И Евростат го потвърди: Учителите ни – старички

Най-млади са преподавателите в Кипър, Малка и Великобритания
Обновена: 5 окт 2016 09:08 | 5 окт 2016 09:07, Мария Захариева
34
И Евростат го потвърди: Учителите ни – старички
Снимка: Reuters, архив

Българските учители са сред най-застаряващите в Евросъюза, сочат данни от анализ на Евростат по повод днешния Световен ден на учителя.

Учителите, които обучават деца в системата на началното образование и са над 50-годишна възраст, са най-много като процент в Италия - 52,7 на сто от близо 237-хиляден преподавателски състав.

България е на втора позиция с 42,4 процента преподавателски състав над 50 години в началното образование от около 14 600 учители. След нас по този показател са страни като Германия - 42 процента, Латвия, Литва и Естония - с по 40 процента и др.

Най-малко възрастни учители над 50 години има в началното образование на Кипър - едва 3,5 на сто, Малта - 12,3 на сто, Великобритания - 17,8 на сто и Гърция - 18,6 на сто.

В системата на средното и гимназиално образование у нас учителите над 50-годишна възраст у нас са 47,7 на сто от близо 39-хилядния учителски състав.

В този сегмент на образователната система отново най-възрастни са учителите в Италия - 57,5 на сто, Естония - 50,2 на сто, Латвия - 49 на сто и др.

Най-малко преподаватели на възраст 50 и повече години работят в образователните системи на Малта - 15 на сто, Великобритания и Люксембург - по 25 на сто и Полша - 28 на сто.

Анализът на Евростат е за периода от 2014 г., когато в системата на началното образование в ЕС са работили около 2,1 милиона учители, от които едва 200 хиляди са били на възраст под 30 години. В системата на средното и гимназиално образование в ЕС са работили около 3,5 милиона учители, от които също едва 300 хиляди са били под 30-годишна възраст.

Европейската статистика отчита, че около 85 на сто от учителите в системата на началното образование в ЕС са били жени и около 15 на сто - мъже. За България този процент е съответно - 94,4 на сто жени и 5,6 на сто - мъже в системата на началното образование.

В системата на средното образование в ЕС-28 са работили 64 процента жени и 36 процента мъже. За България тези съотношения са около 80 на сто жени и 20 на сто мъже от близо 39 хиляди учители в системата на средното и гимназиално образование.

Интересен факт е, че в съседна Турция е регистриран най-висок брой на учители в сравнение с цяла Европа - съответно 288 хиляди учители в началното образование и около 560 хиляди учители в средното и гимназиално образование.

Най-нисък е броят на учителите на Стария континент в Лихтенщайн - съответно - 200 души в началното образование и около 300 души в средното и гимназиално образование.

По инициатива на ЮНЕСКО Световният ден на учителя се чества на датата 5 октомври от 1994 г. и към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави.

(БТА)


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Elate da vidite v centrovete ot semeen tip, 90% v pensiq ili pred pensiq, ama s tiq smeni po 12 chasa, za 530lv.....gorkite deca. Ima li inspekciq po truda v Balgariq? A sindikati?
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обучение в домашни училища, после изпити пред компетентно жури. Откъде такова жури бе, брат ми? Че си кретаме по както си е и че отчитаме скокове напред и нагоре. Както е отчитано от детството на днешните бабки и дядоци. Да живее прогресът по света! А у нас?
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да не са старички,като не им се пуска кокала.Всяка година уч. институти бълват кадри,но като не могат да си намерят работа,и понеже са млади,бягат в чужбина.За това тук остават старите.
27
0
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Могат да бъдат организирани и допълнителни квалификационни курсове.Смисълът на предложението е, че почти 8 000 човека, повечето от които висшисти, получават заплати в БАН, харчи се и за какви ли не видове поддръжки на множество институти, а 90% от резултатите от дейността на БАН е "разтягане на локуми" в годишните отчети. Доколкото има реални научни изследвания, те могат да се осъществят и в специализирани звена към университетите.Във ВУЗ-овете и в училищата кадри не достигат, а в БАН дремят!
26
0
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Никой не отрича, че е необходима компетентност на педагог, за да се преподава на деца. Повечето висшисти, по време на следването си са държали изпит по предмета "Педагогика" и "Методика на преподаването" на съответната научна дисциплина, защото се предполага, че едно от поприщата, на които могат да се реализират, е преподавателското. Също така, повечето специалности включват и един месец педагогически стаж в училище през последния семестър от следването.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без кадърни учители, няма доктори, няма професори, няма дори кадърни работници,няма БВП, нама растеж. Без учители няма бъдеще. Ето защо няма инвестиции, а чуждите фирми не могат да намерят адекватна работна ръка. Образованието е корена на проблема. Още ли не може да го разберете? Ами от недостатъчно образование ще е.
24
3
 
