Сметките на Кунева сочат: 700 ромчета с ?30 стипендия за школо

Нямало дискриминация при стипендиите, защото те не били с равен старт
128
Сметките на Кунева сочат: 700 ромчета с ?30 стипендия за школо
Снимка: Булфото, архив

През миналата година заради бедност и социални причини у нас от училище са се отказали 2300 ученици.

"Не ги делим по етнически произход, но от училищните директори знам, че огромният процент от тези деца са от ромската общност", призна министърът на образованието Меглена Кунева заради проекта за стипендии за ромски ученици.

Още по темата

"Тези стипендии са съвместна инициатива на МОН и на Ромския образователен фонд, и участието на нашата държава е 40 процента - това са 12 евро или 24 лева от общата сума за стипендията от 30 евро", обясни тя, цитирана от БТА.

Останалите средства са от Ромския образователен фонд, който дава пари за стипендиите.

"Средно у нас учениците за успех взимат по 35 лева стипендия, независимо от етноса им, а таванът е 50 лева", поясни Меглена Кунева.

Тя съобщи, че държавата дава годишно 21 милиона лева за стипендии и субсидии за ученици.

"Стипендиите от 30 евро са за 700 ромски ученици в гимназията и това би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образованието", заяви министър Кунева.

"Това са ромски ученици в 9-и и в 10-и клас, които десет години са полагали усилия и са се борили с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер, борят се със социален и с приятелски натиск да се откажат", коментира вицепремиерът.

"Говори се, че стипендиите премахвали равния старт, но е точно обратното - в момента равен старт няма", каза министър Кунева.

Като пример тя посочи, че едно дете, което расте в къща с книги, на което и двамата му родители говорят български и са грамотни, и могат да му помогнат в домашното, ще се справя по-добре и то "не е равно с дете, което няма всички тези условия".

По думите й "второто дете има много тежката задача да наваксва и когато стигне 9-и и 10-и клас, това е истински успех и неговият добър успех не е равен на добрия успех на дете, расло в много по-добри условия".

"През 2020 г. една четвърт от вливащите се в пазара на труда у нас ще са роми - това са фактите", каза министър Кунева.

Тя заяви, че в Сливен работодателите предпочитали за работници "дядовците и бабите на ромските деца, защото майките и бащите не са грамотни, но и децата не са грамотни".

Това показва, че имаме проблем с образованието на ромската общност, заяви вицепремиерът и уточни, че стипендиите за ромските деца са само една от мерките на МОН.

Предучилищното им образование става задължително и при него, децата, които не говорят български език, ще могат да наваксват, а и по проекта "Твоят час" има допълнителни часове, каза министър Кунева. Тя заяви, че ще се срещне с родители от Добрич, които се обявиха срещу стипендиите за ромски ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
15
 
! Отговори
Научна фантастика преди 7 години
Не виртуално смятат в евро, а не в левове.
51
3
 
38
 
! Отговори
Xxx преди 7 години
Политиците жовеят в някаква паралелна вселена или виртуална реалност и въобще не са наясно как живее обикновеният българин!
50
2
 
40
 
! Отговори
До Кога.. преди 7 години
Колко ще ги търпим още тия бе хора?? Няма ли да ставаме вече и да се пробваме да направим нещо от малкото останало в тая смазана държавица..........
49
2
 
38
 
! Отговори
Научна фантастика преди 7 години
След 50 години, ще се изучава в западните колежи как едни Куни и Куневци продали територията България за 1 долар. Подобно на индианците продали Манхатън за кило мъниста
48
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ромки баби има по на 30 години, Кунева. За равенство ще ми говорят. Не останаха хора в страната.
47
1
 
23
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
За ром 30,за коняк колко даваш?
46
1
 
27
 
! Отговори
Научна фантастика преди 7 години
След 20 години в БАН, ще има професори които след 30 години размишление ще стигнат до извода, че (2 и 2 е = на 4).
45
1
 
43
 
! Отговори
Неа преди 7 години
На 28 съм и имам 14 години стаж . Алоооо Кунева цялата махала ще събере ли толкова ?
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази що ли си мисли, че един *** ще разсъждава като нея и ще е благодарен за тези 60 лева за цигари.
43
1
 
37
 
! Отговори
Ааа преди 7 години
Поредната,предизборна серия на Малката булка !
42
1
 
49
 
! Отговори
Неа до 30 преди 7 години
А аз освен че работя от 14 годишна , живях скромно , не бедно , но скромно като ученичка . Но като студенка рязко се влошиха нещата . Работех на 2 места , но едно време и на 3 . В момента пак съм на 3 ... Но учих , записах да Уча с ясното съзнание че няма да имам пари за нищо друго освен да платя семестрите си . Ядох мусака и юфка сума ти време , от тогава не кусвам . А Пена седнала да ми говори за равен старт . Е...... Ти равния старт ! Нямам думи !!!!
41
0
 
35
 
! Отговори
joker преди 7 години
Те това се случва когато не си внимавал в час.Всяко делене другарки Кунева по цвят,етнос,вероизповедание,пол и така нататък е расова дескриминация,другото са глупости.Всички знаем че идват парламентарни избори и ви се иска да бъдете с повече гласове,а ми стига с нашите пари де.Синът ми няма стипендия за успех.Може ли да го уредим за регистрация като РОМ.Ако ли да и аз искам.Нали се сещате защо?
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете ли, че до 1980 година в демократична Великобритания е нямало термин "самотна майка"? Религията и обществото не са позволявали това и са ги лишавали от децата им.
39
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същото де, преди 10 години решихме да плащаме на около 500 самотни майки помощи, днес са стотици хиляди.
38
0
 
35
 
! Отговори
Неа до 25 преди 7 години
А аз работя от 14 годишна . Не ходих да ми правят бебе на 14 , а ходих на работа . Да за какъв неравен старт говорим ??????????
37
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е това резултатът, на старанието да плащаме на всяка родила на 13 години.
36
1
 
43
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Какво ще кажеш за българските деца ? Между другото патке, познавам едно дете което е попитало майка си дали на рождения му ден ще купи салам . Майка му е учителка . Как ще коментираш това ? С високите заплати на учителите или с равния старт за децата ? Трепане искаш ...
35
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе някой няма ли да заведе дело срещу тая шматка, за да каже най-нарая съда - има ли дискриминация или няма! Съжалявам, че не учих за адвокат, та да ги попилея тия *** в МОН.
34
1
 
37
 
! Отговори
Неа преди 7 години
........ .. .. .... некадърна .... На римлянин ли да чакам да ме издържа ? От него ли да чакам осигуровки да плати ? 700 са плах в очите . Марш от този пост че ми дотегна от глупостите ти .
33
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе и моето дете няма равен старт. Има състуденти, които карат коли, струващи колкото две мои годишни заплати. Куневица да изравни старта и за моето дете - да му купи там една кола за около 100-150 000 лева, за да не се чувства и моето дете под напрежение.Или ще се прояви расизъм и няма да купят кола на сина ми, а?