Дългите ваканции – бонус за... учителите

Кунева обеща - заплатите на преподавателите ще бъдат приоритет
13 сеп 2016 11:00,
49
Дългите ваканции – бонус за... учителите
Снимка: архив Булфото

Дългите ваканции в училище са не просто време за почивка на учениците, но и бонус за учителите. Част от педагозите смятат, че това е компенсация за ниските им заплати.

Така просветният министър Меглена Кунева отговори на критиките, че в България ваканциите са прекалено много и прекалено дълги. Както Dnes.bg коментира вчера дългата почивка често затруднява родителите, които не могат да гледат децата си и да работят. Сред критиките към голямата ваканция е и тази, че за три-четири месеца учениците забравят наученото през годината.

Още по темата

Самата Кунева обясни, че е за по-кратка ваканция, но имало родители и учители, които не били съгласни. Тя даде да се разбере, че предстои дебат по темата. "Не е настъпил моментът, в който има обществено мнение, което да поддържа промяната", каза министърката.

Кунева отново обясни, че ще работи за увеличение на учителските заплати. Тя беше категорична, че стои за думите си пред събора на учителите, но този път направи уговорката, че яснота ще има след като приключат преговорите по бюджета в правителството.

"Да, аз ще се боря българските учители и техния труд да бъде възнаграден", каза просветният министър. Според нея учителят трябвало да е център на реформата в образованието.

"Не вярвам в реформи без пари. Как да кажем на един млад учител, че може да издържа семейство със заплата, която е на границата на приличието?", попита още Кунева.

"Добрата новина в случая е, че финансовият министър обеща образованието да е приоритет", каза още просветният министър.

Кунева коментира и темата със сричкуването. Преди дни стана ясно, че първокласниците ще учат по нов ред буквите, което предизвика напрежение сред родителите.

"Азбуката разбира се, не се променя. Но групирането на гласни и сонорни ще е по-лесно. Така смятат педагозите", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Попова преди 7 години
До До 6А колко според Вас трябва да струва един урок? Една фризьорка може да взима 15 лв. за 20-минутно подстригване (мразя такива сравнения, защото и това е умение и всеки труд трябва да е достойно заплатен), но това тя си го определя в повечето случаи, а един учител, който е учил 5 години, за да има право да предподава, не може да вземе 20 лв. за един час. Много хора смятат, че учителите са длъжни на децата им, а не са ги научили на елементарни неща. Купуват им прескъпи телефони, а за урок...
46
0
 
0
 
! Отговори
Попова преди 7 години
Това, което казах по-горе само учител може да го разбере, но за съжаление, твърде много хора смятат, че разбират от учителстване, без да имат никаква представа от него, нито пък са работили като такива. А в момента в училищата е пълен хаос заради Новия закон.
45
0
 
4
 
! Отговори
Попова преди 7 години
Учителите не смятаме, че дългата лятна ваканция е компенсация за ниските заплати. Лятната ваканция е за разтоварване от психическото и емоционално напрежение, което се натрупва през годината и за ученици, и за учители. Естеството на работата е такова. И тя не е три-четири месеца, както пише, а два и то в най-добрия случай. Много учители са на работа до средата на юли, а някои започват преди края на август, защото за учебната година има и подготовка, не отиваме на 15 септември просто ей така.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами след като държавата няма пари,ще се прилага това което е напсано в коментар 42! Друг начин няма!
43
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямаше да напиша нито един коментар , ако не бяха постоянните претенции на учителското съсловие за по-високи заплати.Мен лично това ме дразни.Разбирам , че работят много , ясно ми е , че не са добре платени , но има хиляди други работещи в България , които също заслужават по-високо заплащане , а не го получават. Упорито не искат да разберат , че аз като родител на 2 деца високо ценя труда им , но държавата просто няма пари.
42
1
 