3
 
! Отговори
заплати преди 5 години
не увеличиха заплатите на учителите, защото куневица беше решила да им дигне заплатите с 10% от юни 2016, но вече сме октомври 2016, тоест пропуснахме срока.от утре всеки учител с +500 лв. на следващия ден. "Абе, аз нали Ви казах от утре?"
23
0
 
8
 
! Отговори
пенсии преди 5 години
да забраним пенсиите и да работим до живот с бастуни.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ако кадрите на БАНКак определихте, че кадрите на БАН ще станат добри учители. Става въпрос за съвсем други компетентности.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тия заплати и това отношение ще има да чакате млади учители... ама друг път!
20
1
 
11
 
! Отговори
Закривай преди 5 години
Учителите ни старички, управляващите ни крадливички, децата ни емигращи, електората ни - тъ3.14чки.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 660 лева стартова заплата не може да намерите млади и кадърни учители. Трябва съвършено нова програма за рекрутиране на нови учители с високи изисквания и минимална стартова заплата от поне 1500 лева.
18
2
 
9
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
Абе тя и другарката Цецка Цачева има 3 години до пенсия,ама се напъва да е ,,майка на нацията ,,....Но за ,,Баба на нацията ,, става!
17
2
 
6
 
! Отговори
Ако кадрите на БАН преди 5 години
бъдат разпределени между университетите и училищата, държавата ще спечели - ще спести пари. Защото една голяма част от кадрите в БАН се водят там по ведомост и получават заплата, за която НЕ РАБОТЯТ - или си стоят у дома, отивайки в института веднъж седмично и то следобед, или дремят на бюрата, четат си романи и вестници, или пък обикалят различни висши учебни заведения и четат там лекции срещу прилични хонорари. Много са ловки в писане на отчетите в БАН - на принципа "Мижи да те лажем".
16
2
 
4
 
! Отговори
Има решение преди 5 години
Разпуска се паразитната институция БАН, а кадрите й се разпределят така: В университетите отиват връзкарите и онези, които наистина милеят за научноизследователска дейност; останалите висшисти стават учители, освен ако сами не пожелаят друго.Ще спечелят и едните, и другите. Защото във ВУЗ заплатите са значително по-високи от тези в БАН, а учителите сега ще взимат горе долу колкото доцентите в БАН. Не всеки кадърен успява да стане доцент в БАН, злобата и завистта пречат.Ще спечели и държавата
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересен факт е, че в съседна Турция е регистриран най-висок брой на учители в сравнение с цяла Европа - съответно 288 хиляди учители в началното образование и около 560 хиляди учители в средното и гимназиално образование.Най-нисък е броят на учителите на Стария континент в Лихтенщайн - съответно - 200 души в началното образование и около 300 души в средното и гимназиално образование.===Е колко хора живеят в Турция и колко в Лихтенщайн? Мислите ли като пишете?
14
1
 
4
 
! Отговори
ЖороПърви преди 5 години
До Кирил СофийскиДа-тъжната истина!
13
3
 
27
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 5 години
Е, че кой младичък учител ще се захване да учителства тук със заплата по-малка от помощите за бежанци ! Само старите и болни ,стоят тук и мизерстват ! Работещи бедни ! Какво образование очаквате от тези клетници ,чиято мисъл изцяло е заета как да оцелеят с тези мизерни заплати при тези цени !
12
2
 
17
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
Муфтят за пари заради крадливите директори, които ги натискат. Ако си мислиш, че отиват за тях жестоко се лъжеш. Далаверата е огромна... никому ненужни помагала и сборници....те децата нямат време да вземат задължителният материал програма камо ли да учат допълнително.Съответно директорите за да заемат този пост изпълняват нареждания спуснати от горе, както знаем повечето у-ща са общински съответно партията на власт ги натиска ако искат да са директори.
11
3
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Ааааа, това дУпетатите не ги вълнува особено. Дори и изметта от патрЕотичния фронт/атака не засяга този проблем, тъй като не привлича толкова електорални единици. На никой не му пука, че в България няма учители и медицински персонал, все пак там не може да се крадва като от земеделие, обществени поръчки, армия и пр.