Мерак за студентската скамейка: Педагогиката би правото!

Бъдещите юристи са 10 605, а педагогика са предпочели 12 652 студенти
19 ное 2016 07:30,
42
Мерак за студентската скамейка: Педагогиката би правото!
Снимка: архив Reuters

Педагогиката надмина правото по брой студенти. Това показва шестото издание на Рейтинговата система на университетите, която беше представена вчера в Министерството на образованието и науката.

Педагогика измести правото от третото място по брой студенти с 12 652 записани да следват за учители. Мераклиите да стават юристи, обучаващи се в родните вузове, пък са 10 605, с което професионалното направление минава с позиция надолу – на четвърто място.

Най-много записани има в икономическите специалности – 52 069, следвани от администрация и управление с 23 305 студенти, отбелязва "Монитор".

Традиционно Алма матер и Медицинският университет са лидери по рейтинг. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е на челно място в 21 от 25 класации в които участва.

Техническият университет–София, има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет – София пък е първи в 5 от 5 класации, в които обучава студенти. С по три първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет в София.

Други 14 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
народна мъдрост преди 7 години
Учи мама за да не работиш (безработен).
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такова нещо,като"пренасищане на пазара".Места,работа и хляб има за всички,няма инициатива,малко са тези,които са навити да рискуват в каквато и да е насока! 80% от завършилите мислят,че като сложат дипломата в джоба и към тях ще потекат водопади от оферти! Ако не си се ориентирал поне година преди завършването и ако чакаш някой да те покани,няма как да се получи,ще си стоите като издоени овце за юмрук у главата!
24
1
 
10
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Ще се радвам ако след 4-5 години ни представите извадка колко от тях са започнали работа по специалността.Лесно се влиза и излиза, имаш кетап за вишист,но дори 50% от тях не започват работа.А от тези 50% половината се отказват още първата година.От останалите 25% едни имат призванието, други просто стоят на работа за заплата-от тях нито децата, нито обществото има нужда.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата поръчва новите безработни и уж паднала безработицата че учат за да са безработни.
22
3
 
5
 
! Отговори
поръчкова статия преди 7 години
Студентски град софия става студентско село софия , университетите печатат индустриално дипломи на конвейер ама няма търсене нито от бизнеса нито от селяните , съответно няма пари в науката и далаверата логично взе да си умирга.
21
0
 
4
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Аха именно . Подобно е положението на психолози , ресурсни учители и всякакви други помагащи професии .....
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социалн дейност завърших магистратура! Сега работя като соц. работник за 380 лв.
19
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Именно.
18
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Аз съм инженер и съм горд , че прилагам знанията си чрез работа в голяма корпорация като Макдоналдс
17
0
 
11
 
! Отговори
^°^ преди 7 години
Африка -5000 евро месечно . България - в добрия случай 600-700, но не повече от 800 защото директора взима толкова и то със стаж !!! Направете си сами изводите .
16
0
 
13
 
! Отговори
^°^ преди 7 години
Педагог - чужденец с мисия ,в Африка взима 5000 евро месечно . Повече няма какво да коментирам .
15
0
 
19
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Да речем че пазара е пренаситен с юристи ...
14
1
 
10
 
! Отговори
m daa преди 7 години
13-ти е много прав. Крайно време е да се спре с това източване на държавния бюджет - малцинствата го точат с помощи, а студентите с т.н. "Държавни поръчки" - навремето ни плашеха със САЩ, че е скъпо и бедните нямат възможност да учат, но си мисля, че нашия вариант също е доста плашещ вишисти работещи какво ли не -
13
7
 
18
 
! Отговори
всеки идиот-педагог! преди 7 години
Най-лесно се влиза и избутва Педагогика. За Право трябва учене и напъване. Който иска само 'вишу' да има, че да не е неук и *** записва Педагогика. После, поради липса на достатъчно места за хамали и магазинерки, тази *** ще наводни училищата, от там още повече неграмотни, съчетано с демографската ситуация следва небивал икономически ръст във високите технологии, фармацията... Чудни времена ни чакат!
12
1
 
14
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Нивото на висшето образование много падна,защото преобладават хората,които са готови да си го купят,но не и да се постараят да научат нещо за да се дипломират като подготвени поне теоретично кадри.Не е важно да си жаден за знания и да искаш да научиш повече,защото в чипа ти вече е заложено,че в този живот е по важна банковата сметка и няма нещо,което да не можеш да купиш.Жалка работа!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нему се връзвайте на 12-ия, Майер_амшел го е казал преди столетия, купувай когато кръв се лее по улиците. Той още не се усеща, чия кръв ще се лее по тия улици. Тез четири групи - еконо-микс-исти, прависти, даскали и пишман програмисти има доста да учат по трудния начин. Вие се грижете за себе си и не си губете времето с аджамии :-0).
10
0
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Сега образованието е т.ашак работа. Едно време беше истинско образование.Студентите са ми всеки ден пред очите. Нивото с всяка следваща година пада.Тази година като никога първи курс е пълен с ромки и роми.Няма раждаемост. България се римлянизира и университетите вече приемат "на килограм". Вече всеки хванат от улицата може да стане студент. Не като едно време - приемни изпити, колоквиуми, контролни ... Искаха ни задължително присъствие на лекциите през учебната година.Сега .... трагедия !
9
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 1(3)Стар си, плюс морално остарял.Времето ти за емигриране е минало.А прочее оценяването става с работа, а като я няма работата какво оценяване търсиш, там на село, там можеш да станеш оценен кравар, не програмист.
8
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 1Те в чужбина замитат за тебе. Такива , като тебе , дето само се канят си остават тука, щото за нищо не стават.
7
0
 
6
 
! Отговори
65 преди 7 години
Много точно и ясно изказване на номер 2 и 9. Точно така е!Само ще допълня,че 90% от тези ,,студенти'' са от село-дошли да учат та да не работят.