Какви са сценариите за служебен кабинет?

Плевнелиев държи Борисов премиер 2 месеца
22
Какви са сценариите за служебен кабинет?
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев може да остави премиера в оставка Бойко Борисов на "Дондуков" 1 до 22 януари. Причината е, че в конституцията няма предвидени срокове за връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство, както и за назначаване на служебен кабинет при неуспешна парламентарна рулетка (т.е., ако ГЕРБ, БСП и третата парламентарна партия, избрана от Плевнелиев, върнат мандатите за съставяне на кабинет).

Едва ли още в първия ден на встъпването си в длъжност Румен Радев би назначил служебно правителство, което означава, че Борисов ще трябва да почака, докато това стане факт. В най-оптимистичния вариант до края на януари, пише "Труд".

Не е тайна, че ГЕРБ иска предсрочни избори възможно най-скоро. Това е и причината за питането на Плевнелиев до Конституционния съд (КС) дали може той да насрочи дата за вота. Конституционалисти са категорични, че не може и че новоизбраният държавен глава ще насрочи изборите за парламент. Докато чака отговор от КС, Плевнелиев даде знак, че няма намерение да бърза с връчването на мандати.

В първия ден на консултациите с парламентарните партии след срещата с ГЕРБ президентът обяви, че днес е поканил БСП и че разговорите ще продължат и следващата седмица. Тогава на "Дондуков" 2 ще се изредят лидерите на оставащите шест парламентарни партии. След това имал намерение да свика КСНС, където политическите формации, законодателната и изпълнителната власт заедно да потърсят път за излизане от политическата криза.

От думите му стана ясно, че съветът може да бъде свикан не по-рано от 28 ноември, а връчването на мандатите за съставяне на служебно правителство да започне от началото на декември. ГЕРБ и БСП вече казаха, че няма да се възползват от възможността за съставяне на кабинет, т.е. те могат още в деня на връчването да върнат мандатите.

Тогава президентът ще избере третата формация. В парламента усилено се говори, че тя ще е Патриотичният фронт. Усилено се коментира и вариант за съставяне на експертен кабинет. Този сценарий обаче е свързан с разцепление в ГЕРБ, като част от партията ще осигури гласове за ново мнозинство. Едва ли патриотите биха се хвърлили в подобна авантюра, тъй като резултатът от нея би бил загуба на гласове.

Технологично Плевнелиев може да нареди служебен кабинет още преди Коледа. Премиерът в оставка Бойко Борисов и вчера повтори: „Плевнелиев има прекрасни взаимоотношения с новоизбрания президент – да седнат и да направят едно служебно правителство“.

Идеята двамата държавни глави да редят кабинет е капан, в който Румен Радев едва ли ще влезе. Очакванията са той дипломатично да откаже с мотив, че правомощията му на президент започват с встъпването в длъжност. Новият държавен глава още в нощта след победата си на балотажа каза следното: „Ако се стигне до необходимост от съставяне на служебен кабинет, той трябва да бъде назначен от Росен Плевнелиев. Това е негово задължение“ и допълни, че по-рано от 22 януари той няма отношение към подобно правителство.

Няма проблем, ако Плевнелиев е назначил служебно правителство, Румен Радев да състави второ. Затова е напълно възможно сегашният президент да реши да изчака до 22 януари, а дотогава премиерът в оставка Бойко Борисов да изпълнява задълженията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
Мармиле абсолютно си прав че Борисов ще трябва да си носи отговорност и да послева Румънския си колега .Той е хитър и за да се отскубне като ни чул не видял прибягва до разни хитрини съветва Плевленлиев да бави съставяне на сл.кабинет или пък сам да не го излъчва а съвместно с Р.Радев който все още е без правомощия.Стези ходове се стремят преди да е законен президент Радев да го омърсят и компроментират .Вярвам че той е доказано разумен човек и не ще се хване на тяхната въдица.
20
1
 
3
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Как виждате Нинова като премиер в нужда ?
19
5
 
5
 
! Отговори
мармил преди 7 години
Бойко да си носи отговорност за всички далавери, а не да се изсулва като мокра връв!
18
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
На направим референдум за съставяне на ново правителство. Слави Трифонов може да се класира за премиер, а бат'Сали - за министър.
17
9
 
7
 
! Отговори
НИКСАН преди 7 години
До АнонименКакви 2 месеца,какъв Бойко, я по скоро да си обира крушите и да не разигравате цял народ! То бива простотия затова сме на тоя хал!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Бойко беше имал достатъчно ум да изрита Реформаторския блок от участие във властта, сега България щеше да е едно много по-добро място за живеене. Грешката на Бойко беше и си остава това, че дели властта със сините престъпници, изнудвачи и готованци, които могат само да крадат и по този начин съсипват държавата и политиката на ГЕРБ. Без Реформаторите щеше да си вървят нещата нормално и добре.
15
1
 
