Подготовка за училище: Школските автобуси минават проверки

Трябва всички повреди да бъдат отстранени преди 15 септември
3 сеп 2016 09:57,
4
Подготовка за училище: Школските автобуси минават проверки
Снимка: архив Булфото

Учебната година наближава с пълна скорост и е време не само децата да се подготвят, а и училищата, сградите и ... автобусите. В началото на тази година момче се подпали в училищен автобус - играело си с бутилка бензин и запалка. Тогава само бързата реакция на шофьора спаси от огъня 20-те ученици в автобуса.

Инцидентът не е изключение. Преди години, друг автобус с деца се запали в движение, докато ги возеше до училище.

За да не се стига до подобни инциденти, рейсовете трябва да минават на редовна проверка. Михаил Яначков е един от хората, които се грижат за техническата изправност на училищните автобуси във Видин.

„Основното е постоянното гресиране на всички възлови детайли, спирачните системи и кормилото”, обяснява автомонтьорът Михаил Яначков пред "Нова тв".

Едно от най-важните неща, които следят постоянно са спирачките.

„Хидратиращия филтър и въздуха, който пречиства от вода трябва също да е изправен. Иначе спирачките се влошават и може да откажат. Ако не се проверяват често, се стига до аварии и катастрофи”, смята монтьорът.

Дългата практика зад волана на шофьора Даниел Валентинов е виждала много по пътищата. Той превозва на ден до Видин над 25 деца от шест села. Имало е и аварии на пътя. Преди да закара учениците автобусът се счупил.

„Подкачващата помпа отказа и се прибрахме с пътна помощ. Но звъним на колеги от други училища, изпращат автобус и ги извозваме децата”, обяснява Даниел Валентинов.

В община Видин разчитат на 12 автобуса, които през учебната година извозват десетки деца до училищата в града. Има села, от които се качва само по едно дете. Но всички, задължително трябва да пътуват в технически изправни автобуси.

Всички повреди в автобусите или нередности в документацията им трябва да бъдат отстранени до 15 септември. В противен случай няма да могат да превозват ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз си мислех, че автобусите трябва да минават двапъти годишно технически преглед, както и ежедневен преглед в гаража, поне така е по закон. Явно за държавата не важат нейните правило.
2
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Стига вече с тази неграмотност , правите се на интересни !Няма школо, няма школски, има училище, училищен.Спрете да обезобразявате и унищожавате хубавия български език
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подготовка за училище: Школските автобуси минават проверки (Фиктивно)