До 3 години 25% от пазара на труда – роми!

Стипендията за ученици от махалите – недостатъчна, скочиха ромите
Обновена: 25 окт 2016 11:14 | 25 окт 2016 11:00,
190
До 3 години 25% от пазара на труда – роми!
Снимка: Reuters, архив

През 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. Така министърът на образованието Меглена Кунева обясни идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.

Кунева поясни още, че това са средства, за които се кандидатства. Те няма да бъдат раздавани, категорична бе образователната министърка.

Минималният успех трябва да е добър. Въпреки това обаче първите подадени молби са с успех над 5,50, похвали се тя пред bTV.

Още по темата

Стипендиите са предвидени за гимназисти от 9-и и 10-и клас. При кандидатстването ще се разчита на самоопределянето на учениците като роми.

Според нея това не е социална помощ и не е разделителна линия: "60% се дават от ромски фонд и те могат да бъдат използвани само целево".

Меглена Кунева поясни, че, ако искаме всички да минат с една степен по-нагоре, трябва да се помогне на тези, на които им е най-трудно.

"Аз не деля хората на роми, българи и други етноси. Всички деца, които имат социални нужди, получават друг вид помощ", поясни още тя.

По думите й статистиката показва, че всяка година отпадат от училище по 2300 деца, основно от ромски произход.

Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици от ромски произход.

В ромската махала във Враца обаче смятат, че стипендията за нищо няма да стигне. Според някои дори е подигравка с тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Куневаромистипендия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полиция-няма,Българи-нямаПолитици-нямаАрмия-нямаЛекари-нямаУчители-нямаКо праим,нищо непраим :))))Отдавна трябваше да я закрием тая държава
79
1
 
16
 
! Отговори
Ром преди 7 години
До АнонименПич, не е в това въпроса, а че след време тая цялата *** ще трябва да се издържа от теб, мен и всички останали, което автоматично означава вдигане на данъци, осигуровки и социални.
78
0
 
26
 
! Отговори
77047 преди 7 години
До tsiganinи с кой закон е забранено произнасянето на истинската българска дума за обозначаването този "етнос"
77
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 97Многодетните български семейства, никой не ги е*ава в тая държава скъпи ми съграждане и то по простата причина, че са българи , а не етнос. То ако ставаше така, нямаше да изчезва нацията, защото има доста беден и *** бг народ, който щеше да го практикува, ама на, не сме ман**ли и няма помощи за това и онова.
76
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 97 АнонименНапротив,забраняват да живеем като роми!!Защото за да се окопаш до социални трябва да нямаш абсолютно никакви доходи,нито имот,нито нещо,което струва пари на твое име!!Ако кандидатстваш за социални,преглеждат едни лелки и чичковци доходите под лупа,цялото ти досие данъчно,имаш ли собственост.........нещо,което в гетата никога не правят и не знаят пътя до там понеже НИКОГА кракът им не е стъпвал!!Ама сипят помощи с лопата без проверки!!Така че,трудно е да заживееш и станеш ром!!
75
0
 
11
 
! Отговори
Lpp преди 7 години
Много берачи на тухли......бах м'аму.Сега трябва да внасяме че нашит тухли няма да стигат.
74
1
 
15
 
! Отговори
морски преди 7 години
Че и това Лято на Сънито, болшинството бачкатори в хотелите бяха роми.Гледаха да крадат или да пушат по нЕколко цигари на час!
73
0
 
26
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Стига сте раздавали пари на ц*иганите, намерете начин да ги накарате да работят!!! С тези стипендии само подкрепяте плодовитостта им, а не работоспособността!!!
72
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте малко, по закон образованието не беше ли ЗАДЪЛЖИТЕЛНО до 16 години? Ами по тая логика, от утре и аз ще искам да ми плащат пари защото не нарушавам законите.
71
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не ви забранява да заживеете като ромите и да се възползвате от "благата" от които се ползват те. Раждайте по 4-5 деца и вземайте детски. Откажете се от работа за да нямате доходи- никой няма да ви откаже социална помощ.
70
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то всичкото женско ром работи бе,бате!!Отворило е фирми за майчинство,праска чаавета на парче и му плащат изработката цели 18 години до навършване на пълнолетие!!Само че е бременно,оплодено момичиту получава 150 лева на месец,без още да е родило!!9 месеца-1350 лева чисту!!Какви фабрики,какви заводи,каква работа тежка??
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На пазара на труда, шегувате ли се?
68
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недоволни били? Та те само взимат, не съм чул за 30г живот някой от тази група хора да внася пари в хазната... Да ги ужили човек направо! А нашите деца какво ще вземат? 5 неизвинени отсъствия и ми спират детските, а на тея им ги дават "защото им се полага"
67
3
 
26
 
! Отговори
Българин преди 7 години
25 години преход към демокрация = тотално заличаване на българската нация. Честито на всички, които скачахте по площадите за промяна.
66
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В ромската махала във Враца обаче смятат, че стипендията за нищо няма да стигне. Според някои дори е подигравка с тях." Сега ако имахме управленец на ниво, щеше да ги смаже, но не ние си имаме Боко-тиквата, който само реже лентички.
65
0
 
15
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
В трудовите войски придобиваха полезни умения/ за самите тях и полезни за обществото/, т.с занаят и трудови навици, Мигленчеце!
64
0
 
12
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Първо тази май трябва да е в затвора за далавери, второ винаги ще се делим на българи, роми, турци, арменци и т.н., трето защо постоянно тази *** трябва да бъде финансово толелирана и стимулирана, след като е доказано, че няма никакъв ефект и парите се източват без да има реални ефекти. Ман**лите отпадат от образователната система, защото се женят и стават родители, а не защото не им се учи и са бедни. Да не говорим, че никога не съм виждала CV на ци**нин за квалифицирана длъжност.
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 67Индийци и роми не е едно и също макар че са подобни. Индия има касти, като това е най-нисшата. На времето индийците ги прогонват от земите си защото не можели да ги търпят. Защо ли ? От там по целия свят.
62
0
 
11
 
! Отговори
Бай Ромале преди 7 години
Туй ако не дава 300 евро стапендия, не ми го хвали.
61
1
 
23
 
! Отговори
:( преди 7 години
Гласувайте за такива като Бойко Методиев Борисов и до няколко години България ще е 30% "роми", 20% турци и 50% афганистанци. Това е планът, чийто изпълнител е Тиквун. Така иска Биг Брадър зад океана.