2
 
! Отговори
да преди 7 години
мамата беше добре за БСП. Но военните отБСП се наложиха и предложиха Радев. За това и амер. самолети летяха без пари.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите избори ако са със старите муцуни по добре да ги няма. По добре служебно правителство до края на света и без друго България се управлява от западните колонизатори пърдом /съюзници/
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите избори ако са със старите муцуни по добре да ги няма. По добре служебно правителство до края на света и без друго България се управлява от западните колонизатори пърдом /съюзници/
12
8
 
12
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ВЯРНО Е ТОЧНО ОБРАТОТО, ЧЕ БОКО ДЪРЖИ ПЛЕВНЕЛИЕВ В МЕЧАТА СИ ПРЕГРЪДКА И ПРОДЪЛЖАВА ДА ГО КОМАНДОРИ В ИНТЕРЕС НА ГЕРБАДЖИЙСКИТЕ ДАЛАВЕРИ.
11
2
 
9
 
! Отговори
Този преди 7 години
Ама сте смешни като твърдите, че видиш ли народа казъл НЕ на ГЕРБ! НАРОДА КАЗА "НЕ" НА МАГАРЕТО, КОЕТО ПРЕДЛОЖИ ГЕРБ!!!!В момента се играе една игра, в която ще се пробва "уж не искат" ама да вкарат мажоритарният избор от референдума в действие за да могат при следващи парламентарни избори от ГЕРБ да се надяват на по широко присъствие в парламента!!! Те тогава Б.Б. ще позволи на някой близък на Славчо да строи каквото и където поиска!
10
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
След Бойко няма България - то той Бойко е най умния човек в тази страна -ама вие наистина ли си вярвате.Че той тоя юнак не може пет минути да стои на задните си части,само обикаля,реже лентички и дава интервюта ,ходи да рита и да играе тенис.Това ли работи министър председателя ,как мислите.Така ли се управлява държава -с ходене тука -там и мачлета.И вие ще ми кажете че Борисов управлява ,Борисов го управляват а той просто е една парлама.
9
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Вече два дена по "независимите"телевизии се въртят един след друг гербери и реформатори.По 20 пъти на ден ни пущат какво е казало величието.Наслушахме се на глупостите им и на помията хвърлена по Радев.Но от избора на Радев -военните доволни,полицаите доволни,учителите доволни,докторите доволни,средния бизнес доволен и т.н.И какво излиза ,че всички се радват че се отървават от това правителство и от тези министри.Пак не чувате народа г-да журналисти,и не разбирате какво иска да ви каже.
8
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като го гледам колко е отмъстителен и дребнав, не бих го оставил и за един час още! За 2 месеца може да се досъсипе всичко! След него и потоп.
7
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е, че народът им би шута. Няма какво повече да се обясняват.
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставката е факт и точка по въпроса. В САЩ вече се водят разговори и преговори с Тръмп и планирания му кабинет. Време за губене няма. Не се размотавайте с въображаеми поводи. Който си е тръгнал- да си заминава. Президентът също да хвърли оставка и да даде възможност на новия да започва работа. Ако се продължи по настоящия начин- до 22 януари България ще се окаже с още няколко камъка, вързани на шията й.
5
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен ...народът каза НЕ на Герб...вече е много съмнително какво е казал народът!Борисов, не се хващай на въдиците, които ти хвърлят! Не се съгласяваи да оставаш като правителство в оставка! Да се оправят заговорниците, щом си навириха толкова гребените! Особено твоите противни и подли ортаци!
4
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А КО РЕЧИ ТЕТКА КОРНЕЛИЯ- НАРОДЪТ ГИ ИЗБИРА И ТЕ СПИРАТ ДА ЛЕЯТ АСФАЛТ- ТОВА БЕШЕ ОСНОВНАТА И КРИТИКА И СЕ ВРЪЩАМЕ КЪМ 1997 Г С 230% ИНФЛАЦИЯ, ТОТАЛНИ БАНКОВИ ФАЛИТИ И ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРИТЕ- НЯКОИ ХОРА НЕ ПРЕЖИВЯХА ИЗТОЧВАНЕТО НА СПЕСТЯВАНИЯТА СИ В БАНКАТА- ОТВОРИ С ГУГЪЛ И ВИЖ КАК БЕШЕ ОБРАН БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И ИМА ЛИ НАКАЗАНИ ЗА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ КОЯТО НАЛЯ МУСКУЛИ С ОКРАДЕНОТО- А СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА БОРЦИ ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ- КРАДЦИ И БАНДИТИ.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Няма проблем, ако Плевнелиев е назначил служебно правителство, Румен Радев да състави второ."И за какъв ще си играят на такава глyпaщинa, че то утре е Коледа и следва Нова година! Няма да има време да изтрезнеят до 22 Януари, че и след това още. Правителства ще редят!
2
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом Каракачанов има желание да състави кабинет, нека пробва. Ако не успее, да се направи правителство от експерти или въобще да стоим без правителство до новите парламентарни избори. Испания стоя 10 месеца без правителство, не е края на света! Ама Борисов да стои на власт още два месеца след като народът каза НЕ на Герб, без тия!!!!!