Бизнесът поиска "крепостни" студенти

Всеки завършил държавна поръчка да работи първо у нас
30 сеп 2016 07:00, Александър Попов
182
Бизнесът поиска "крепостни" студенти
Снимка: Булфото, архив

Едно предложение, което бе посято преди пет години, отново избуя. Студентите държавна поръчка да са длъжни да останат да работят в страната за определен период от време - между 3 и 5 години, а който замине за чужбина, да възстанови парите, платени от бюджета за издръжката му. Около тази идея се обединяват две от национално представителните работодателски организации - БТПП и АИКБ.

От БСК обаче са скептични, че подобно предложение може да се реализира. Категорично срещу идеята са студентите, показа проверка на "Сега".

През 2011 г. премиерът Бойко Борисов поиска същото - заяви, че студентите, които се обучават по държавна поръчка, трябва да остават в страната, защото за тяхното обучение са инвестирани публични средства, които "изтичат" към чужбина.

Шефът на АИКБ Васил Велев обясни, че неговата организация е предложила да се разработят нормативно "надеждни гаранции за ангажимент за постъпване за определен период на работа в българската икономика на ученици и студенти, които завършват образованието си с финансиране от държавния бюджет (например - за 5 години)".

Велев предлага фирмите да имат "трансферни права" върху специалистите.

"Не може един инженер, в който е инвестирано колкото и в един футболист, да напуска фирмата, която е инвестирала в него, а "Лудогорец" да има трансферни права върху Моци. Искаме и специалистите да доказват, че няма къде да работят в страната, преди да отидат да работят в чужбина, както ние доказваме за чужди специалисти от трети страни с пазарен тест, че няма български кандидати", каза Велев.

БТПП също предлагат промени в законодателството, даващи възможност или задължение за специалистите да работят във финансиралата ги фирма за определен срок (3-5 г.). От палатата са дори и по-радикални, като искат да има ограничение за започване на работа в друга конкурентна фирма, освен при отказ на тази, която е финансирала обучението.

От БСК смятат, че сме в параграф 22 и идеята противоречи на Европейската харта за правата на човека.

"Ние сме в параграф 22 - държавата няма как да накара младите хора да работят тук, защото не може да им гарантира място по професията. 60% от завършващите висше образование не работят по специалността си, а половината работят нещо, което изисква средно образование. В същото време има недостиг на кадри в десетки специалности, но заради липсата на кариерно ориентиране и митовете сред хората за хуманитарно и икономическо образование младите се записват само за дипломата, а след това му мислят", коментира експертът на БСК Томчо Томов.

От Министерството на образованието и науката (МОН) смятат, че подобно ограничение е сложно от юридическа гледна точка, а и е съмнително доколко може да е ефективно, при положение че държавата няма как да осигури реализация на всеки завършил висше образование у нас.

Председателят на студентските съвети Яна Вангелова коментира, че ако идеята се наложи в този й вид, ще има голям отпор от колегите й, тъй като подобни забрани са неприложими в европейското свободно пространство.

"Бизнесът може да определя къде и колко години ще работи даден висшист само ако инвестира в него по време на образованието му, каквито примери има и сега у нас", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: студентибизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
2
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Образованието е задължително и безплатно но не и висшето. Който иска да учи да си плаща. На който държавата му плаща, за да учи, трябва да си отработи безплатното образование а след това да заминава където иска.
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой няма да бъде мотивиран да изкарва отлична оценка, за да бъде приет в държавна поръчка. То и без това тази година приемаха в Медицина-та с 4-ки. Всеки ще си плаща, както правят и без това повечето студенти. Никой нормален не иска да му се спъва свободата.Представяте ли си нещо подобно: Намерил съм си работа в чужбина за 5-6000 евра месечно, щото съм заслужил, съвестен, ученолюбив. Ама искат да ме държат в България и ми предлагат 800 лева. Как пък не!
81
0
 
13
 
! Отговори
НАГЛОСТ преди 7 години
А бе народа, чрез данъците плаща обучението на децата си.... тия от бизнеса нормални ли са изобщо!? Да седят децата ни и да работят за 500-1000 лева!? ХахахТо така или иначе читавите директно отиват да следват в чужбина! Така нареченият бизнес да почне да си обучава ромите, там е бъдещето, защото българи скоро няма да останат в България.
80
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До някъде съм съгласен с предложението. Малко е нагло държавата да ти плаща всичко щото видиш ли си се родил тук и като завършиш да се изнижеш и повече да не погледнеш назад. Ако отидеш да работиш там и да пращаш пари насам е друга бира.
79
1
 
9
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Велев, когато лично ти извадиш паричките от джобчето си да покриеш ВСИЧКИ разходи по образованието за студент, със сключен преди това договор съгласуван с нашите и европейските закони, можеш едва тогава да претендираш за каквото и да било. По твоята логика с моя 15 години стаж в нашата любима икономика, мога да изисквам от теб да ми осигуряваш безплатни сексуални услуги. Хайде стига глупости, когато държавата се оправи, хората ще стоят тук. Обаче това няма стане никога.
78
0
 
4
 
! Отговори
има и ползи преди 7 години
И това е много добре дето го искат за да разбере и най-простия мaнго, защо България никога ама никога не трябва да излиза от Европа и Е.С.Аз даже съм им безкрайно благодарен, че отварят очите и на слепите.
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какъвто ни е 'бизнесът' и каквито са ни политиците, такива са им и 'идеите' - достойни за Дарвинова награда Булгаропитек.
76
1
 
