Бизнесът поиска "крепостни" студенти

Всеки завършил държавна поръчка да работи първо у нас
30 сеп 2016 07:00, Александър Попов
182
Бизнесът поиска "крепостни" студенти
Снимка: Булфото, архив

Едно предложение, което бе посято преди пет години, отново избуя. Студентите държавна поръчка да са длъжни да останат да работят в страната за определен период от време - между 3 и 5 години, а който замине за чужбина, да възстанови парите, платени от бюджета за издръжката му. Около тази идея се обединяват две от национално представителните работодателски организации - БТПП и АИКБ.

От БСК обаче са скептични, че подобно предложение може да се реализира. Категорично срещу идеята са студентите, показа проверка на "Сега".

През 2011 г. премиерът Бойко Борисов поиска същото - заяви, че студентите, които се обучават по държавна поръчка, трябва да остават в страната, защото за тяхното обучение са инвестирани публични средства, които "изтичат" към чужбина.

Шефът на АИКБ Васил Велев обясни, че неговата организация е предложила да се разработят нормативно "надеждни гаранции за ангажимент за постъпване за определен период на работа в българската икономика на ученици и студенти, които завършват образованието си с финансиране от държавния бюджет (например - за 5 години)".

Велев предлага фирмите да имат "трансферни права" върху специалистите.

"Не може един инженер, в който е инвестирано колкото и в един футболист, да напуска фирмата, която е инвестирала в него, а "Лудогорец" да има трансферни права върху Моци. Искаме и специалистите да доказват, че няма къде да работят в страната, преди да отидат да работят в чужбина, както ние доказваме за чужди специалисти от трети страни с пазарен тест, че няма български кандидати", каза Велев.

БТПП също предлагат промени в законодателството, даващи възможност или задължение за специалистите да работят във финансиралата ги фирма за определен срок (3-5 г.). От палатата са дори и по-радикални, като искат да има ограничение за започване на работа в друга конкурентна фирма, освен при отказ на тази, която е финансирала обучението.

От БСК смятат, че сме в параграф 22 и идеята противоречи на Европейската харта за правата на човека.

"Ние сме в параграф 22 - държавата няма как да накара младите хора да работят тук, защото не може да им гарантира място по професията. 60% от завършващите висше образование не работят по специалността си, а половината работят нещо, което изисква средно образование. В същото време има недостиг на кадри в десетки специалности, но заради липсата на кариерно ориентиране и митовете сред хората за хуманитарно и икономическо образование младите се записват само за дипломата, а след това му мислят", коментира експертът на БСК Томчо Томов.

От Министерството на образованието и науката (МОН) смятат, че подобно ограничение е сложно от юридическа гледна точка, а и е съмнително доколко може да е ефективно, при положение че държавата няма как да осигури реализация на всеки завършил висше образование у нас.

Председателят на студентските съвети Яна Вангелова коментира, че ако идеята се наложи в този й вид, ще има голям отпор от колегите й, тъй като подобни забрани са неприложими в европейското свободно пространство.

"Бизнесът може да определя къде и колко години ще работи даден висшист само ако инвестира в него по време на образованието му, каквито примери има и сега у нас", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: студентибизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на първо място, същият този 'бизнес' не е зле да почне да посещава изложенията за следване в чужбина, наред със западните университети, да си вади пари от джоба и да плаща издръжката на един студент за 5 години - квартира, храна, дрехи, учебници, стипендия. после да му осигурява още 5 години нормална заплата. хората сами ще останат. а държавата да праща млади, талантливи българи да учат в реномирани университети и после да ги ползва. ама нали трябва да се краде и да се чака наготово?
62
0
 
4
 
! Отговори
Бизнеса може да иска преди 7 години
но това е закона.КОНСТИТУЦИЯГлава втораОСНОВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕЧл. 53.(1) Всеки има право на образование.(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.(4) Висшите училища се ползват с академична автономия.
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както винаги "умните" глави се опитват да излекуват следствието, а не причината. Не е приятно да признаеш, че това, което управляваш се е превърнало в клоака, от която всеки бяга, благодарение на теб.
60
0
 
16
 
! Отговори
нд преди 7 години
Абе какво са инвестирали тези KPAДЦИ И РAЗБOЙHИЦИ??? Къде са го инвестирали?? Ограбиха труда на комунистическите рoби и сега се изживяват като Гoсподари на България! Крият данъци, продават фалшиви стоки, мачкат честния бизнес на нормалните хора, въртят корупционни схеми и подкупват политици. И сега тия другарки толкова се самозабравиха, че искат и децата ни да им слугуват! Ай сиктир ***!!!
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типично по български, нерде Лудогорец, нерде Алма матер, егати парвенюшкото сравнение. Драги господа БГ БИЗМЕСМЕНИ, ако не ви достигат кадри сключете договор с 1-2-10 студента, поемате им издръжката по време на образованието и уговаряйте каквито условия искате. Ама не, нали така ще трябва да се изръсите, то държавата насила трябвало да накара младежите да ви измекярстват, искате за 1-2 минимални заплати да ви се робува и да ви се целува ръчица, вашта ....
58
0
 
3
 
! Отговори
Varna преди 7 години
А защо Бизнеса не си поръчва студенти задочно обучение с право на работа .Аз съм фирма и поръчва 50 студента с дадена специалност с право на работа .Фирмата плаща за висшето образование .И студента хем по малко плаща хем си има и заплата .
57
0
 
