Над 11 хил. чужденци записаха висше у нас, предимно – гърци

Студентите от Турция намаляват, не им признават дипломите
21 окт 2016 08:21,
21
Над 11 хил. чужденци записаха висше у нас, предимно – гърци
Снимка: архив, Ройтерс

11 400 са чуждите студенти, които са се записали да следват висше в българските университети по данни за учебната 2015 – 2016 учебна година. Това става ясно от Доклада за изпълнението през 2015 година на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 -2020 година.

От общия брой чуждестранни студенти най-голям е относителният дял на студентите от Гърция – 26,8% или приблизително всеки четвърти идва от южната ни съседка, пише "Монитор".

На второ място по численост пък са курсистите от Турция – 21%, на трето от Обединеното кралство – 7,6%, а на четвърто от Германия – 6,1%.

"Наблюдава се постепенно нарастване на броя на студентите от Гърция - от 1,9 хил. през 2011/2012 година на 3 хил. през настоящата учебна година или 1,6 пъти. Същевременно намаляват студентите от Турция - с 800 (24,7%) в сравнение с предходната учебна година", пише в доклада. Една от вероятните причини за спада на турски курсисти е скандалът през 2012 година, когато с страната обяви, че няма да признава дипломи от български университети.

Общо 248 300 студентите са се обучавали в университетите и специализираните висши училища през учебната 2015/2016. От тях 34 600 или 13,9% са записани в частни вузове, като броят им намалява с 2,6% в сравнение с предходната учебна година.

От доклада става ясно, че България не се движи с необходимия темп към набелязаната стратегическа цел за 2020 година - 5% участие на населението на възраст 25-64 години във формално или неформално образование или обучение. Според данни от документа през миналата година дори се отчита понижаване на дела на лицата, които влизат в тази група до 2%.

И все пак най-активни са младите от 25 години до 34 години, като делът на хората на тази възраст, участващи в "Учене през целия живот" нараства непрекъснато, макар и незначително. Тревожно е обаче, че активността на лицата на 45 години е много ниска. Именно те имат най-голяма потребност от обучение, което да актуализира или повиши техните знания и умения в динамичната и развиваща се икономическа среда, в която навлизат все по-нови технологии с по-кратък цикъл на живот, сочи докладът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Какво е математика?Наука като се преподава в Американски унивирситети,от Руснаци на Китайци и това не е виц.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дедо ГогоУви, не са само тези. Десетки са!В малката, бедна България днес има 53 висши учебни заведения!От ЕС вече ни обърнаха внимание, че се е очертала тенденция - във всяка държава на един милион население да има по едно висше училище. Бяха ни посъветвали, на първо време да намалим броя на нашите до 8-10, а после постепенно да сведем броя им съобразно световния норматив.Това беше преди 5-6 г. И какво стана? От тогава до сега откриха още няколко "университета" у нас!
15
0
 
4
 
! Отговори
Безспир обикалят преди 7 години
"хвърковати чети" от "преподаватели чергари", а в същото време млади висшисти стоят без работа!Това се наблюдава и в градчетата, в които има "университети" - местни младежи са завършили тези учебни заведения и са безработни, но не ги взимат за асистенти в "университета" в родния им град, а плащат хонорари на гостуващи преподаватели, които са на заплата на друго място.Преподавателят трябва да има приемни часове,за консултации на студентите,но как да стане, след като идва в града за половин ден?
14
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Нека да позная , в свободния Благоевградски , Софииски, Варненски и Шуменски ! А шях да забравя и в Библиотекарския ! Всеизвестно е ,че там дипломите се купуват ! Вместо испити има някакви есета и тем подобни ! Въпросът е до кога техните дипломи ще се признават?!?!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До шаламонто тоягатаМного си наивен!Тези висши училища се нароиха не за да създават кадри, а за да има откъде да взимат пари едни и същи хора, които четат едни и същи лекции в по няколко "университета". Някои от тях дори се хвалят, че са се уредили да са лектори на хонорар в повече от 10 висши училища. Паралелно с това си им тече заплатата в БАН.Не случайно бяха въведени на шега понятията "преподаватели чергари, а също и "хвърковати чети" от лектори.
12
0
 
3
 
! Отговори
шаламонто тоягата преди 7 години
Малко ще живнат даскалята от вишото, че толкова университет, толкова институт се нароиха, че вече не им се знае бройката! В "Бай уйово" има ли университет?
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
12, за САЩ и Австралия е така, разбира се. Но в целия ЕС се признават без никакви условия.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците идват да учат тук защото не са ги приели другате. За тях е някаква алтернатива защото е по-евтино и почти не се учи за да си вземат изпитите. Турците също. Какъв е извода - тук идват тройкаджиите, с парите на мама и тати само и само да завършат накакво вишУ.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСКИ СТУДЕНТИ УЧАТЛИ?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БГ Медицинските университети учат студенти от Австралия до САЩ и никой не прави проблеми с дипломите, така че СТИГА ГЛУПОСТИ. А цялото турско правителство е от завършили смешни университети в Азербъйджан и др. бивши съветски републики.
7
0
 
11
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
В Турция не ни признават дипломите, защото спрямо чуждестранните студенти в България няма никакви изисквания- само им се взимат парите, и им се дават дипломи. И докато за хуманитарните специалности това се преглъща, за медицина и инженерни дейности това може да коства човешки живот. И този проблем се знае отдавна, само че МОН лъготи.
6
3
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Каква пародия на университети имаме , щом и в Турция не ги признават , хахаха.
5
2
 
19
 
! Отговори
ПорноУниверситет преди 7 години
Въпрос навреме е да спрат да признават българските дипломи за виШу образУвание. То бива корупция, преписване, секс за взимане на изпити ама всичко си има граници.Когато аз кандидатствах за студент се борехме 4-*** за едно място. Сега за един студент се борят 4 университета !!!! Е какво образование търсите ?
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, турските студенти си купуват изпитите и се дипломират, особено в Медицинския университет в София и Турция се усети на такива "лекари" да не признава дипломите. Очаквам и Гърция да направи същата стъпка. Повсеместна корупция е по българските университети.
3
5
 
5
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Чужденците ще получават си соросова стипендия?
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Диплома за висше цена 2000 лева. как га ги признават
1
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турчина НЕ ГО признават да човек а то иска диплома да му признаят