8
 
! Отговори
хахахахахах преди 7 години
А работодателя ще ми предлага ли нов договор за 5000 евро на месец за да ме задържи ? И как точно ще измерва в пари инвестицията в мен ? Колкото и да е голяма все някога се изплаща. Да кажем, че еинвестирал 10 000. И вместо да ми плаща по 2000 на месец ми плаща по 1000. За 1 година ги е избил. Оттам не му дължа нищо.
75
1
 
10
 
! Отговори
саки преди 7 години
Нали работещите в чужбина ,постоянно изпращат парите си в България. Един в чужбина издържа трима в България. С парите от чужбина тук се купуват къщи ,земи, вили, коли и всякакви стоки.Това стимулира бизнеса.Къде е проблема ?
74
1
 
13
 
! Отговори
.. преди 7 години
Аз разбрах само едно. С тези мераци ще изгонят и последното дете от България!Да бяха нормални хора а те самите се престъпници и смятат закона в собствената си Родина за нещо, което им пречи и трябва да се заобикаля. А най-хубаво закона да им служи. Те "Лордовете" и "Графовете" да си разиграват коня и ние "простите селяни" да им осигуряваме на тях и дечицата им Замъци, Порченца, Бентлита, Яхти, Вили и Апартаменти в Лондон, Париж, Виена ...
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ааа, не разбрах, има училище за футболисти ли? държавна поръчка, на 25 години вадят завършени Роналдо и Меси? и сравнението с Лудогорец е наистина уникално ****илно - 80% чужденци, играещи у нас. И кой точно политик у нас работи по специалността си? Или 'собственик' на бизнес? Да не говорим за хидроинженерите, дето са завършили философия.
72
3
 
2
 
! Отговори
Varna преди 7 години
А какво пречи на държавата щом има нужда от лекари учители полицаи прокурори и т.н. Да има плаща плаща образованието им след подписан договор за работа .Искаш да учиш по държавна поръчка .Добре но подписваш договор с държавата че след завършването си ще работиш на тази специалност.И Бизнеса е така .Ще има студенти по Бизнес поръчка след подписан договор за работа след завършването на студента .Всеки плаща и поръчва А студента му е работа да учи .Дали по държавна июи по Бизнес поръчка няма значе
71
1
 
12
 
! Отговори
тцтцтц преди 7 години
Когато бизнеса е упваляван от другари доносници (които нямат никакви качества за бизнес) това е резултата. Другари ако направите България нормална за живеене държава с престъпност в поносими граници, работеща съдебна система, и заплащане доближаващо се до това в нормалните веропейски държави то тогава младите и амбициозни хора сами ще се тъплят да работят тук. Обаче червените ви катуни немогат да го проумеят това. То и аз искам "бизнесмените" да си харчат парите тук, но те не го правят.
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак се насочват към резултата, а не към първоизточника. Стегнете малко тая държава и никой няма да бяга. Ако университети ни вадят толкова добри кадри, че ги взимат в чужбина на работа, дори без един ден опит, значи сме добре. А бизнесът какво точно е инвестирал в подготовката на този кадър, за да иска да го върже за 3-5 г.? Тази държава плаща не само за 4-5 год университет, но и основно и средно образование и изгражда тази личност, за която същия тоя бизнес дава стартова заплата 500-600лв.
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите за образование идват от данъците, а не от джоба на съмнителни бизнес организации с ДС произход. Родителите на студентите и работещите студенти са също данъкоплатци. Те няма да се закрепостяват плащайки си за това. Всъщност, ако тази простотия се случи масово няма да има студенти. Доста вузове ще затворят. Особено техническите. Българските псевдобизнесмени *** да извадят едни големи пари за заплати и ще имат кадри. Какво се правят на ощипани.
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ще бягат младите, така няма да ги задържите. Ще си изкара петте години, тъкмо да новлезе в занаята, и ще замине. И хептен няма да се върне, защото ще е обиден.Хич не си правете илюзии.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, да,точно така. Как пък няма да работя за триста евро месечно на някой уреден крадлив некадърник, като оня зализания ***, на който мама му уреди да окраде завода в Ловеч,фонд напредък, БМФ и други.
66
0
 
22
 
! Отговори
гг преди 7 години
Бизнеса +Политиците са едни от главните виновници хората да бягат от страната ни .
65
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно съз ЗА. Защото държавната субсидия за един студент годишно е от 2 до 5 хиляди лева. За 5 години прави 10-25 хиляди лева. А те завършват с идеята да работят в чужбина. Тогава да си платят обучението! 100% ЗА.
64
0
 
16
 
! Отговори
gtf преди 7 години
На запад (от скоро и тук) работодателите подбират най-кадърните студенти още незавършили- ухажват ги, конкурират се, предлагат стаж, договор и т.н. Наще чорбаджии (повечето) си мислят, че всичко трябва да им е на готово. е*ти нахалството, но какво да очакваш от червени гн*ди. Преди 3-4 години един такъв (доста известен) се изцепи, че не му трябват млади кадри и наема само пенсионери. Сега сътщият този вдига пушилка повече от всички.