До 3 години 25% от пазара на труда – роми!

Стипендията за ученици от махалите – недостатъчна, скочиха ромите
Обновена: 25 окт 2016 11:14 | 25 окт 2016 11:00,
190
До 3 години 25% от пазара на труда – роми!
Снимка: Reuters, архив

През 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. Така министърът на образованието Меглена Кунева обясни идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.

Кунева поясни още, че това са средства, за които се кандидатства. Те няма да бъдат раздавани, категорична бе образователната министърка.

Минималният успех трябва да е добър. Въпреки това обаче първите подадени молби са с успех над 5,50, похвали се тя пред bTV.

Още по темата

Стипендиите са предвидени за гимназисти от 9-и и 10-и клас. При кандидатстването ще се разчита на самоопределянето на учениците като роми.

Според нея това не е социална помощ и не е разделителна линия: "60% се дават от ромски фонд и те могат да бъдат използвани само целево".

Меглена Кунева поясни, че, ако искаме всички да минат с една степен по-нагоре, трябва да се помогне на тези, на които им е най-трудно.

"Аз не деля хората на роми, българи и други етноси. Всички деца, които имат социални нужди, получават друг вид помощ", поясни още тя.

По думите й статистиката показва, че всяка година отпадат от училище по 2300 деца, основно от ромски произход.

Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици от ромски произход.

В ромската махала във Враца обаче смятат, че стипендията за нищо няма да стигне. Според някои дори е подигравка с тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Куневаромистипендия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То вече човек да го е страх да излиза навън в малките населени места!Не можеш да се лазминеш от стада нагли кръвнишки и диво гледащи стипендианти!
59
0
 
7
 
! Отговори
тъпчо преди 7 години
До ИзвънземенКак виждаш да стане това нещо?! Колко хора имаше на протестите за бежанците? Във Вн 50-100 човека! Българинът скача когато му бръкнат надълбоко в джоба. Затова и имах надежда, че може да се случи нещо добро за България с протестите за тока, но уви...
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 65: "Не си прав, ела да видиш до Карлово в новия завод всичкото ром бачка за по 700 лв"Прав си, но вероятно не си разбрал подтекста на моя коментар.
57
1
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
Много станаха , работещите изчезват ,не можем ги изхрани .Някои роми бачкат ,ама и работата им е тКава.
56
0
 
12
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
До тъпчоВариантите са... един. Ти сам каза - Белгия, Холандия и Франция са изтървани. Германия е тъпкана с брадати...Норвегия и Швеция са след тях.. накъде от то Т2??? То няма накъде, Накъдето и да хванеш, пак при тях отиваш - варианта е един - напред и това. С багерите, лопатите и мотиките или кой каквото хване - напред. Назад не може, Т2 не е вариант вече, единствено напред. Кой в гроба, кой в затвора за убийство.. поне да опитаме да се изчистим от тая пaплач. Няма накъде вече, до стената сме
55
3
 
16
 
! Отговори
Захари преди 7 години
Ромския образователен фонд е една от фомдациите на Сорос, чуфуттина милиардер, аватар на дявола, който има една цел - унищожаването на бялата раса.
54
2
 
21
 
! Отговори
The material преди 7 години
Разбрахте ли сега защо Б.Б. е толкова убеден в победата на Цачева? Правилният МАТЕРИАЛ, се е увеличил значително, а избори се печелят именно с "материал"! Да ни е честита новата майак на материала!
53
0
 
