Планина за начинаещи: Никога сами, винаги с опитен водач!

Тръгва се със зареден телефон, за да има винаги контакт с групата
3 ное 2016 09:44,
42
Планина за начинаещи: Никога сами, винаги с опитен водач!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Предварителен план, подходяща екипировка и опитен водач са основните компоненти, с които трябва да разполага всеки, решил да тръгне на поход из планината. Това посъветва Камен Якимов от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.

"Най-важното е предварителната подготовка, тя се състои в правене на план къде ще се ходи. Този план трябва да бъде съобразен с личните възможности, както физически, така и психически. Ако за първи път се тръгва за планината, трябва да се знае, че сам човек не трябва да ходи. Трябва да бъде с група, тази група трябва да има опитен водач, който ще определя тона на поведение в планината", настоя Якимов пред Bulgaria ON AIR.

За сегашния есенен период трябва да се знае че, времето в планината е рязко променливо - понякога по-топло, а друг път съвсем студено, заради това екипировката през този сезон трябва да има по-скоро зимен характер.

"Не на последно място тръгналите на поход трябва да разполагат с мобилен телефон, напълно зареден, а за да могат да разберат къде се намират във всеки един момент, е хубаво да си изтеглят безплатното приложение на планинската спасителна служба", посъветва още спасителят.

Разбира се, класичиските средства за упътване - карта и компас, също трябва да са налице, добави Камен Якимов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 7 години
До АнонименНай-лошото е, че момчето е взело със себе си алкохол!! В планината не се ходи с алкохол, защото употребата му създава реални предпоставки за измръзване!! Колкото до колелото, това не е лоша идея, защото до връх Ботев има шосе, макар и неасфалтирано. Оттам лесно можеш да се спуснеш с колелото до Калофер. Иначе пеша е 5 часа път и има опастност да замръкнеш и замръзнеш.Но при мъгла нищо не помага, а там често има много гъста и плътна мъгла...
29
1
 
2
 
! Отговори
;) преди 7 години
King for a day не може дa бъде рaзбрaн от fool for a lifetime.
28
0
 
2
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Просто са далеч от планината. Човекът каза "страх ме е от мечки, затова не ходя в гората" и после опита да оправдае страха си със заможност. Това е цялата връзка с трагичия инцидент, останалото са джавканици, на които, за съжаление, му се връзваме. Няма повече.
27
0
 
1
 
! Отговори
Незнайко преди 7 години
А къде са тези Метц и Колмар и какво аджеба има общо със загиналото момче?
26
0
 
2
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Като се замисля, и хубавата храна не пречи на книгата, не зная и аз защо се заяждам :) Май неусетно паднах на нивото на анонимния.
25
0
 
1
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Като се счепкахме за Франция и Lan като спомена звезди, се сетих за една готина книжка - "Звезди и бури" на Ребюфа. Ако не сте я чели, препоръчвам.Е, някои биха предпочели патица с портокали пред книга, но всеки има свое отношение към живота.
24
0
 
0
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Момче, не се напъвай. Доста години минаха, откакто отидох за пръв път там и опитах кухнята им. Повечето ястия ми харесаха. Явно наистина е добра. По-интересно е дали дребни парвенюта могат наистина да я оценят или просто я използват като аргумент в спор, тъй като им звучи престижно да са опитвали френска кухня :DКакто и да е, планината не пречи на културата. Едни Алпи биха те убедили в това, ама явно трябва да мине малко време за да узрееш. Не че те агитирам, слушай си екскурзовода по-добре...
23
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Всъщност когато човек е ходил достатъчно, дори и на "градски" екскурзии и е отворил очите си...смирението рано или късно го застига...Било то от някоя фреска на Джото, или от Червената църква, или пък от някоя полска катедрала, или замък по Лоара... Този приятел е малко повечко мечтател...или пък не живее, а само изхарчва едни пари.
22
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Някои хора са родени в кал, но в душата си имат звезди. Други са родени сред звездите, но в душата - кал! :) Хубаво е, че сами правим втория избор, за разлика от първия.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да го прости човекът, обаче който тръгва САМ с КОЛЕЛО в планината си е сам виновен! С колело човек може доста лесно да се подхлъзне и е по-трудно и да се задържи. Всяко падане в планината означава счупване на крак или ръка. Зависи от терена де, но там се пада в пропасти на камъни и корени! Сам не се тръгва просто!
20
1
 
3
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Този с "луксозните" почивки май наистина се взема насериозно :D Момче, едни хубави зимни обувки струват колкото твоята едноседмична екскурзия в Метц и Колмар. И помисли върху възможността някои хора да са пообиколили част от цивилизования свят и да искат различна тръпка.Това ти го казвам не защото наистина разсъждавам по горния надменен начин, а само за да те провокирам да се замислиш как изглеждаш отстрани.
19
1
 
2
 
! Отговори
Lan преди 7 години
:) Всъщност планината ражда хора...:) Но това няма как да го знаеш...
18
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 7 години
:) Наскоро гледах снимките на приятел - направили са преход в пустинята. Не го разбирам, но го уважавам - това да си ходи в пясъка му доставя удоволствие, негово право си е...и да и там е много красиво, ако имаш очи да видиш. Иначе излиза доста соленко :), щом оценяваш преживяванията по цената, явно ще трябва да опиташ! :)
17
0
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Планината е супер място за почивка, особено лятото, но ако човек няма поне малко страх и уважение към нея е *** !Карта, компас, телефон, топли дрехи, запалка и суха храна за два дни и най-добре водач, който познава маршрута.
16
0
 
5
 
! Отговори
Lan преди 7 години
До Анонимен 17,разбира се, че има красиви места и не в планината :). Свят широк - красота има навсякъде и в града, и на морето, даже и на полето. Минусите ти са заради високомерието, не заради предпочитанията.
15
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 7 години
Зaщо в стaтиятa не се споменaвaт вaжни нещa кaто нож, огън, пирaтки, свиркa?
14
0
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Не ти набиваме просто минуси, а двоеточия с минуси :-Иначе и в мола е интересно, ама и там ни е скъпо, *** :(
13
0
 
5
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
... из Джендема например, където върви се оправяй... Преди около година едни отворени като теб лапета бяха тръгнали там по тениски и 2-3 дни не можаха да ги намерят.Така де, колкото повече кофти опит натрупа човек, толкова повече се смалява егото му. Много по-опитни от мен планинари са ми разказвали случки за най-разнообразни опасности, от които едва са се отървали, както и за грешки, които пред очите им са довели до смърт.Ти прави със собствения си живот каквото искаш, но не подвеждай други.
12
1
 
11
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
1, доста некомпетентно изказване. Сигурно опитът ти се свежда до няколко качвания на Мусала с лифта в хубаво време, щом нямаш страх от планината. За няколко часа в мъгла или снежна буря ще слезеш не до цивилизацията, а 2 метра под тревата. Но дори при ясна видимост, макар при по-алпийски терен, ми се е случвало за 8 (осем) часа да не мога да мина километър. Въпрос на кофти преценка... Можеш да си навехнеш глезена, да те дръпне лавина, каменопад, диви животни. Можеш просто да се загубиш из Дженд
11
0
 
8
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Покрай трагедията с това момче, някоя медия няма ли да пусне снимка на заслона отвътре...барем да се свърши нещо полезно! Защото заслонът е просто окаян!