Родители въстанаха: Защо да има стипендии само за ромчета?

Протестът им зове за равен старт и критерии за всички деца
21 окт 2016 11:00,
98
Родители въстанаха: Защо да има стипендии само за ромчета?
Снимка: архив Reuters

Родителите от Добрич се обявиха против идеята да се дават стипендии на ромски ученици. Те вече подготвят жалба до МОН, която ще внесат следващата седмица. Родителите настояват за равен старт и равни критерии за всички деца в училище и обявиха, че са готови да организират и протест.

Още по темата

Съвместен проект на Министерството на образованието и науката с Ромския образователен фонд предвижда ученици от ромски произход да получат стипендии за обучението си в гимназия.

Проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование" ще бъде изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Програмата предвижда 75 ментори да подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на ученици от ромски произход.

През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците.

"Програмата е за 1200 стипендии, а учениците, които ще ги получават са 700", обясни Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

"Средствата по този проект са общо 561 400 евро, от които малко над 343 320 евро се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40 % идват от Министерството на образованието и науката", обясни Радева пред Нова тв.

"Тези средства ще се дават, както за стипендии за ромски ученици, които успешно са завършили 8-ми клас и са 9-ти, 10-ти, 11-и или 12-и клас, така и за ментори - педагози, които в извънкласно време ще помагат на учениците", уточни тя. "Целта е да се стимулира повишаване на успеха на учениците", подчерта Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
24
 
7
 
! Отговори
к преди 7 години
Аз съм ЗА да им помагат на шведите. В крайна сметка ако сега помогнат на децата им, за в бъдеще може да станат хора (децата им). Иначе ще продължиме да се въртиме в омагьосан кръг. Просто парите които се отпускат за интеграция, трябва да отиват за интеграция а не за джипове, вили и яхти на определени хор. За хубаво или лошо те са български граждани. Колкото и да ме е гнус от тях, те трябва да се интегрират!
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"като осъдят държавата, кой мислиш плаща, Боко ли, пак ти плащаш!"Не разбираш принципа. Ако осъдят държавата, ще се наложи държавата да ПРЕРАЗПРЕДЕЛИ стидендиите по не-дискриминационен принцип(тоест да вземе от тези, на които е дала неправомерно и да даде на тези, които по право е трябвало да вземат). Тоест аз и ти - нищо няма да платим.Освен това ще се видят принудени, да прекратят дискриминационната си политика, щом международния съд им постанови.
37
1
 
38
 
! Отговори
12344 преди 7 години
Алооооо ...къде е Антибългарския Хелзински Комитет???Нали уж всички сме граждани на България?Това си е чиста дискриминация спрямо българите ,насаждане на етническа омраза!!! !
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 42като осъдят държавата, кой мислиш плаща, Боко ли, пак ти плащаш!
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Друго ми е много интересно. Нали имаме "опозиция"?!? Защо си кротуват? Защо ТЕ не заведат едно дело срещу държавата в международен съд? Знаете ли колко хубав ПР може да се направи от това?Или просто ВСИЧКИ партии поддържат тази плитика и е останало на самите хора да протестират? Наистина ли ВСИЧКИ партии подкрепят това, което се случва? Защото ако е така - жална ни майка!
34
1
 
18
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Не е никак честно. Няма спор. Но управляващите гледат да им угодят, защото гласуват. Всички. Не като нас да протестираме чрез отказ от гласуване или "не подкрепям никой". Стипендиите идват отново преди изборите. Наближи ли гласуване ромите получават облага... Правилно ще протестират хората.
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре, братя, напънете се да им заработим достатъчно на тези търтеи, че после идват други! Има къщи да се строят, болници.....и т.н.Бачкаите, не се ослушваите, кат сме овци
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
После питате защо не плащаме данъци, защо ги укриваме - ами защото ако ги плащаме, вие ги давате на ромите. А те не знаят нищо друго освен да крадат, бият, изнасилват и убиват. На всичкото отгоре, те не могат да си прочетат и обвинителния акт, нито да го подпишат.И вие ми твърдите, че сме равни? Даже нещо повече - давате им по-големи права отколкото имам аз? Тоест, натяквате ми, че са нещо повече от мен? И после се чудите защо всички с 5 грама мозък бягат в други държави и не се връщат?!?
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващото преброяване се пиша като алколна напитка, там кокала
30
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАБОТЯ И ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ КОИТО ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ РАВНОПРАВНО НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА, ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ..Н. РАЗДАВАНЕТО НА КАКВИТО И ДА Е СРЕДСТВА НА НЕИНТЕГРИРААЩИ СЕ ВЕЧЕ 26 ГОДИНИ МАЛЦИНСТВА, НА ТРАЙНО НЕРАБОТЕЩИ ТАКИВА Е КРАЖБА И ГЕНОЦИД КЪМ НАШИТЕ. ТОВА Е НАЙ АНТИБЪЛГАРСКОТО , ВРЕДНО И ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, ПРЕСТЪПНО РЕШЕНИЕ КОЕТО В МИНАЛИ ГОДИНИ СЕ НАКАЗВАШЕ СЪС С.М.Ъ.Р.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се сезира т.нар. комисия за защита от дискриминация, както и ..... как беше .... аха "Български хелзинкски комитет".
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За всеки слабо нуждаеш, по равно трябва да се отпуснат стипендии! А не само на Шведите!
27
1
 
13
 
! Отговори
Генерала преди 7 години
Столипиново 1978
26
1
 
33
 
! Отговори
Деян преди 7 години
Това е обратна дискриминация, но всеки я отрича. Дискриминира се голямата маса от обществото, което работи за да влизат пари в държавата и се дават на малката маса, която няма намерение да спазва каквито и да било норми. Всъчщност тя тази маса не е по-малка вече. Всякакъв вид помощи, че и стипендии. Дайте им стипендии за успех, не не дискриминирайте другите деца. Ще награждаваме ромчета, че са записали 9-ти клас и ще им пишем 3-ки по милост. Така не ги учим на труд и приобщаване. така ги богопом
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стипендия се пише както се пише хасфалт, т.е. хстипендия!
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам някой ром да ми обясни какво е стипендия или поне да го напише правилно!Много искам!Поне да го изговори членоразделно.
23
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей *** , плащаме си данъците от които те взимат помощи , къщите (бараките) без документи , ток и вода не плащат , все били онеправдани ,не искат да се интегрират , а ни се опитваме .За българчетата няма , за тях имало ! Образованието им е безплатно но него искат !Аде стига с тия пиявици , само пари и жилища искат !А кога ще дадат нещо освен просяци , крадци и *** !Тумор на обществото !
22
1
 
3
 
! Отговори
Вълнаро преди 7 години
До 17-ти ЙосиДа.Проблем ли е?
21
2
 
43
 
! Отговори
иван преди 7 години
А българчетата не са ли хора? не е честно само за ромчета, тях ли ще ги правите учени а нас слуги . що за извратена държава с изватено правителство
20
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има стипендии за учениците, които имат успех над 4.50 - Европейска и над 5.50 - наша си(доколкото помня). Попринцип, тези стипендии са за всички ученици, което включва и ромите. Т.е. децата имат стимул. Дефакто измислят трета стипендия само за ромите, малоумно е. Редно е всички да започват еднакво. Отделно както при ромчетата, така и при българчетата има едно нещо - децата не искат да учат и етноса няма значение.