23
 
! Отговори
33 преди 7 години
Това наистина е дискриминация,защото социално слаби има от всички етноси.Ако ромски фонд иска да им помага,нека това да си го прови по друг начин,а не чрез МОН.Защото така се утвърждава деленето на децата като официална политика на Република България.Тази година внукът ми постъпи в 8-ми клас на гимназия и подготовката му за училище струваше точно 500.тин лева.Егати безплатното образование.Оставям настрана частните уроци,школите,,,,,,,,,защото качеството на училищното образование е за тройка.
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С ТАКИВА НЕГРАМОТНИ "РАБОТНИЦИ" НЕ ЗНАЕЩИ ДА ГОВОРЯТ НА БЪЛГАПСКИ КАМО ЛИ ДА ЧЕТАТ И ПИШАТ СЪС СИГУРНОСТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОСПЕРИРА МНОГО И СЪВСЕМ ЩЕ ЗАПРИЛИЧА НА ИНДИЙСКИ КВАРТАЛ ПОСТРОЕН ОТ ТЕНЕКИИ..НАЙЛОНИ..МРЪСОТИЯ ДО ШИЯ И *** РАЗВЯВАНИ НАВСЯКЪДЕ ОТ ВЯТЪРА!А И ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ *** НЕ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ И ОЦЕНКИТЕ ИМ ГИ ПИШАТ ФИКТИВНО ЩОТО НАЛИ СА ПРИВИЛЕГИРОВАНИ А И ДАСКАЛИТЕ ДА СИ ИЗКАРАТ ЗАПЛАТАТА!
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се тревожете с нас ще си иде и България. Роммите никога не са имали държава няма и да имат не им е в природата това.
50
1
 
16
 
! Отговори
тъпчо преди 7 години
Изобщо не върви на добре. Франция вече е изтървана, Белгия и Холандия също, Германия е пълна и тя с бради. Онзи ден четох, че брадатите в Норвегия искали да си правят своя държава, казвали на норвежците, че тя вече не е тяхна. Швеция и тя е под пара. Не е далече и тук да се случи нещо подобно. Вариантите са два, всички напред или всички към Т2 и който където свари....Трети вариант няма...
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 62: "Ромм стипендиант", ако ти си доработи, седи тук в "нета" до довечера и ще ти мине !
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дървен камък има ли? Е, ром и образование или ром и работа е общо взето като дървен камък. :))
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добра новина - тогава няма да се казва бойколандия а циганландия!
46
0
 
28
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
А до 15 години - 75% ще бъдат. То щото други няма. Римлянките раждат нон стоп. Всяка година, докато българките не раждат по две причини - Гаджетата и мъжете им са навън, да работят за да могат да се издържат, втората причина е че тези които са тук, не правят деца. Не им остава време за деца, защото всеки ден стават и ходят на работа (за да издържат римляните) и нямат време да гледат деца, нямат и пари за да гледат деца (парите им отиват за римляните, под формата на социални помощи, данъци и др.)
45
0
 
14
 
! Отговори
Ромм стипендиант преди 7 години
Оохх не ми се работи бе бате.
44
6
 
7
 
! Отговори
Няма смисъл преди 7 години
До RUSSIA the bestТакива като тебе няма смисъл да се оборват! Вече сте програмирани и паметта ви е заключена за други мнения!Само ще ти кажа, че света не е започнал на 9 септември 1944 година! Преди Втората световна война сме били една от водещите държави в Европа! А войната я разпалиха Хитлер и другарчето му Сталин!
43
3
 
12
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
За да се задържат младите българи в собствената държава трябва да се вдигне тока незабавно с 100%,така българина вместо да мисли за глупости че с 420 лв не можел да връзва двата края,ше се амбецира да бачка повече време,че да може да си плати тока.Българина трябва да се гордее че има честа да издържа 240 депутата.
42
0
 
15
 
! Отговори
ТЪМНИТЕ ВЕКОВЕ преди 7 години
До гтГлобалният срив на цивилизацията ще засегне и Русия! Говориш ми за Китай и Япония, общо взето празни приказки, ей така наизуст, само за пропагандата! Китай е суперпренаселен а екологията е смзана. Там живота е всичко друго, но не и добър! В Япония единици могат да се впишат. Просто чужденците са изхвърлени, така и трябва! Реалността е много по жестока, от тази, която си мислиш!
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През социализма обучението беше безплатно, даже насила ги караха да завършат поне 8 клас и да могат да си намерят името в списък, а някои от тях да четат. Колко от тях завършиха висше? Стигасте наливали в каца без дъно.