В ТУ създадоха първия студентски спортен автомобил

Болидът вече ни представи на няколко състезания в Европа
9 сеп 2016 17:30,
12
В ТУ създадоха първия студентски спортен автомобил
Снимка: bgonair.bg

Отборът на Техническия университет в София създаде първия студентски спортен автомобил, тип "болид", който вече представи страната ни на няколко състезания в Европа.

"Идеята е от преди две години. Наши колеги са гледали репортажи, клипове, състезания, и са решили да създадат отбор Formula Student и в България, като най-подходящото място за това е Техническият университет", сподели инженерът по електроника Иван Кулин пред Bulgaria ON AIR.

Момчетата са започнали да набират спонсори, след като проектират основните компоненти на колата. С времето колата става реалност.

Отборът успя да направи колата за по-малко от година. Запалването на двигателя, който е от мотоциклет, се оказва една от най-големите трудности пред екипа. Колата е тествана до 160 км/ч и е на стойност над 35 000 евро, като момчетата получават подкрепа от над 40 фирми, които им осигуряват части за автомобила.

В направата на автомобила основна роля има и Владислав Иванов, който напътства момчетата в направата на колата. Първият болид ще вземе участие в регионални състезания, а догодина отборът започва направата на нова кола.

"Предстоят безброй подобрения. Трябва да направим болида доста по-лек, защото в момента е над 280 кг. Конкуренните болиди са близо 100 килограма по-леки от нашия", каза още Иван.

Вижте повече в репортажа на Божила Симова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде експертите заварчици да се свържат с момчетата от отбора и да им предложат курс по заваряване. Бъдете полезни с нещо.
8
0
 
3
 
! Отговори
Bravos преди 7 години
Bravos
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Верно заварките къртят
6
0
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Браво !Сега да разработят градски електромобил, годен за серийно производство в България
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не че искам да омаловажавам труда на момчетата но леко ми мяза на формула от 60-те. Картинг с двигател от мотор. Чудо голямо са измислили. Можеха да се постараят повече с външния вид.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от Северозапада "... имаше амбиция да организира серийно производство на автомобила, разработтван и в сътрудничество със западни фирми.Но не го разбраха..... "напротив, много добре са го разбрали. По традиция българска, утвърдена от недалечното битие, са го спънали, както трябва, че инак би могло много да се възгордее и да засенчи нЕкои другари.
3
1
 
3
 
! Отговори
До умните отдолу преди 7 години
Това не се контролира пряко от преподаватели, това е студентски проект. Момчетата са се справили добре, като се има предвид трудностите с намирането на спонсори и подкрепа. Те са доста малък отбор - за сравнение италианските и немските отбори са от по около 40 души, те са не повече от 15.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УМЕН ГУЩЕРПотвърждавам, просто невероятно е, че автомобил с подобни наплюти заварки въобще се допуска до движение. Младежите са тотални леваци. Но това е нормално, проблемът е къде и какво са гледали техните преподаватели!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко начало е трудно! Браво момчета! Много много успехи!