Дългите ваканции – бонус за... учителите

Кунева обеща - заплатите на преподавателите ще бъдат приоритет
13 сеп 2016 11:00,
49
Дългите ваканции – бонус за... учителите
Снимка: архив Булфото

Дългите ваканции в училище са не просто време за почивка на учениците, но и бонус за учителите. Част от педагозите смятат, че това е компенсация за ниските им заплати.

Така просветният министър Меглена Кунева отговори на критиките, че в България ваканциите са прекалено много и прекалено дълги. Както Dnes.bg коментира вчера дългата почивка често затруднява родителите, които не могат да гледат децата си и да работят. Сред критиките към голямата ваканция е и тази, че за три-четири месеца учениците забравят наученото през годината.

Още по темата

Самата Кунева обясни, че е за по-кратка ваканция, но имало родители и учители, които не били съгласни. Тя даде да се разбере, че предстои дебат по темата. "Не е настъпил моментът, в който има обществено мнение, което да поддържа промяната", каза министърката.

Кунева отново обясни, че ще работи за увеличение на учителските заплати. Тя беше категорична, че стои за думите си пред събора на учителите, но този път направи уговорката, че яснота ще има след като приключат преговорите по бюджета в правителството.

"Да, аз ще се боря българските учители и техния труд да бъде възнаграден", каза просветният министър. Според нея учителят трябвало да е център на реформата в образованието.

"Не вярвам в реформи без пари. Как да кажем на един млад учител, че може да издържа семейство със заплата, която е на границата на приличието?", попита още Кунева.

"Добрата новина в случая е, че финансовият министър обеща образованието да е приоритет", каза още просветният министър.

Кунева коментира и темата със сричкуването. Преди дни стана ясно, че първокласниците ще учат по нов ред буквите, което предизвика напрежение сред родителите.

"Азбуката разбира се, не се променя. Но групирането на гласни и сонорни ще е по-лесно. Така смятат педагозите", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
Няма никаква представа защо решихте,че преподавам. :-) Просто съм на страната на малкото останали качествени учители,защото искам някой ден детето ми да получи същото образование като мен,а стези заплати скоро никой нормале няма да се навие да е учител и ъова ме трвожи.Аз лично завърших една от най-добрите гимназии с отличие БЕЗ уроци,но след като има такива,които се нуждаят, не виждам какво лошо има тези хора да изкарват пари от уменията си.
26
9
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Отдадена е защото това и е работата.Ако не и плащат няма да е отдадена.Аз също съм отдаден на работата си,но нямам толкова привилегии като тях.Парите са и съвсем достатъчно,
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз работя в частна фирма,като заплатата не ми е ок ще си хвана шапката и ще отида в друга.Най-близката приятлка на майка ми е учителка.Изумена съм колко е отдадена тази жена на децата,на проблемите и възпитанието им.Мога само да се надявам някой ден такъв човек да преподава на моето дете.Само че кдърните започнаха да се изнасят по частните училища и някой ден ще плачете,че някоя кръгла нула обучава вашето дете.Не ценим вече образованието,а децата прекарват голяма част от времето си именно в учил
24
6
 
4
 
! Отговори
есаул преди 7 години
И стига сте говорили за заплатите на младите учители, разберете, те не желаят да бъдат учители, не желаят да се занимават с деца, търсят лесното и образованието - едно време учителите са били патриоти и завършиш ли като такъв - няма не желая, пращат те там , където има нужда, това е държавата, а сега това не е държава и получава това, което заслужава.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Занималнята е едно,преди нея има учебни часове.Не знам как е в други училища,но въпросното момиче,за което ти говоря сутрин посреща децата и ги изпраща чак следобяд след занималнята.По прости математически изчисления,8-те часа си се връзват.:)Ако е човек, който води само занималня-да,но тук говорим за учителите на пълен работен ден. И понеже няма как в занималнята да зареже децата, като се прибере от работа започва да им гледа контролни, домашни и т.н.Да, не е всеки ден, но поне веднъж седмично.
22
4
 