4
 
! Отговори
Елена преди 7 години
До До Елена от до15:Е,как ли ще знам?Начален учител съм,но не коментирам други професии,просто не съм ги изпитала на гърба си.
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки родител иска детето му да учи в престижно училище,да завърши престижна специалност,която да му дава възможност за професионална реализация с високи доходи и добър стандарт на живот!Хубаво,ама няма как един учител инвестирал в себе си време и пари,да получава 600 лв.заплата,а да ти даде безплатно знания за 2000?! Не става просто и противоречи на природните закони! Или високи заплати или частни уроци или всеки да се спасява сам!Това е истината!
40
3
 
3
 
! Отговори
Елена преди 7 години
До До 2:***,56 дни отпуск(48+8-ако си член на синдикат),Махат се се зимна,проледна ваканция,25.05,1.11,избори....и какво остана.Пък и раздели 56 на 30,ха,ха,ха,....да да 4 месеца са.Платен отпуск само през ваканциите,а не по всяко време.
39
0
 
1
 
! Отговори
До Елена от до15 преди 7 години
Елена , ти не знаеш ли учителя в занималнята колко часа преподава на твоето дете ? За разлика от теб , аз знам.
38
1
 
0
 
! Отговори
Елена преди 7 години
До До 15:Никак не си в час,защо ли пишеш?Аз не мога да коментирам други професии,просто защото не знам как е!
37
2
 
2
 
! Отговори
Елена преди 7 години
До Анонимен:Ха,ха,ха,.......борели се младите,те изобщо не помислят да стават учители!Имаме свободни места и искахме млади колеги,но не се явиха кандидати.Та за 600(чисто 500)защо ли да се хабят?
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То пък и спорта ни е на едно ниво...
35
1
 
9
 
! Отговори
Абвгд преди 7 години
Българският народ гледа в канчето на учителя и му завижда. Аз съм с 21 години стаж, НСА съм завършил, чисто получавам под 600 лева месечно. Завиждайте, моля, завиждайте. И не гледайте богаташи, които не са създали, а разпределят. Сигурно знаете израза "Разделяй и владей".
34
0
 
0
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
Специално теб учителската професия не те е подготвила особено.Изречение се започва с главна буква.
33
4
 
8
 
! Отговори
фф бе преди 7 години
чета коментарите и се чудя ... всички забравят , че учителската професия е единствената , която ви подготвя за всички други професии .Явно тези дето казват ,че взимат достатъчно пари и чак и уроци дават ,чак и ваканция имали, нямат представа какво е половин ден да се занимаваш с *** , шото 80% са такива (нямате си идея какво правят безценните ви отрочета в часовете) , а после още 5-6 часа да преподаваш за да изкарваш някакви допълнителни пари .
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 30 - Борят се младите ,защото вече старите и пенсионерите носят столовете си вързани за задните си части да не седне друг на тях.
31
5
 
6
 
! Отговори
Бирник преди 7 години
Декларирайте си редовно доходите от частни уроци , внасяйте си данъка за тях и тогава ще има пари за увеличение на заплатите ви.Колко от вас го правят ?
30
1
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 7 години
Ок, приемам мнението Ви, защото всеки има право на такова и няма как просто някой да го промени. От това, което съм видяла в развитите държави, инвестира се в образование и здравеопазване. Явно тук приемаме, че 700 лв (при нашичие на солиден стаж) е ок-аз лично не го приемам. Явно докато продължаваме да мислим така, ще получаваме такова качество,т.е. незадоволително като съдя по интелектуалното ниво и обща култура на учениците в момента.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъде измислихте тази липса на учители. За едно учителско място в София се борят по 30 човека.
28
0
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
В повечето училища , сутрин преподава класният ръководител , а следобяд в занималнята е друг учител.Първият , в зависимост от това в колко часа започват учебните занятия е горе-долу от 7,30 - 8,00 ч. до 12,30 - 13,00 ч. , а за учителя в занималнята вече писах.