МОН обмисля: Да се плаща за стажовете на учениците?

Просветното министерство мъдри професионалното образование
4 окт 2016 07:52,
8
МОН обмисля: Да се плаща за стажовете на учениците?
Снимка: архив Reuters

Новият закон за професионалното образование ще регламентира ясно участието и ангажиментите на страните в системата на дуално обучение. Обмисля се заплащането на труда на учениците по време на практиките във фирмите да бъде осигурено от държавата, като ангажиментът на бизнеса ще е да осигури необходимите работни места и наставниците.

"По този начин в момента действат пилотните проекти за провеждане на дуално обучение в няколко професионални гимназии у нас и той е много ефективен", коментира за в. "Стандарт" Диян Стаматов, зам.-министър на образованието. Разпоредбите за организацията на дуалното обучение от специалната наредба, приета, за да стартират пилотните проекти, ще бъдат преместени в новия закон и ще важат за всички професионални гимназии от следващата учебна година.

До края на тази година просветното министерство трябва да е готово с новия закон за професионалното образование, който се очаква да бъде гласуван от парламента напролет. В новия закон ще бъдат посочени три ключови институции, които ще решават в бъдеще какви специалности ще се изучават в професионалните гимназии - директорът на училището, общината и представителите на местния бизнес. Ще се даде възможност за по-гъвкаво сформиране на паралелки според търсените от фирмите специалности.

Просветното министерство вече е събрало становищата на работодателските организации за това как те виждат ефективното функциониране на дуалното обучение в България.

Един от рисковете, посочван от бизнеса, бе липсата на икономически и други стимули за работодателите да участват в подобно обучение. Държавата трябва да преразгледа и системата за финансиране на професионалните гимназии, като се предложи съчетаване на делегирани бюджети с допълнителни критерии, които да отчитат дефицита от дадена професия, търсенето от бизнеса, качеството на обучение и реализация.

Важен въпрос е как да се стимулират децата да се записват в професионални гимназии, които предлагат дуално обучение. Една от причините за липсата на средни технически кадри е непривлекателността на професионалното образование - за 12 г. броят на учениците в тези гимназии е намалял с 30%, сочи проучване на БСК. Младите бягат от професии, свързани с промишлеността, или към тях се насочват ученици с нисък успех и липса на мотивация.

От образователното министерство смятат, че новата възможност - "една паралелка-две специалности", ще реши проблема с липсата на кандидати за цял клас да изучават една професия. За да се повиши привлекателността на професионалното образование, от БСК предлагат да се разработят национални и регионални програми, с които да се въведат стимули за ориентиране на младите към непрестижни, но важни за икономиката професии. Ориентирането трябва да стане в ранна възраст.

"Работодателите също може да създадат стимули младите хора да търсят работа в техните фирми, като дават стипендии на учениците, които се представят добре по време на обучението", смята зам.-министър Диян Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
На мен един ученик няма да ми върши никаква работа, а ще ми загуби време и съответно пари за да го обучавам. Така, че нищо безплатно няма тук. За да обучавам някой, или трябва да ми плащат за труда и времето, или трябва да е на трудов договор за да си върне направената инвестиция като работи за фирмата дългосрочно. Освен това, трябва да е вече донякъде обучен и да е кадърен. Такива са малко. А стаж трябва да изкарат всички и затова тази система няма да работи.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът е тоя плочкаджия за когото говорите дали е дакларирал тези доходи или взема помощи за социално слаб Няма контрол в тази държава
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През "гадния тоталитаризъм" към техникумите имаше учебни работилници, благодарение на които в техникумите влизаха пари и на учениците се заплащаше положения труд, а сега държавата да плаща, а чорбаджиите да ползват безплатна работна ръка!
3
1
 
0
 
! Отговори
Теди преди 7 години
МОН може ли да коментира писмото което са входирали училищните психолози и педагогически съветници ?
2
2
 
2
 
! Отговори
гтф преди 7 години
не са привлекателно професиите, защото са нископлатени. Ако заплатата за стругар беше по-висока от тази на ит спец. Много деца биха се насочили на там. Другото е само празни приказки и опит алчни чорбаджии да се снабдяват с евтина работна ръка без да си мръднат пръста.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са привлекателни някои професии, вярно е, ама на мен ми се запуши кухненската мивка /изнесена е на балкона/, дойде водопроводчик с някаква машина и за няма и 20 минути работа взе 50 лева. През това време му звъннаха поне два пъти и той си записа адресите, за да отиде. Пък нека да му е непрестижна професията!