Дългите ваканции – бонус за... учителите

Кунева обеща - заплатите на преподавателите ще бъдат приоритет
13 сеп 2016 11:00,
49
Дългите ваканции – бонус за... учителите
Снимка: архив Булфото

Дългите ваканции в училище са не просто време за почивка на учениците, но и бонус за учителите. Част от педагозите смятат, че това е компенсация за ниските им заплати.

Така просветният министър Меглена Кунева отговори на критиките, че в България ваканциите са прекалено много и прекалено дълги. Както Dnes.bg коментира вчера дългата почивка често затруднява родителите, които не могат да гледат децата си и да работят. Сред критиките към голямата ваканция е и тази, че за три-четири месеца учениците забравят наученото през годината.

Още по темата

Самата Кунева обясни, че е за по-кратка ваканция, но имало родители и учители, които не били съгласни. Тя даде да се разбере, че предстои дебат по темата. "Не е настъпил моментът, в който има обществено мнение, което да поддържа промяната", каза министърката.

Кунева отново обясни, че ще работи за увеличение на учителските заплати. Тя беше категорична, че стои за думите си пред събора на учителите, но този път направи уговорката, че яснота ще има след като приключат преговорите по бюджета в правителството.

"Да, аз ще се боря българските учители и техния труд да бъде възнаграден", каза просветният министър. Според нея учителят трябвало да е център на реформата в образованието.

"Не вярвам в реформи без пари. Как да кажем на един млад учител, че може да издържа семейство със заплата, която е на границата на приличието?", попита още Кунева.

"Добрата новина в случая е, че финансовият министър обеща образованието да е приоритет", каза още просветният министър.

Кунева коментира и темата със сричкуването. Преди дни стана ясно, че първокласниците ще учат по нов ред буквите, което предизвика напрежение сред родителите.

"Азбуката разбира се, не се променя. Но групирането на гласни и сонорни ще е по-лесно. Така смятат педагозите", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Да,ама я им кажи ,че не работят толкова,ще ти извадят вода от 9 кладенци,как остават и след часовете да си доработят,и т.н.Питам:нима никой не знае,че за часовете,които изработват парите никак не са малко.Но образованието е част от мафията,след бизнеса,и здравеопазването.Т.е. никой няма да обърне внимание на тези неща.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 2580 лв чисто е на съпругата ми с 22 г. учителски стаж,в т.нар.елитно училище,в голям град / с висше в чужбина и магистратура в БГ / .Раб.време много често надхвърля 8 часа-извънкласни форми,документация,съвети,род.срещи,проверки на писмени работи,подготовка за следващите дни-който си мисли,че всеки ден учителите отиват и просто си"изпяват" уроците,учени преди 20 г. нещо не е в час.Закупуване на литература за доосъвършенстване,която не е евтина,за тяхна сметка.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КУКУМЯВКАТА КУНЕВА - ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН ! АРЕ ДАВАЙ !!!
4
1
 
2
 
! Отговори
ДОДО преди 7 години
ЩОМ ТЯ ОБЕЩАЕШ НЯМА ЛАСКАВО (НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ)
3
9
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Те не са на 8 часов работен ден. С 4 месеца ваканция , как ги определяш тези 8 часа ?
2
12
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Някой ще каже ли колко им е заплатата за 8 часов работен ден,и до кога ще ни натрапват мнението си,че им са ниски заплатите.Цял народ знае,че това не е вярно,и Кунева,също,но всячески се стреми да си запази поста.Службаши!
1
4
 
10
 
! Отговори
delete преди 7 години
Всеки учител знае, че след дългата ваканция учениците се нуждаят от дълго възстановяване на забравеното...Дългата ваканция е най-краткият път към затъпяването!