До 3 години 25% от пазара на труда – роми!

Стипендията за ученици от махалите – недостатъчна, скочиха ромите
Обновена: 25 окт 2016 11:14 | 25 окт 2016 11:00,
190
До 3 години 25% от пазара на труда – роми!
Снимка: Reuters, архив

През 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. Така министърът на образованието Меглена Кунева обясни идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.

Кунева поясни още, че това са средства, за които се кандидатства. Те няма да бъдат раздавани, категорична бе образователната министърка.

Минималният успех трябва да е добър. Въпреки това обаче първите подадени молби са с успех над 5,50, похвали се тя пред bTV.

Още по темата

Стипендиите са предвидени за гимназисти от 9-и и 10-и клас. При кандидатстването ще се разчита на самоопределянето на учениците като роми.

Според нея това не е социална помощ и не е разделителна линия: "60% се дават от ромски фонд и те могат да бъдат използвани само целево".

Меглена Кунева поясни, че, ако искаме всички да минат с една степен по-нагоре, трябва да се помогне на тези, на които им е най-трудно.

"Аз не деля хората на роми, българи и други етноси. Всички деца, които имат социални нужди, получават друг вид помощ", поясни още тя.

По думите й статистиката показва, че всяка година отпадат от училище по 2300 деца, основно от ромски произход.

Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици от ромски произход.

В ромската махала във Враца обаче смятат, че стипендията за нищо няма да стигне. Според някои дори е подигравка с тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Куневаромистипендия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 7 години
Точно това си мислех и аз, то да си ром на днешно време. Па и моето дете се нуждае, да не са само тия.
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щеше да е смешно, ако не е трагично!
38
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Добре дошли в Тиквенландия - страната на *** герберски тикви!
37
0
 
24
 
! Отговори
някой преди 7 години
Да, нещата си идват на мястото.Другаде прочетох, че тциганите у нас наброяват 1,8 милиона.Ако това е вярно, то наистина до 2020 година ще трябва да работят.Но пък няма как да стане, защото нашите управляващи ги научиха да чакат наготово от купищата помощи, както и ги оставят да крадат безпрепятствено, да убиват и унищожават.Пустеещите села са именно дело на тциганите, защото те опоскват всичко около тях.Свидетели сме на безбройни и ненаказани посегателства в/у самотни пенсионери по селата
36
1
 
14
 
! Отговори
майтап преди 7 години
Да, бе, да, голям пазар ще стане, голям труд ще да падне. Виж, за процентите вярвам, може и доста повече да са.
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега всички родители на бели деца и изобщо на деца, които не са шведи да заведат дела за дискриминация и да я видим тая Пръмовица тогава!
34
0
 
32
 
! Отговори
Циганизация преди 7 години
Правилно ли рразбира, моето дете като стигне 9 клас няма да получи пари само защото е българче, това ако не е дискримонация и опит за налагане предимство на един етнос над българския
33
0
 
16
 
! Отговори
GG преди 7 години
Въпросът е- къде да отидем да живеем. На мен ми се живее в етнически хомогенно общество, а Европа си замина...
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво означава това? Че производство на продукция с висока или въобще принадена стойност,ще става все по-малко? Щото икономика с метачи,*** майсторои/ клозеточистачи/,миячи на чинии в завендения,общи работници с ниска или почти никакво квалификация,до колкото знам не се прави!
31
0
 
22
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Във всяка такава инициатива търсете КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ НЕЯ!!!!!Вижда се и с просто око,че не са българите дори и турците.Еджипшаните могат да работят и то само ако поискат единствено с лопата,ръчна количка,метла!Каква икономика на страната ще имаме с такава работна ръка и с тези възможности?То отличниците им до 8 клас не знаят да говорят български още повече и да пишат.За 90 % от тях 8 клас е върхът на образованието защото могат да вземат шофьорска книжка.До там с работата и с професията.
30
4
 
6
 
! Отговори
гт преди 7 години
До ТЪМНИТЕ ВЕКОВЕМного за ти стеснени възможностите. За теб явно съществува само Запада и БГ. Други сме добри специалисти и дори в момента си джиткаме из Русия и Азия. Кеф ти Русия, кеф ти Япония, кеф ти Корея, кеф ти Китай. Нищо лично, ама ако ставаш само за подреждане на ябълки в касетки, наистина те чакат много тежки и отчайващи времена, понеже в изредените от мен дестинации си имат безброй от тези "специалисти" и не са им нужни повече. Учете източни езици. Големите капитали отиват натам
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роми-значи -необразовани и без трудови навици. По времето на бай Тошо ромите можеха да четат и пишат и изкарваха по 2 години трудов стаж като трудоваци, съответно- имаха по-голям шанс да си намерят работа и да работят.Сега каква работа ще им предложите на пазара на труда ,драги ми господа политици?
28
0
 
22
 
! Отговори
УЛ преди 7 години
Жална им майка на всички работодатели с такива "работници".
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, това се знаеше отдавна, още преди години се говореше. Но никой нищо не направи, всички управляващи се грижеха за развъждането на тия, сега вече е късно за каквото и да било!!! Може би ако дойдат на власт някакви върли националисти, но сме в ЕС и няма да ни позволят никакви по-крути мерки... Ужас!
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господин бизнесмен чакай ти шведа да ти работи, хахахах.
25
0
 
18
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че на там върви света! След толкова векове на прогрес, сега шепа *** и наивници за няколко десетилетия успяха да затрият цивилизацията!Напред към първобитния строй...! Мъдрия ни Народ го е казал: "Не режи клона на който седиш!" Ама кой да слуша...
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой познава ли човек който да гласува за Цецка Цачева ? Аз не !
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Ми 25 % се пада 1/4 , кое не ти е ясно ?"След като коригираха заглавието, да. Не се прави на интересен.
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ви казвах, че ромите ще ни плащат пенсиите
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17 Ми 25 % се пада 1/4 , кое не ти е ясно ?