До 3 години 25% от пазара на труда – роми!

Стипендията за ученици от махалите – недостатъчна, скочиха ромите
Обновена: 25 окт 2016 11:14 | 25 окт 2016 11:00,
190
До 3 години 25% от пазара на труда – роми!
Снимка: Reuters, архив

През 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. Така министърът на образованието Меглена Кунева обясни идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.

Кунева поясни още, че това са средства, за които се кандидатства. Те няма да бъдат раздавани, категорична бе образователната министърка.

Минималният успех трябва да е добър. Въпреки това обаче първите подадени молби са с успех над 5,50, похвали се тя пред bTV.

Още по темата

Стипендиите са предвидени за гимназисти от 9-и и 10-и клас. При кандидатстването ще се разчита на самоопределянето на учениците като роми.

Според нея това не е социална помощ и не е разделителна линия: "60% се дават от ромски фонд и те могат да бъдат използвани само целево".

Меглена Кунева поясни, че, ако искаме всички да минат с една степен по-нагоре, трябва да се помогне на тези, на които им е най-трудно.

"Аз не деля хората на роми, българи и други етноси. Всички деца, които имат социални нужди, получават друг вид помощ", поясни още тя.

По думите й статистиката показва, че всяка година отпадат от училище по 2300 деца, основно от ромски произход.

Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици от ромски произход.

В ромската махала във Враца обаче смятат, че стипендията за нищо няма да стигне. Според някои дори е подигравка с тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Куневаромистипендия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то не знам но те ромите вече са повече от българите... С всички тия стипендии и работи след десет години - България -> Туркоцигания.
119
0
 
3
 
! Отговори
койчо преди 7 години
От глупав министър и нагли синекожи какво да очакваш? Само простотии!!!
118
0
 
0
 
! Отговори
Кукувица преди 7 години
Горкия пазар на труда....Като гледам ромите си мисля, че само в едно нещо са ненадминати- в производството на деца! Ако имаше вместо пазар на труда, пазар на деца, първенци щяха да бъдат!
117
0
 
6
 
! Отговори
Захари преди 7 години
До 3 години - всички национални предатели на въжето!!!
116
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С голяма радост научаваме че българите ще бъдат дискриминирани в собствената си страна и стипендии ще се раздават на расов принцип. На ви демокрация и равни човешки права.
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мизантроп.
114
0
 
35
 
! Отговори
гррр преди 7 години
Тази корумпирана продажница си противоречи : "Аз не деля хората на роми, българи и други етноси. Всички деца, които имат социални нужди, получават друг вид помощ", поясни още тя.""При кандидатстването ще се разчита на самоопределянето на учениците като роми." Значи не дели по етноси, но само определен етнос ще се възползва от тези стипендии. Пълен демагог и лицемер!!!
113
0
 
26
 
! Отговори
Справедлив преди 7 години
ДОКОГА БРАТЯ БЪЛГАРИ ЩЕ ТЪРПИМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ето това се казва разделение на етнически принцип.Предложилия тази идея незабавно да бъде уволнен, а след това съден за Ксенофобия!!!
112
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде почвайте да се осигурявате на реален доход, че след 10 години пенсиите за българи ще са по 15 лв./мес. Кой ще плаща помощите, майчинствата и ТЕЛК-пенсиите?
111
0
 
31
 
! Отговори
сашко преди 7 години
защо да не получат 30 евро,това пари ли са....Жална им майка на даскалите,ако не им пишат 3,50-това е директивата.Ама Кунева не каза ,че 40/100 от парите ги плащаме вие,аз,баба и дядо-тоест от нашите данъци -преки и косвени.А бащите и майките на същите ,,степендианти,, и лев в хазната не слагат,а само дърпат-ТЕЛКОВЕ,помощи,ДЕТСКИ,самотни майки,ТОК,ВОДА.......
110
0
 
32
 
! Отговори
Илиянски преди 7 години
Ако това не е дискриминация нека тези пари се раздават във форма на храна по време на час, пред всички. Как обаче, лельо Кунева ще обясние на дъщеря ми, защо няма за нея?
109
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ще закриваме, дами и господа.От ром работа и от камък вълна аз не знам някой да е добил.Австралия, Канада, Чехия - все хубави страни. Преориентирайте се навреме :)
108
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"До 3 години 25% от пазара на труда роми!"Ха-ха, честито на работодателите! Те младите българи отдавна си стегнаха куфарите, като излезе от трудовия пазар още едно поколение и ще е станало време да закриваме държавата, щото който си мисли, че с тия ще прави икономика и производство, не е познал.
107
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде учете "Ром да се наричам, първа радост е за мене" Жална ни майка!
106
0
 
12
 
! Отговори
СЛАВА С преди 7 години
СЛЕД КАТО 53% ОТ НОВОРОДЕНИТЕ СЛЕД 2005 ГОДИНА НЕ СА ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ, ТО ТОЛКОВА И ТРЯБВА ДА СА НА ТРУДОВА ЗАЕТОСТ. ИНАЧЕ КАК ВИЖДАТЕ 25% РОМИ ДА ХРАНЯТ НАГОТОВО ДРУГИТЕ 28%???
105
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗатова другаря ви Живков ходеше да лиже кремълски ***, за да ни запушват пробойните във фалиралата, неефективна и изостанала социкономика.Затова ли днес Борисов ходи да лиже американските *** да затварят АЕЦове, да отварят военни бази, да спират енергийно проекти а престъпноста да вилнее, пенсионерите да ровят в кофите, 80% от населението да живее под и на прага на бедността и всеки 4ти клошар е висшист.
104
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Живков всички работехано никой не произвеждаше НИЩО.Затова другаря ви Живков ходеше да лиже кремълски ***, за да ни запушват пробойните във фалиралата, неефективна и изостанала социкономика.А митът, че нямало престъпност... те просто не я съобщаваха. Лошите новини бяха забранени.
103
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДа сте срещали някъде, в държавни или частни фирми, работлив, учен, възпитан и чист ром? Математик, икономист, лекар, инженер и т.н.Ромите не могат да стават математици и лекари. Обществото трябва да създаде условия и пазарни ниши където те могат да работят това за което стават - щом ги има на земята значи може да им се намери подходяша работа. А не да се оплакват всички, че ромите не ставали матетици и физици, ами крадяли (впрочем и българите вече са станали като ромите)
102
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕ, не успя. Другаря ви Живков се провали. Вярно, повече кротуваха, иначе - бой. Но генерално - не успя да ги цивилизова.При Живков всички работеха и нямаше престстъпност. Провали се евроатлантизмът и така наречената демокрациа които довдоха само до мизерия, престъпност и погроми по селата.
101
0
 
34
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Кунева, мекотело такова, как се нарича когато делиш децата по етнос? Не е ли дискриминация? Ако аз реша да раздавам стипендии на ученици и сложа като условие -'да не са роми', това дискриминация ли е? Ако пусна обява за работа и кажа че няма да допускам роми до интервюто това дискриминация ли е? Когато давам пари на някой защото е 'ром' това дискриминация ли е?При условие че част от финансирането идва от бюджета който аз пълня, не приемам да се раздават по критерии етнос.