8
 
! Отговори
недю преди 7 години
След 12 годишен трудов стаж и работа в 5 големи корпоративни дружества в България, разбрах,че ме наемат,само за да има на кой да крещят, да ме унижават всекидневно, да ме изкарват най големия некадърник и мързеливец, постоянно да ми четат наставления как те разбират живота и да ме скъсват от работа ,за жълти стотинки, ехидно присмивайки ми се какъв *** съм. Те ме наемат ,за могат да задоволят комплекса си да доминират и да смачкат психически обикновени хора ,като мен и така да галят егото си.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Да се гарантират работни места, с ясни критерии за успех, както и длъжност и заплата (в евро), с които студентите да се съгласяват предварително - да, може."Именно, само че коя фирма би издържала с години работник, който 1. през това време не работи, 2. само потенциално би могъл да завърши, 3. дори не познава и не е убедена във възможностите му? А държавата, която била влагала, не може да осигури на никой работно място в частна фирма, да не говорим за заплатите.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
специално за студентите по медицина държавата да осигури 2 семестъра в шао-лин и един в спец частите на израел или русия, че индбългарите ежедневено показват какво мислят за бг образованието в болниците.
54
0
 
13
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Подкрепям предложението на бизнеса, стига и те да подкрепят моите. А именно:-осигуряване на работа по специалноста (когато някои завърши ядрена физика примерно да си работи в ядрена централа)-осигуряване на равностоино заплащане - ако в Дания заплатата ми като архитект е X, тук да е поне 0,8X (не по-малко!)-работодателите изпълняват трудовия договор и КТ. Криминализиране на неплащането на осигуровки (минимална присъда 10 години затвор- като при кражба в особенно големи размери)Съгласни?
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тъй, тъй :) тогава защо другарят борисов с държавната си поръчка работи като премиер, а не като пожарникар? марш по специалността!
52
2
 
4
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Пак не разбирам и питам .Защо държавата плаща образованието на студенти след като няма нужда .Ако Бизнеса има нужда от студенти си прави съответната Бизнес поръчка за образованост на необходимият брой студенти .Но държавата щом са и нужни студенти то те ще имат предварителен догоеор че след завършването ще работи по специалността си в България .И така държавата и Бизнеса ще плащат само за необходимият им брой студенти .Тези студенти по Бизнес поръчка също ще имат договор за работа в Българска
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, колко глу*пост има по този свят, Боже! 95% от завършилите държавна поръчка не работят по специалността си в чужбина, защото никой не смята бг образованието за адекватно. Освен това държавата е плащала, а не бизнесът, и за да ги задържи, би следвало после да им осигури такова възнаграждение, от което те сами да искат да останат. И какво правим, ако млад студент е завършил в Скандинавия (безплатно)и се върне у нас, осигуряваме му норвежка или финландска заплата ли?
50
1
 
11
 
! Отговори
олее преди 7 години
Просто прочетете това изречение "През 2011 г. премиерът Бойко Борисов поиска същото" и си правете извода какви *** избираме не за чистачки а за ръководители на Родината си! Докога ще бъдем толкова безотговорни към политиците си ?? Ако те са слаби и глупави ние къде сме че им играем на хорото! Те на две магарета слама на могат да сложат а ние чакаме да ни нареждат живота! Мислим си че с бандитски номера и тарикатлъци ще се уредим обаче това е голяма илюзия! Дори е измама и не случайна
49
0
 
3
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Усещат че няма кой да работи за тях,защо в БГ чуждите компании не страдат от недостиг на кадри???Но пък правителството на Бойко,патриоти и реформатори клекна и тази година на работодателите за минималните осигурителни прагове и 2017 г. ще се укриват осигуровки. Питам и сам си отговарям защо няма осъдени(ефективно) в затвора работодатели? Но всяко правителство е свързано с олигарсите и няма да посмеят да направят нищо.
48
0
 
7
 
! Отговори
Спокойно преди 7 години
На олигарсите, в момента представлявани от ГЕРБ, а преди това от тройната коалиция хора тук не им трябват. ЕС ще им дава по 3-4 милиарда евро на година на тия 300 семейства, които държат всичко в България, за да пазят границата и те ще са ок, още повече че ще печелят толкова от зърното което изнасят. Няма драма - до 10 години почти всички университети и училища ще бъдат закрити, а повечето българи няма да ги има в Бантустан - включвам себе си и детето си в това число.
47
0
 
7
 
! Отговори
гтф преди 7 години
да не ги вади от джоб боко тез пари, нашите данъци за нашите деца, не за цыгане ! Червената алчна олиагархия видя, че вече няма балами и скоро заграбеният бизнес ще затвори, та почна да вие на умрело ...но такава "наредба" е в разрез с европейското законодателство. Просто ми е кеф да гледам отстрани бедните червени душици с празни главици, как най-накрая ще направят място за можещи и знаещи.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Искаме и специалистите да доказват, че няма къде да работят в страната, преди да отидат да работят в чужбина" Те има къде да работят, но за без пари никой не иска да работи. Защото българския работодател има хиляда претенции, ама за пари хич не му се чува. И да не се опитват да пробутват подобен закон, номера няма как да мине. Поне това е ползата от ЕС, че няма да допуснат подобно безумие да бъде законно. Всъщност решението е просто - плащайте колкото в Европа и ще стоят тук.
45
1
 
5
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
За да се задържат младите да не напускат държаната трябва минималната заплата от 420 лв да не мърда поне още 100г.
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво общо има частният бзнес с държ поръчка?Те ли го плащат?Като си обучиш ти даден човек в твоята фирма, безплатно при това,тогава ще имаш претенции.