До 3 години 25% от пазара на труда – роми!

Стипендията за ученици от махалите – недостатъчна, скочиха ромите
Обновена: 25 окт 2016 11:14 | 25 окт 2016 11:00,
190
До 3 години 25% от пазара на труда – роми!
Снимка: Reuters, архив

През 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. Така министърът на образованието Меглена Кунева обясни идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.

Кунева поясни още, че това са средства, за които се кандидатства. Те няма да бъдат раздавани, категорична бе образователната министърка.

Минималният успех трябва да е добър. Въпреки това обаче първите подадени молби са с успех над 5,50, похвали се тя пред bTV.

Още по темата

Стипендиите са предвидени за гимназисти от 9-и и 10-и клас. При кандидатстването ще се разчита на самоопределянето на учениците като роми.

Според нея това не е социална помощ и не е разделителна линия: "60% се дават от ромски фонд и те могат да бъдат използвани само целево".

Меглена Кунева поясни, че, ако искаме всички да минат с една степен по-нагоре, трябва да се помогне на тези, на които им е най-трудно.

"Аз не деля хората на роми, българи и други етноси. Всички деца, които имат социални нужди, получават друг вид помощ", поясни още тя.

По думите й статистиката показва, че всяка година отпадат от училище по 2300 деца, основно от ромски произход.

Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици от ромски произход.

В ромската махала във Враца обаче смятат, че стипендията за нищо няма да стигне. Според някои дори е подигравка с тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Куневаромистипендия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
16
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
А,дано ,ама ?Те и сега са си на пазара,ама не на труда, Ром да работи ? - Трябват закони и силна воля .Лошото е ,че до 2020 няма да има работещи Българи та да хранят тези Роми .
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи през 2020 всички *** ще вземат стипендии по 100 евро, а за българчетата няма да има пари, нали така бе, Кунева проста?
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е те не работят , значи 25% дефицит на работна ръка !
17
2
 
31
 
! Отговори
ТЪМНИТЕ ВЕКОВЕ преди 7 години
Предстоят нови Тъмни векове, не просто заради цвета на генофонда, а заради качествата на същия генофонд! Много коментари описват, че ще си вземат чукалата и ще избягат! АЗ ПИТАМ: КЪДЕ ЩЕ ИДЕТЕ? В Лондон ли? Там е същото! В Марсилия ли? Къде ще идете? На пръсти се броят възможностите! Предстои фалит на целия Запад, тогава тези от генофонда, който виждате ще мачакат, а вие няма да има къде да отидете на "уредено". Не си правете илюзии и не хейтвайте BG, защото нямате алтернатива! Истината боли!
16
0
 
20
 
! Отговори
gtf преди 7 години
Министър от сегашното правителство каза преди 3-4 години, че 1/4 от излизащите на пазара на труда са цыгане. Де спахте до сега, кой ще издържа толкова много безработни ?
15
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пълни глупости, не само издържаме децата на ромите, храним и децата, раждащи деца, ами ако стигнат 8-ми клас ще им плащам и образованието. СТИГА! безполезно е, безпощадно за нас, ОСТАВКААА!
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aбе *** дето пишете статията само да ви питам 20 % 1/4 или 1/5 се падат ?
13
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОКЛИНАМ ТАЗ ЕВРЕЙКА БЪЛГАЛОФОБКА НА СКОРОПОСТИЖНО ДА УМ РЕ!ТОБИВА ДИСКРИМИВАЦИЯ ВА БЪЛГАРИТЕИВА..АМА!С ТАЗИ ДИВА ЦИГ АНИЗАЦИЯ СЛЕД 10 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ВЯМА ДА Я ИМА!ОСТАВКА НА ТИКВАТА И *** МУ ПРОДАЖНИ МЕКЕРЕТА!АЗ МЪРЗЕЛИВИ ПРИВИЛЕГИРОВАНИ ИНДИЯНЦИ НЕ ЩА ДА ХРАНТУТЯ *** КРИВОУСТО!
12
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдааа... След 3 години 20%, след още 10--15 г. - 50% и това е краят! Бог да я прости, хубава държава беше.
11
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъде идват парите, с които разполага този ромски фонд?Да не би случайно самите роми да работят и да внасят там пари?Или пак някой присвоява парите на българския данъкоплатец и, без да го пита, дава тези пари някому, който да се прави на много благороден?Нашият народ си има пословица: "С чужда пита помен прави!"
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми ще трябва да избират, да получават помощ като многодетни майки или стипендии, те ще изберат това което могат по-добре и за което дават повече.
9
0
 
19
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Точно такива мерки са нужни.Но не Кунева и такива като нея ще ги измислят. Те НЕ МОГАТ, пък и не желаят. Нужен им е само послушен електорат, та да доят бюджета в своя полза колкото е възможно по-дълго време.
8
0
 
28
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Кой ще провери дали парите на този "ромски" фонд са чисти,а не от престъпна дейност?
7
0
 
40
 
! Отговори
Г7 преди 7 години
Щастлива новина за работодателите! Тогава *** търси квалифицирана работна ръка...
6
0
 
51
 
! Отговори
Грешка! преди 7 години
20% от българските граждани в трудоспособна възраст вероятно ще са от ромски произход.Но това не означава, те смятат да излизат на пазара на труда. Защото преобладаващата част от тях са с ниско образование или изобщо не са образовани. Това означава, че на пазара на труда могат да им бъдат предложени само ниски заплати и ако ги приемат, ще изгубят помощите, които пък им докарват доходи не много по-различни от заплатите за нискоквалифициран труд.Затова не желаят да работятНУЖНИ СА ПРОМЕНИ !!!
5
1
 
50
 
! Отговори
ТРЗ преди 7 години
Трябва да се открият нови кодове в Националния код на професиите и длъжностите, като напримерМладши и старши джебчия,Крадец на кокошки и друг селскостопански ***,Изнасилвач на стари бабички, Бияч на беззащитни пенсионери по домовете и много други.
4
0
 
50
 
! Отговори
ист преди 7 години
Ромите ще са на пазара но не на труда.
3
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха да ги видим тогава г-да работодателите как ще предявяват претенции за каквото и да било! :)) А Куневица вместо да мисли глупости и да раздава пари на база произход (което само по себе ди е дискриминационно) да вземе да измисли нещо сериозно и заедно с останалите "мъдри глави" да намерят начин да криминализират ранните бракове и раждането на деца от деца. Това е проблемът! А яма да се реши с пари, а с наказания за педофилия.
2
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата е пред закриване!
1
0
 
80
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Значи, просто бизнеса ще се оттегли от България и ще останат само сметосъбирателните картели!