Родители въстанаха: Защо да има стипендии само за ромчета?

Протестът им зове за равен старт и критерии за всички деца
21 окт 2016 11:00,
98
Родители въстанаха: Защо да има стипендии само за ромчета?
Снимка: архив Reuters

Родителите от Добрич се обявиха против идеята да се дават стипендии на ромски ученици. Те вече подготвят жалба до МОН, която ще внесат следващата седмица. Родителите настояват за равен старт и равни критерии за всички деца в училище и обявиха, че са готови да организират и протест.

Още по темата

Съвместен проект на Министерството на образованието и науката с Ромския образователен фонд предвижда ученици от ромски произход да получат стипендии за обучението си в гимназия.

Проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование" ще бъде изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Програмата предвижда 75 ментори да подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на ученици от ромски произход.

През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците.

"Програмата е за 1200 стипендии, а учениците, които ще ги получават са 700", обясни Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

"Средствата по този проект са общо 561 400 евро, от които малко над 343 320 евро се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40 % идват от Министерството на образованието и науката", обясни Радева пред Нова тв.

"Тези средства ще се дават, както за стипендии за ромски ученици, които успешно са завършили 8-ми клас и са 9-ти, 10-ти, 11-и или 12-и клас, така и за ментори - педагози, които в извънкласно време ще помагат на учениците", уточни тя. "Целта е да се стимулира повишаване на успеха на учениците", подчерта Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"дискриминираните" пак ни дискриминират!
18
1
 
40
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Това е дискриминация спрямо българите. Защо моите няма да юолучат тази стипендия? Щото са българи тъй ли?
17
1
 
39
 
! Отговори
м преди 7 години
Поредното ужасно и безумно решение на отвратителните и продажни български управници. Спасение виждам единствено в насилствена промяна на властта и налагане на справедливи (в случая, равносилно на жестоки) наказания за закрилниците на *** ..... Такъв геноцид над българския народ не е имало и по време на турското робство/ присъствие (.. то и сега май сме под турско и *** робство)!!!!
16
23
 
3
 
! Отговори
Йоси преди 7 години
До БПФВиждам, че правите типично за българите изтъкване. Или казано иначе с чужда пита майчин помен.
15
1
 
17
 
! Отговори
до 18 Мен преди 7 години
Ще те погнат веднага антибългарски НПО- та , прокуратурата ще те обвини в неонацизъм и отричане на холокоста а Брюксел ще те обяви за терориат унищожаващ любимите на Бойко евроатлантически ценности.
14
43
 
2
 
! Отговори
Йоси преди 7 години
До МенЗащо вие българите по висша форма ли сте на живот?
13
2
 
46
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Интересно аз ако направя стипендии само за българчета какво ли ще стане?
12
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще да не си губят времето с протести! Тази "програма" няма да издържи в нито един съд, направо да съдят държавата в Страсбург за дискриминация. То бива наглост, но вече прекаляват, малко ли бедни българчета има? Защо за тях да няма стипендии?
11
1
 
43
 
! Отговори
Българина преди 7 години
За нехората стипендии от залъка на нашите деца, а нашите деца си търсят късмета и стипендията в чужбина. На това му се казва етническо прочистване. Не аз избрах групата за еничарство на Република България
10
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже идват избори управниците ни по този начин си купуват ромските гласове.
9
47
 
4
 
! Отговори
Йоси преди 7 години
Много завистлив народ! Може да се уточни кото единственият в света които иска другите да са зле.
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние си пишем тук,но никой не ни обръща внимание,и кервана все така си върви.Само масови народни вълнения и протести могат да стреснат управниците ни.Но за това е нужен и комитет,който да организита народа не само в София,а и в другите градове.
7
0
 
50
 
! Отговори
T преди 7 години
До Анонимен 2Ако аз в ролята си на частник реша да давам стипендии само на българчета, дали няма да ми наскачат от разни организации и прокуратурата и да ме осъдят за дискриминация?! Деленето по етнос, религия и т.н. е противозаконно. Пробвайте в ролята си на частници да сложите надпис на входа на магазина/заведението/хотела си, че неплащането на услугата е разрешено само за определен етнос.
6
1
 
22
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Равния старт не означава еднакъв старт./цитат/Откъде ги намирате?По зле е дори от Цачева.
5
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само дето проблема изобщо не само в стипендиите!Колко българи могат да си позволят да не си платят тока и да не им го спрат?Колко българи получават помощи?И от друга страна защо никой не пита хиляди роми защо имат коли, след като са социално слаби и откъде имат пари за да карат и поддържат тия коли?Защо не им се търсят данъци, защо им се позволява да работят в сивия сектор и да получават и социални, защо се допуска деца да раждат деца и държавата да продължава да субсидира това безумие? И още мн
4
2
 
61
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Нещо са объркали ! Стипендии ще има не само за ромчета ,но и за децата на мигрантите в България ! Държавата се грижи само за бъдещите си поданици и гласоизбиратели !
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айсик тир
2
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конституцията дава равни права, разграничения по етнос за получаване на облаги от държавата е противокоституционно. Ако частен фонд иска да дава пари, това си е тяхна работа.
1
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Попринцип си е чиста сегрегация и дидкриминация това определено