране. Така например Първа английска езикова гимназия търси още четирима ученици – трима младежи и една девойка.

Във Френската гимназия има две свободни места, а дори и в СМГ, която е номер едно по висок бал, също се търси още един бъдещ осмокласник за паралелки с профил природоматематически с английски език.

Това показва списъкът със свободните места за четвърто класиране в София, публикуван на сайта на регионалния образователен инспекторат. Според изчисленията незаетите места в столичните гимназии и училища с профилиран прием след 7-и клас са общо 415.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: училищегимназия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бутнахме мавзолея.Сещам се за един ама той далеко а и не знам ще го дадат ли братушките.
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Иде време разделноВече и мандри за обиране няма, дрогаре.
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ся от де да намерим истински комунисти? Да ги копаме ли?
107
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека децата поне се спасят от тази комунистическа кочна,ние вече сме изпята песен.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Иде време разделноЧе те не са си тръгвали.
105
5
 
15
 
! Отговори
Иде време разделно преди 7 години
Май е време да идват комунистите! Истинските.
104
5
 
3
 
! Отговори
ха преди 7 години
първа английска била елитна хахаха френската хаха СМГ няма кой да учи щото е трудно а средното след като дипломите са висше не стават и за тоалетна хартия се умаловажават за какво да се учи ?Щом и от училищата емигрират оставаме най -стабилните
103
3
 
17
 
! Отговори
До 125 преди 7 години
Какво те учудва? Отивайки в Европа(ние сме си Ориент колкото и да не се харесва на някои) децата ни малко или много стават европейци и попиват от европейската култура. Те дори и да се върнат от носталгични подбуди техните деца никога няма да предпочетат да се върнат. Също като еничарите които са ставали османлии за да си осигурят по-добър живот и привилегии. Разликата е само хронологична, като изключим наложените идеологически внушения.
102
1
 
19
 
! Отговори
й преди 7 години
На това му се казва - естествен ход на нещата!
101
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успех деца, и по далеч от тази комунистическа клоака, и не правете моята грешка да робувате на ганювска патриотарщина.
100
6
 
29
 
! Отговори
Noname преди 7 години
Браво на тези деца и най-вече на техните родители, че са успели да проявят здрав разум и да се спасят. Дано успеят по-скоро да заличат спомена за клоаката от която са избягали.
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Евроеничар"?!?!?!?!Браво, такава глупост не бях чувал още.
98
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално. Нали не се чудите защо еничарството е било разпространено по нашите земи. Децата ни е нормално търсейки по-добър живот за себе си да стават евроеничери.
97
7
 
7
 
! Отговори
До 119 преди 7 години
Тези 29 деца не вярвам да са отишли там където преподават, че единственият победител във ВСВ е СССР.
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко това е един нелицеприятен фалш . Аз завърших в чужбина през 1970 г . Плюя Ви на мутрите .
95
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не съм расист и расизъм навън не съм срещал, държа се с всеки приятелски и той ми отвръща със същото, културни, забавни хора в Лондон, експлоатация какво означава, там си има структури, които веднага ще те защитят ако се оплачеш, там законите работят, но ако има мн работа и ти трябва да я свършиш, това не е експлоатация, за 2 месеца и половина в един склад на минимална надница(7.2 на час) успях да спестя 1500 паунда, без да се лишавам от каквото имам нужда, а ако си имах собствено жилище?
94
13
 
13
 
! Отговори
Ali преди 7 години
До Анонимен - Това се почна много преди ГЕРБ. За всичко са виновни *** и ДПС
93
1
 
29
 
! Отговори
Спасова преди 7 години
Лъжат за бройката, много повече деца са напуснали родината. От класа на дъщеря ми от 29 деца 29 заминаха в чужбина след завършване. Имаха си за министърки на образованието *** Константинова - продавачка на порно, Меглена Кунева - политическа шизофреничка и разни други "Образователи". Лъжеха ги учители и учебници. Например кой е победител във II св.война - според зам.директорът на 73 гимназия в София Петков това е САЩ, други няма. Стига лъжи!
92
0
 
27
 
! Отговори
Аз преди 7 години
10000 деца, плюс о 2-*** родителя, става 30000 поне.Герб - партията любима ни води към светли бъднини.Я някой да каже истината колко сме останали на тази територия. Защото наскоро мернах цифрата 5,3 милиона. А ни говорят за 7,3. Значи в изборите участват едни 2 милиона фантома.
91
1
 
13
 
! Отговори
До наивни преди 7 години
Никой няма да се върне, защото е връщане назад, ако беше толкова зле, колкото го описваш, а то въобще не е, само трябва да си имаш работа за да си добре, дори минималната надница да взимаш в началото за час ти е достатъчна, те щяха да са се върнали и нямаше тези които заминават сега, да заминават :D Абсолютно противоположни реалности, най-малкото я няма тази мизерия, там просто системата работи, дори и на село да си, атентати - временно явления, а расизъм и експлоатация, че то и тук си ги има.