Психотест за учителите? Обидно е, смятат от гилдията

Преподавателите се готвят за протести срещу изискванията
21 ное 2016 10:07,
45
Психотест за учителите? Обидно е, смятат от гилдията
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Доста обидно е за нас като учители да бъдем подложени на подобни изисквания. Това заяви преподавателят по история Кирил Станев пред Bulgaria ON AIR по повод наредбата, която предвижда учителите да бъдат подлагани на психотестове и медицински прегледи за общо 9 заболявания.

Още по темата

Наредбата е подписана от здравния министър и е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование. Сред болестите, за които ще трябва да се проверяват учителите, са деменции и шизофренни състояния.

"Редно е, когато един учител се подлага на подобни проверки, да бъде еднакво за цялото общество. Учителят има нужда от подкрепа, не от скандали и непрекъснати проверки", настоя Станев.

"От позицията на психолог смятам, че има нужда да се търси модел, който да помага, тъй като учителската професия е свързана с най-високо ниво на стрес. Има смисъл да има скринингови програми, които отчитат нивото на стрес и къде биха имали нужда от подкрепа самите учители", посочи психологът доц. Маргарита Бакрачева.

По отношение на това дали ще има ответна реакция от страна на гилдията на преподавателите, гостите в студиото споделиха, че в пространството се говори за протест.

"По-важният момент е, че средствата, които ще бъдат вложени в тези тестове, никак не са малко. Нека се обърне внимание към това учителят да може професионално да се развива", коментира още Станев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
12
 
! Отговори
Не е обидно . . . преди 7 години
. . . Задължително е ! Но преди това трябва тест за съдии и прокурори .
22
4
 
10
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
училищата да не са дом за нежни души ! Та това е институция в която се учат и възпитават децата ни ! Защо да няма психотест за учители ?!?! Всички знаем ,че учител вече не е професия а диагноза ! Тези които стават за учители -моля ,поклон доземи им правя и заплатите им да вдигнат !!!! Но болшинството даскали -нищо не става от тях! Точно тях ги е страх от психотестовете . А психотеста е елементарен за психично уравновесен човек . Точно за това трябва да минават на психотестове !
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами след като на мен ми искаха психо за да ме приемат на общежитие навремето не виждам нищо лошо да минават и преподавателите. Безкрайно уважавам учителската професия но някои от тях имат нужда(къде за себе си къде за децата). Също така обаче нека не са само те... лекарите минават ли, депутатите и така нататък списъкът е дълъг. Всичко се свежда до това резултатите от проверките да са реални и да се вземат мерки по тях а не както е с задължителният годишен преглед при работодателя - всички здрави
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо за психо тест за всички Политици.Все пак те определят цялата програма за образованието, как да работят учителите и какво да се учи.Един учител дето не е на място, най-много да прецака предмета за един два класа ученици.Политика обаче прецаква образованието на всички ученици в цяла България.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да даЕ, как КОЙ! Най-смахнатия от всички го измисли. Само не знам, след като по пътищата се движат прихари, надрусани тийнейджъри и пияни мутри, как решиха точно и само даскалите да бъдат под наблюдение? Да започнем с усмирителна риза за Москов и след това да видим къде да се прилага скрининга.
18
1
 
5
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 7 години
До Бивша учителилкаНа родителите да се прави психотест ,преди зачеването на ученика...
17
2
 
1
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 7 години
Абе ,доста ,,перуники,, има сред даскалите,но нито един от тях не издържа конкуренцията на Пепи Белото...
16
3
 
7
 
! Отговори
Да да преди 7 години
Звучи просташко. Кой измисли тази простотия?
15
6
 
11
 
! Отговори
Имигрант преди 7 години
Няма обидно, няма не обидно. Ние шофьорите да не сме по низши създания от учителите? Искахте Евросъюз, на ви сега Евросъюз. И това е само началото. Правилата ще стават все повече и ще никнат всеки ден, като гъби. Един ден, ще станете като американците и англичаните. Ще имате пари, ше карате мерцедеси, но ще сте роботи, живеещи в компютърна програма. Всички ще сте усмихнати, но същевременно ще сте фалшиви и нещастни. Няма да имате право да не се усмихвате, просто защото това прави лошо впечатлени
14
1
 
11
 
! Отговори
ГЛАВНИЯ ПСИХАР преди 7 години
ДАСКАЛЯТА - НА ПСИХО !!!!! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! ДОКТОРЯТА - НА ПСИХО !!!!! МАГИСТРАТИ / СЪДИИ/ - БЕЗ КОМЕНТАР !!! НАРОДНИТЕ ИЗЕДНИЦИ , СОРИ - ИЗБРАНИЦИ - НА 6 МЕСЕЦА ПО ВЕДНЪЖ !!!!!! ТЕ ТВА Е !!!
13
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 години
То с тези ненормални ученици и по-скоро родители който и да е нормален учител ще превърти. А на министрите правят ли психотестове? А здравния министър като му се наложи да се лекува ще му вземат ли пръстов отпечатък?
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За полицаи, военни и желаещи да изкарат книжка не е ли обидно?Всеки един от тези има контакт с много хора, учителите също.
11
4
 
9
 
! Отговори
Бивша учителилка преди 7 години
Психотест,но ефективен ,а не формален за ВСИЧКИ!!!! Учители,РОДИТЕЛИ ,ДЕЦА!!!
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък искам само на хора с нормално IQ да се дава да раждат деца.
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо обидно. Тези хора работят с деца. По мое време преди 20 години докато учех имаше доста учители, които не бяха за работата си а за просто друга професия защото не издържаха децата. След като не понасяш деца защо работиш подобна професия? А в детските градини, ако откажеш да ядеш или спиш пък даскалиците директно биеха. Сега не знам как е - но психотеста е нещо належащо, ако не им издържат нервите да се преквалифицират. Никой родител не иска детето му да е тормозено.
8
3
 
6
 
! Отговори
. преди 7 години
и да го въведат ще е без файда!Колкото ги е притеснил тоз психотест НЕГРАМОТНИТЕ шофьори на такси... не може да пише, но е изкарал ПИСМЕН психотест и ПИСМЕН изпит за шофьор!И да не забравяме, че имат диплом за средно образование!А че трябва - да, трябва, но не пародиен и само за да се приберат едни пари от бюджета!
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да е обидно,между даскалите не може да има шашави ли?!
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно някой го е страх, че няма да "мине".
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм за такъв тест, но само след като е въведе при депутати и министри. Дори плюс тест за интелигентност!
4
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здължително трябва да има психотестове и медицински прегледи поне еднъж в годината за учители, лекари и всички които работят с деца. Факт е, че живота който водим е доста напрегнат и много хора не издържат на напрежението. Въпреки това, провължават да роботят с деца, а това не е добре нито за тях, нито за децата. И г-н Кирил Станев, не е обидно, тук става въпрос за хора които работят с деца.