Комунизмът – в матурите за седмокласниците

Предвидени са екскурзии, посещения на музеи и архиви
293
Комунизмът – в матурите за седмокласниците
Снимка: Wikipedia

Комунизмът ще бъде включен във въпросите от матурата на седмокласниците. Това ще стане с новите учебни програми, разработвани от просветното министерство за малчуганите, които през 2018/2019 година ще бъдат в седми клас.

Според плановете комунизмът ще влезе в учебниците по история и цивилизация в програмата за 7 клас, част от темите ще бъдат засегнати и в 9, а в 10 клас пък всички часове по предмета ще са посветени изцяло на българската история.

Още по темата

Това предвиждат работни варианти на учебниците, които предстои да бъдат обсъдени в началото на 2017, 2018 и 2019 г., защото смяната на учебниците ще става поетапно.

По новата учебна програма десетокласниците ще учат за пръв път през учебната 2019/2020 година.

Отделно са предвидени екскурзии с учебна цел, посещение на музеи и архиви, разработване на проекти, провеждане на анкети в семейството и сред близките за събитията и процесите от близкото минало.

Това отговаря просветният министър Меглена Кунева на въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който беше основен инициатор на подписката с настояване - в училище да се учат и тоталитарните режими.

Според Кунева чувствителността в обществото по въпроса е много голяма и това трябва да се отчете.

В същото време тя е категорична, че колкото и да му се иска на Андреев, няма как комунизмът да влезе в учебните програми още през следващата година, защото вече учебниците са готови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
4
 
5
 
! Отговори
Готвач преди 7 години
До Анонимен 191Сирене с палмово масло знаеш ли кога ще видиш през социализма? Майонеза с вода и трайност няколко месеца?Абсолютни глупости, да палмово масло не ползваха, но мас и растителни масла ползваха масово, даже официално в рецуптурната норма на сиренето Дунавия от тогава влизаха тези продукти, що се отнася до майонезата, да те питам ти знаеш ли как се правеше майонеза тогава, със сигурност НЕ. Зашо мислиш тогава майонезата беше забранена да се дава по столове, градини и т.н.?
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отношението на децата ни към времето 1944-89 е същото както към периодите 1396-1876 и 1014-1185
133
4
 
7
 
! Отговори
Караиван преди 7 години
Какво ви сухо мляко бе? При бай Тошо почти във всяко село имаше кравеферма с по 200-300 крави минимум. Сега има 99 марки кисело мляко и още токова прясно, пък аз кравеферма не съм видял да има някъде.
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно какво ли ще пише за комунизЪма госпожа Паръмова ?
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Аз,червената кхмераДа сега в България има много нуередици и неспаведливости. Но това не променя факта, че в периода 44 - 89 г бяхме под болшевишко робство и живеехме в мръсен, беден и сив ограден с тел лагер. Това, че в момента ни крадат внуците на каскетите, не променя факта, че самите каскети ни съсипаха. И съвет - опитай се да ревизираш собствената си "ителигентност", преди да лепиш етикети на други.
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И комунизЪма не става и капитализЪма не става. Само феодализъм. Това е според мен системата. Всичко си е наред и няма сътресения.
129
0
 
4
 
! Отговори
Соца преди 7 години
Лошо старши, много лошо. След краха на СССР връшане назад няма. Социализъм ще видим през крив макарон
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Феновете на соц-а вече съвсем се оплетоха в твърденията си. Трудно е да хвалиш мрачното феодално минало, когато не е съществувала независима държава
127
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Интересно какво би разказала Кунева на днешните седмокласници за комунизма?Да е само тя,огледайте що за конструкция има страната и какво е участието на живковите слуги в нея,по скоро за демокрацията няма кой да разкаже какво е .
126
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До АнонименДа , защото от капитализма по-честно нема, а? Боже, що за заблуден народ!
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАбе ***, ти си толкова омотан, че сам не се разбираш!
124
3
 
5
 
! Отговори
Готвач преди 7 години
До 177Вярвай ми днес храната е многократно по-качествена от Тошово време, а тия тарикатлъците в хранителната промишленост ги въведоха другарето, та от тогава са и разходните норми за сирене например, че трябва 7 л. прясно мляко за кг сирене))) всеки, който е сисрил знае че 3,5-4 литра мляко са достатъчни за кг сирене, ама при другарето понеже разреждаха млекото, или праеха сиренето от чернобилско сухо млеко и вода нормата беше 7 л :))) иначе ти като партийно чедо може и хубави неща да си ял :)
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето и днес, 27 години след фалита на НРБ, лъжите продължават, обаче няма кой да им вярва
122
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До АнонименАми да, сега не ти крадат чистачките, а по-демократично - направо колата.Не ти крадат ЛЕПКИТЕ, а апашите направо те пребиват и отмъкват всичко по- ценно. За пет лева някой ***, пардон ром убиват на село старец или старица, отново най- демократично и полицията си кротува. Какво да кажеш- направо демократична идилия. Ей , *** напаст мислете с главите си не със задниците си, че децата ви като проходят и ще хукнат на Запад и скоро няма да има и кой да ви погребе. Вече 27 години
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целият социализъм е изграден на една голяма лъжа. Отам всичко свързано социализма е лъжливо и нереално. Имало беплатно здравеопазване, но понякога хората не го дочаквали поради липсата на места в болниците. Имало безплатно образование, но не за всички, защото някой са били ненадеждни. Имало работа за всички, но за някои тази работа е била в концентрационни лагери или в кариерите. Затова всичко рухна като картонена къща, защото беше лъжливо и бутафорно на принципа "дай да се покажем пред другите"
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТо и холандски фенмове нямаше на евро 2016 :) ***, нема нужда да ми отговаряш. знам че не си ме разбрал
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXАбе ***, в кой протекторат хората живеят добре? *** народ, проста държава ей!
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАбе ти добре ли си? Че сега какво ценно се изхвърля и то в най-бедната ,по всички статистики държава в Европа. На последно място по доходи, на първо място по смъртност.Ти в кой свят живееш? На Евро 2016 г. даже албанците пълнеха стадионите на мачовете на Албания. Това да ти говори нещо? И тук ми редят умнотии за консерви, техника и дрън, дрън, дрън! Няма шанс за тази държава, защото МАТРЯЛАТ е скапан!
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кого лъжете за времето на неребето?Хората над 50 години няма как да излъжете, те го помнят.Хората под 50 се досещат какво е било гледайки своите родители.
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анониментака ли ай да видим аз като правя разлики днешно време и на бай тошовото време разликата е огромна защо под всяка новина с насилие викате байй тошо къде си