Планина за начинаещи: Никога сами, винаги с опитен водач!

Тръгва се със зареден телефон, за да има винаги контакт с групата
3 ное 2016 09:44,
42
Планина за начинаещи: Никога сами, винаги с опитен водач!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Предварителен план, подходяща екипировка и опитен водач са основните компоненти, с които трябва да разполага всеки, решил да тръгне на поход из планината. Това посъветва Камен Якимов от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.

"Най-важното е предварителната подготовка, тя се състои в правене на план къде ще се ходи. Този план трябва да бъде съобразен с личните възможности, както физически, така и психически. Ако за първи път се тръгва за планината, трябва да се знае, че сам човек не трябва да ходи. Трябва да бъде с група, тази група трябва да има опитен водач, който ще определя тона на поведение в планината", настоя Якимов пред Bulgaria ON AIR.

За сегашния есенен период трябва да се знае че, времето в планината е рязко променливо - понякога по-топло, а друг път съвсем студено, заради това екипировката през този сезон трябва да има по-скоро зимен характер.

"Не на последно място тръгналите на поход трябва да разполагат с мобилен телефон, напълно зареден, а за да могат да разберат къде се намират във всеки един момент, е хубаво да си изтеглят безплатното приложение на планинската спасителна служба", посъветва още спасителят.

Разбира се, класичиските средства за упътване - карта и компас, също трябва да са налице, добави Камен Якимов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Софиянец от класаверно ли?! :) Много готино съждение! Това естественият подбор си върши работата....
9
1
 
14
 
! Отговори
Lan преди 7 години
До Анонимен10, не си планинар , нали?! :) Щото на последното ни ходене в планината програмистинът си взе смартфона и 4 допълнителни батерии плюс зарядно...единственият работещ телефон на 4-тия ден беше моят "стар" телефон! :) Защото в планината обхват се губи и търси постоянно и смартфончето се зарежда на има няма няколко часа! Да не говорим, че като тръгнеш с раницата 30-тина кила, всяко допълнително ти се струва огромно.
8
1
 
9
 
! Отговори
Диан Джибаров преди 7 години
До Софиянец от класа"Класния...", само да те "светна" - като падне мъгла, намокриш се в дъжда, замръзнеш за 1/2 час и тръгнеш на пряко надолу и стигнеш *** надолу, а после настрани да търсиш уж пряк път и си дотам! Ако имаш късмет да слезеш, няма да помиришеш друг път планина...А времето сега там се мени за минути. В прекрасен слънчев ден естествено е "пей сърце", но не е като по плочките на площада....А пък ако стъпиш накриво и си сам с подут глезен, викай неволята колкото можеш!
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледай сега. Това със стария телефон, ако го кажеш на някой съвременен планинар, ще ти се смее. За да не се излагаш някъде, дай да те светна. Купуваш си един добър Power Bank. И един смарт телефон. Ще можеш да го заредиш поне 10 пъти с добър Power Bank (има няма 1кг). И да, работи прекрасно. И не, отделен GPS не ти трябва, освен, ако не си фен на Sunnto. Недей да даваш акъл за технологии, когато си поне 10 години назад от тях. Типично коцкарско взезнайковско поведение, което ще подведе някого.
6
9
 
8
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Тоя ако поне един кибрит беше сложил в джоба си щеше да е жив сигурно е гражданин софиянец и си е мислил че ще ходи по жълтите павета същите са и лятото на морето мислят си че са на панчаревския гьол и после поемат към моргите
5
6
 
6
 
! Отговори
маке преди 7 години
никога не тръгвам у Балкано без шишенце ракийка (мин литро) килце сланинка и лулатамагарето да ми носи бочвичка с винце и мое си се лутам цел месец
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Софиянец от класаЗнаеш ли колко такива съм ги виждал по джапанки и шорти из планината? Нямат чувство за ориентация нито някакви елементарни познания. После олеле мале затрихме се. Прекосяваш планината ако знаеш на къде да вървиш, като не знаеш се луташ и чакаш спасителите.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разчитайте на телефони...Обхват няма на много места в планината. Хубаво е да го имаш в джоба, но не разчитай на него.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво точно ще ти помогне заредения телефон като на доста места нямаш обхват? За огромно съжаление последния случай е показателен за това. А това за опитния водач е пълна глупост, поредното плашене на хората. Колко "опитни" са си отишли в планините. Истината е, че планината изобщо не е опасна и е едно чудесно място за разходки. Всичко, което ти трябва е акъл в главата. Липсва ли ти, плащаш си цената.
1
9
 
18
 
! Отговори
Софиянец от класа преди 7 години
Планината не е толкова опасна колкот се опитват да я изкарат. Просто човек трябва да е във форма, да е трениран, от там нататък няма да има проблеми. У нас няма големи и високи планини, реално всичките ни планини се прекосяват напряко за ден-два най-много. Ако си на високото за няколко часа до ден се слиза в ниското, така че недейте да плашите хората. Не е като в Алпите например, където за да прекосиш пеш отива седмица и може да замръзнеш на 3000-4000 метра височина.