Комунизмът – в матурите за седмокласниците

Предвидени са екскурзии, посещения на музеи и архиви
293
Комунизмът – в матурите за седмокласниците
Снимка: Wikipedia

Комунизмът ще бъде включен във въпросите от матурата на седмокласниците. Това ще стане с новите учебни програми, разработвани от просветното министерство за малчуганите, които през 2018/2019 година ще бъдат в седми клас.

Според плановете комунизмът ще влезе в учебниците по история и цивилизация в програмата за 7 клас, част от темите ще бъдат засегнати и в 9, а в 10 клас пък всички часове по предмета ще са посветени изцяло на българската история.

Още по темата

Това предвиждат работни варианти на учебниците, които предстои да бъдат обсъдени в началото на 2017, 2018 и 2019 г., защото смяната на учебниците ще става поетапно.

По новата учебна програма десетокласниците ще учат за пръв път през учебната 2019/2020 година.

Отделно са предвидени екскурзии с учебна цел, посещение на музеи и архиви, разработване на проекти, провеждане на анкети в семейството и сред близките за събитията и процесите от близкото минало.

Това отговаря просветният министър Меглена Кунева на въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който беше основен инициатор на подписката с настояване - в училище да се учат и тоталитарните режими.

Според Кунева чувствителността в обществото по въпроса е много голяма и това трябва да се отчете.

В същото време тя е категорична, че колкото и да му се иска на Андреев, няма как комунизмът да влезе в учебните програми още през следващата година, защото вече учебниците са готови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
А сега не те ли е срам от това , че България е протекторат на евробюрократите от Брюксел и на "Козяк"16------------------166 Това чисто и просто не е истина А ако беше истина щяхме да сме в пъти по-добре, защото нямаше да виреят днес рецидивите на социализма или на постсоциализма по точно .
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 160... и си крадяхме чистачките, даже и капачките на винтилите на соц.таратайките за които чакахме по 10 години, старите обувки за хлепки пред вратата, старите дрехи на лентички за вързване на доматите, вестник "Работническо дело" за тоалетна хартия. Всеки мъж зидаромазач и автомонтьор, всяка жена шивачка и плетачка. А вечер като спрат тока, едно уютно и романтично...идилия !
113
1
 
8
 
! Отговори
Готвач преди 7 години
Точно от времето на комунизЪма е лафа "ял ли си кренвирши, значи си ял всичко" толкова за качествените храни по тошово време
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сукалчетата тръгнали да ми хвалят времето на Живков. Те ако се върне онова време не биха могли и един ден да преживеят.
111
0
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
За да изградят своята визия за бъдещето децата ни трябва да познават истината за миналото ни и то не онова минало на Симеон Велики а това непосредствено минало което беше само преди четвърт век .
110
0
 
4
 
! Отговори
maxobg преди 7 години
в кофите просто нямаше нищо!!
109
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До учебнициИ от какво по-точно се срамуваш? А и какво щеше да приватизира днешния "бизнес елит", ако комунистите не бяха строили? А сега не те ли е срам от това , че България е протекторат на евробюрократите от Брюксел и на "Козяк"16, че се навеждаме на поредния господар. Къде е армията/два самолета и половина/, образованието каша / оказа се че няма турско робство-забравиха Батак и Перущица, Ботев, Левски, Караджата ги произведоха в обикновени разбойници/. Здравеопазване- търговски дружества
108
0
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Най-важното нещо, което го нямаше при социализма беше свободата. Тя липсваше тотално.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пред блока се събирахме и варяхме лютеница, преди това се печаха чушки и се белеха. Не беше лошо, не се оплаквам. Преживяхме го, прехваления социализъм, оцеляхме. Сега вече хората са забравили всичко, лошото се забравя, така са устроени хората
106
0
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
158 Разбира се че следеше милицията и за това и за много други неща . Беше задължен да си назначен някъде на работа пък било то и фиктивно. Ченчаджиите много харесваха Кремиковци , там ги водеха уж че работят . Или надомно по кооперациите . Това също вървеше много.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не е правил домашни консерви по времето на социлизма нищо не знае. Ставаше бой за капачки за буркани, по-хитрите използваха капачките по няколко пъти, но имаше консервобомбиране. Ех, деца, деца, нищо не знаете вие. Пишете дитирамби за соц-а, а нищо не знаете. Бива ли така, самозалъгвате се
104
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До АнонимеБрях че герой! И този сральо ще застрелва!
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не ровеше по кофите за смет през времето на соц-а, защото нищо ценно не изхвърляше, всичко се изяждаше до трохичка, а битовата техника се ремонтираше до пълен разпад.
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБаси тъпунгера, този какъв аргумент измъкна! Консерви, че то и сега има хора които си правят домашни консерви.
101
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До АнонименНе знам при кой социализъм си живял и какво разбираш под мизерно,но по кофите за *** нямаше кой да рови. Или ще кажеш , че милицията е следяла за това! Явно някъде си чел за социализма, но нещо не си доразбрал!
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минал съм през соц.у-ще, соц.казарма и соц.кооперация, не пожелавам и на най-големия си враг такива гадости
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тодор Живков , ако беше жив щях го застрелям като куче ... боклуциииииииииии !!! УУУУУУУУУУУУУУ е
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обяснете ми този феномен ако можете, преди 89-та въпреки изибилието от стоки, хората консервираха като откачени. След 89-та въпреки скъпотията домашните консерви изчезнаха.
97
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До АнонименСлед като през Гугал търсиш истината, мозъкът ти е не само промит, а направо полиран! Истината от Гугал - нещастни илитерати!
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на социализма се живееше доста мизерно, дори бих казал ултрамизерно. Обаче с удоволствие чета коментарите на хора които не са помирисвали тази мизерия