9
 
! Отговори
есаул преди 7 години
Съпругата ми е учителка, всяка вечер, ама всяка, работи до 12 или 1 и то не за мен , а за децата, които обучава - вече съм главен готвач, чистач, мияч и т.н. и то отдавна.
21
3
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Значи все пак си дойдохме на думата за частните уроци и си признахте. Ако преподавахте по-качествено в училище , може би нямаше да има нужда от частни уроци ? Но пари тогава откъде ?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живота, живота е най-големият учител!
19
6
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А малко ли им са бонусите за 24 май,15 септ.,за коледа ,за раб. облекло? Аз съм с мин.заплата и бонуси до сега не съм получавал,и раб .облекло сам си го купувам.Стига сте ги глезили вече.
18
6
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Първо да ти кажа , че наистина вземам по-висока заплата от тях и второ като си подхванал темата за 4 клас , я ми кажи учител в занималня за 4 клас , който е с децата от 14 ч. до 17 - 17,30 ч. как точно ги отработва тези 8 часа ? Искаш да ми кажеш , че седи до 10 вечерта в училище да проверява контролни ? А ангажимента им с родителските срещи - ами те са 3 годишно за по 1 час.
17
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
В България се говори и пише само за заплатоте на доктори и учители,а за обикновенния работник-нищо.Но него му стигат и 300-400лв.Ние сме свикнали да ядем по-малко.АЙ останете си със здраве.
16
4
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Драги, къде намеси пък сега частните уроци? Те се дават в повечето случаи, защото няма как да изхранят иначе семейството си. На теб ще ти бъде ли приятно освен стандартното работно време, което прекарваш на работа, да ти се налага да работиш и допълнително събота и неделя, само за да си изкараш някой лев, не защото искаш, а по необходимост? А и какво лошо има да печелят от уменията си?
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големият мит за учителските ваканции - няма такова нещо. Дори да нямат учебни занятия, учителите работят по подготовката на следващата учебна година. Това, което си взимат като почивка е само платената годишна отпуска. Престанете да говорите глупости. Че министърката и тя ги приказва същите, щото в училище не е влизала.
14
2
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
А ти учители познаваш ли, че толкова компетентно се изказваш колко часа работят? Имам приятелка, класен ръководител на 4 клас. През голяма част от ваканциите те отново са на работа, за да изписват ЕДИН ТОН бумащини, кой знае на кого необходими...Родителски срещи, дежурства, проверка на контролни вечер....тези неща броиш ли ги? Или чуждата паничка винаги е по-хубава? Ама сигурно плачеш като вдовица наляво и наясно, че ти се иска да взимаш по-висока заплата на работа....
13
2
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Ми що не станеш ти един учител, щом са толкова добре платени?
12
3
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Няма какво да се хабиш, както виждаш си получил минусите. А дори не си споменал за отговорността, които носят тези учители за децата в училище. Всеки си мисли, че неговото е най-тежко и вика "този нищо не прави, аз заслужавам повече", ама голяма част от хората няма да се справят или поне не качествено с тази професия. Не разбрахме за толкова време, че учителите и лекарите трябва да си ги ценим и възнаграждаваме, защото те поддържат обществото ни здраво във всеки смисъл на думата....
11
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Мен даром никой не ме е учил.Учили са ме и са си получавали заплатите.
10
3
 
10
 
! Отговори
Аз съм преди 7 години
E-e-e, много плюете по учителите!А Вие сте самоуки, вас никой не Ви е учил?Защо ли не се преквалифицирате тогава и да отидете да работите като такива-хем пари, хем ваканции, хайде да видим, само говорите или и можете да работите!То отстрани нали знаете българите много критикуваме,много разбираме, ама като допре до работа.....И нека се изказват хора от "кухнята"!!!Другите -на стадиона , да се навикат!
9
3
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Частните уроци не са задължителни! Който иска да се образова допълнително и с по-високо качество,ще посещава такива и ще си плаща подобоващо!Също като в живота,има магазини за всеки джоб,ама нали се сещаш,че нещата отново опират до качеството!
8
10
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
В тези 580 лв. , включени ли са сумите от частни уроци или тях удобно ги премълчаваме? 15-20 лв на час ?